pátek 7. února 2014

TOP 5: Nejzajímavější filmy s olympijskou tématikou


Právě dnes budou zahájeny XXII. zimní olympijské hry v Soči a dá se očekávat, že si užijeme spoustu zajímavých sportovních příběhů (a už teď se můžeme zasmát u množství fotografií a informací o tom, co ruští organizátoři nezvládli, netřeba zmiňovat cedulky o nerybaření na WC a pár dalších zajímavostí). Pro tvůrce jsou příběhy sportovců vděčným tématem. Projektů věnujících se olympionikům vzniklo docela dost a my jsme vybrali pětici těch, které dle nás patří k nejzajímavějším.

5. Mnichov (2005)

Hodnocení ČSFD: 80 %
Hodnocení IMDb: 7,7/10

Skutečnými událostmi inspirovaný film Stevena Spileberga s Ericem Banou v hlavní rolí mapuje jednu z nejtemnějších událostí, která je s olympijskými hrami spojena a to útok na izraelské sportovce během olympiády v Mnichově, která se konala v roce 1972. Někteří diváci měli výhrady k určité emocionální chladnosti, ale jestli se filmu nedá něco upřít, tak působivá atmosféra a brilantní technická stránka. Mnichov nakonec získal pět nominací na Oscara (žádnou, ale neproměnil) a dočkal se dvou Zlatých glóbů a to za režii a scénář.

4. Zázračný běžec (1997)

Hodnocení ČSFD: 77 %
Hodnocení IMDb: 6,7/10

I film, ve kterém si hlavní roli běžce Stevea Prefotaina zahrál Jared Leto, se odehrává na olympiádě v Mnichově v roce 1972. Ale nejen na ní, sleduje i dobu předtím, než se na ni Steve dostal. Jde o klasický příběh, které mají tvůrci tak rádi - mladík, který trpí určitým handicapem (má jednu nohu delší než druhou) se navzdory osudu stane sportovní hvězdou. Ovšem, ústřední hrdina není nastíněn jen jako sympatický mladík, který si jde za svým, ale i trošku arogantní celebrita. V Zázračném běžci jsou mimochodem použity i reálné záběry z mnichovské olympiády.

3. Hokejový zázrak (2004)

Hodnocení ČSFD: 80 %
Hodnocení IMDb: 7,5/10

A máme tu další film inspirovaný skutečnými událostmi, to je prostě sázka na jistotu. Jak je z názvu patrné, Hokejový zázrak se točí kolem ledního hokeje, konkrétně nabízí příběh amerického týmu složeného ze studentů, který pod vedením trenéra Herba Brookse (Kurt Russell) hodlá porazit zdánlivě nezdolného soupeře v podobě Sovětského svazu. Film se odehrává na olympiádě v Lake Placid (1980) a Kurt Russell si za svůj výkon vysloužil nominaci na Zlatý glóbus.

2. Kokosy na sněhu (1993)

Hodnocení ČSFD: 77 %
Hodnocení IMDb: 6,8/10

Na první pohled se může zdát, že Kokosy na sněhu jsou klasickou hollywoodskou šílenou komedií (a oni v podstatě jsou), ale faktem je, že jako inspirace pro scénář posloužil skutečný příběh jamajských bobistů, kteří se účastnili olympiáda v Calgary v roce 1988. I když je nutné poznamenat, že hromada událostí byla notně upravena. Ale to neubírá filmu na zábavnosti a jistě spousta z nás měla slzu na krajíčku, když čtveřice hlavních hrdinů nesla své boby na ramenou do cíle.

1. Ohnivé vozy (1981)

Hodnocení ČSFD: 77 %
Hodnocení IMDb: 7,3/10

Asi vás nezaskočí, že i Ohnivé vozy mají reálný základ. V centru dění jsou dva rozdílní běžci (Ben Cross, Ian Charleson), kteří chtějí uspět na olympiádě v Paříži (1924). Každý z nich k tomu má jiné důvody, každý z nich musí překonat množství překážek, aby měl šanci uspět. Film si nakonec odnesl čtyři Oscary (byl nominován na sedm) a to za nejlepší film, scénář, kostýmy a hudbu (o tu se postaral proslulý skladatel Vangelis). Ovšem filmu je také vyčítáno, že jsou v něm desítky chyb. I tak jde ale o velmi působivý snímek.

Budete sledovat olympijské hry? Který sport je váš oblíbený? A máte rádi filmy se sportovní tématikou?

5 komentářů:

  1. ešte by som spomenul takisto aj film legenda 17 tam na konci sami zdá že tiež sa jednalo o olympiádu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak k filmu Hokejovy zazrak mam par podoteku:v roce 1980 rusové tyhle helmy neměli ani mít nemohli.To samý brány,v tý době vypadali jinak.Teď výhrady k tzv.faktům do filmu se nějak nevešla prasárna co udělal hrdinný americký rek Schneider našemu Martincovi,pro kterýho tou prasárnou skončil turnaj.Že to mělo vliv na výsledek zápasu snad nemusim dodávat.Další,pokud má trenér k ruce tým rok a půl(ne sedm měsíců jak nám cpe film)a hrajou jen spolu,tak by byl spíš zázrak,kdyby byli hůř jak druhý,navíc to nebyli žádný vyhejkaný studentíci viz .MS 1979.Ale chápu,že je to film,takže přejdu,že cviky na tréninku,který se tady dřív učily od žáčků,amíci objevili u dospělý repre atd.atd.Mimochodem po posranym zápase je mnohem účinější běhat tribuny než blbnout mezi lajnama na ledě,pak totiž jsou všichni rádi,že lezou a mluvit na trenéra je ani nenapadne(ale ve filmu by to asi nefungovalo),ale to funguje tak do dorostu ne u dospělejch(mimochodem dnes se to už nedělá,mohlo by to bejt tejrání dětí.Film hokejovej zazrak by mel byt v kolonce pohadka,mysteriozni a ne sportovni.Takze tak.

    OdpovědětVymazat
  3. No nevím, mě tam toho zatím moc vtipnýho nepřijde. Spíš jsem včera čuměl, jakou megashow při zahájení udělali, maximální respekt a nějakej Londýn se může zdaleka jít vycpat. Jinak samotná Olympiáda klasickej průběh jako všude jinde. Ale ty stadióny a zahájení, zatím nejlepší v historii, klobouk dolů! Scény jako Azbuka, Olympic Gods a tak dále, luxus, máme se fakt co učit! Takovou show tu těžko někdy někdo udělá :(

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Každou chvíli v nějakém článku na Gorille čtu, že byl někdo nominován na Zlatý glób. Je to Zlatý glóbus,dávejte si prosím aspoň na takovéto základní pojmy pozor, působí to dost amatérsky.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.