čtvrtek 27. února 2014

Terminator Genesis: Co se zatím ví o dalším dílu kultovní sci-fi série? A jak obtížná byla jeho cesta k realizaci?

V létě příštího roku bychom se měli dočkat už pátého dílu "terminátoří" série, který ponese podtitul Genesis. Slovo evokuje nový začátek a ne bezdůvodně, film by měl být prvním dílem nové trilogie. Je to potřeba, Terminator Salvation nedopadl úplně nejlépe.

První a druhý díl Terminatora jsou naprostou klasikou sci-fi žánru. Režisér James Cameron stvořil něco, co se prostě zarylo do paměti každého diváka a nesmazatelně se zapsalo do filmové historie. A není ničím neočekávaným, že se postupem času objevily další filmy snažící se navázat na úspěch především dvojky. V roce 2003 jsme si tak v kině mohli užít třetí díl Terminátor 3: Vzpoura strojů. Režisér Jonathan Mostow se nepokoušel kopírovat styl Camerona, ale šel svou vlastní cestou a vyplatilo se, Vzpoura strojů se samozřejmě nemůže rovnat předchozím filmům, ale rozhodně jde o vysoce nadprůměrnou podívanou a důstojné pokračování, které značku nepošlapává. To samé už se bohužel nedá prohlásit o Terminator Salvation z roku 2009. V něm sice zazářil Sam Worthington, ale jinak byl projekt pro publikum spíše zklamané.

Terminator Salvation byl původně plánován jako začátek nové trilogie, ale k tomu nedošlo, protože se objevily problémy v podobě sporů o práva na Terminatora a situaci také nepomohlo to, že společnosti The Halcyon Company, která stála za Salvation a měla zajistit i další dva díly, skončila na pokraji bankrotu.

Nakonec se Halcyon rozhodl, že práva na Terminátora prodá s tím, že očekávala 60 - 70 milionů dolarů za lukrativní značku. Ale jediný, kdo projevil zájem, byl režisér Joss Whedon, který nabídl docela vtipných 10 tisíc dolarů.

Postupem času se ale ozvaly i jiné subjekty (Sony, Lionsgate), ale nakonec (za 29,5 milionů dolarů) skončila značka u společnosti Pacificor, což je mimochodem firma, která půjčila Halcyonu peníze, aby mohl získat práva od Maria Kassara a Andy Vajna na Terminatora v roce 2007. A právě Pacificor byl ten, který donutil Halcyon vyhlásit bankrot poté, co finančně neuspěl Terminator Salvation. Proslýchá se, že Pacificor byl ochoten zaplatit za práva v podstatě cokoliv, takže to nakonec ostatní firmy vzdaly.

Neschválený animáč

V roce 2010 se začalo s přípravou filmu Terminator 3000, který měl být rebootem a to kompletně animovaným. Film připravovala firma Hannover House. Ale animák nakonec nevznikl, protože Hannover House nikdy nezískala oficiální licenci od Pacificoru.

O rok později začalo další hraný film zvažovat studio Universal Pictures, které získalo pro hlavní roli Arnolda Schwarzeneggera, pro režii si zaháčkovalo Justina Lina, scénář měl pak zajistit Chris Morgan (napsal většinu filmů Rychle a zběsile). Ovšem nakonec z plánů sešlo a projekt si přehazovala různá studia jako horkou bramboru.

V květnu 2011 skončila práva u společnosti Annapurna Pictures, za kterou stojí sourozenecká dvojice Megan a David Ellison. Smlouva zahrnovala práva na natočení nejméně dvou filmů, plus práva na televizní a videoherní projekty. Megan pak oznámila, že chtějí začít od začátku, tedy nenavazovat na Terminator Salvation a bylo prozrazeno, že film ponese název Terminator Genesis.

Pro napsání scénáře byli najati Patrick Lussier (Drive Angry) a Laeta Kalogridis (Prokletý ostrov) a distribuční práva získala firma Paramount Pictures. Premiéra pak byla naplánována na 1.července 2015.

Pro režii bylo osloveno několik filmařů, například Ang Lee (Tygr a drak), Rian Johnson (Looper) nebo Denis Villeneuve (Zmizení). Aktuálně to vypadá, že film zajistí Alan Taylor (Thor: Temný svět, Hra o trůny).

Pokud jde o obsazení, tak bylo v průběhu roku 2013 oznámeno, že se vrátí Arnold Schwarzenegger, ne však v roli ikonického T-800, ale jeho lidského předobrazu, který měl mít blízké vztahy s rodinou Connorů. Objevily se také zvěsti o účasti Dwayna Johnsona. To zatím potvrzeno nebylo.

Pro role Kylea Reese bylo zvažováno několik herců (Tom Hardy, Taylor Kitsch, Garrett Hedlund, Nicholas Hoult nebo Jason Clarke). Jako první ale byla obsazena role Sarah Connor, kterou si zahraje Emilia Clarke. Ta se s režisérem Taylorem zná díky natáčení Hry o trůny. Pokud jde o postavu Reese, tak se dvěma hlavními kandidáty stali Jai Courtney (Spartakus: Krev a písek) a Boyd Holbrook (Hostitel). Nakonec volba padla na Jaie s tím, že se objeví minimálně ve dvou dílech. Třetí oficiálně potvrzenou hvězdou se stal Arnold Schwarzenegger. Tento měsíc bylo prozrazeno, že se ve filmu objeví a bez ohledu na předchozí informace, ztvární terminátora.

Jak je vidět, pátý film to neměl snadné, hodně těžce se probojovával do produkční fáze, ale nakonec to vyšlo a my bychom se měli příští rok dočkat. I když kdoví, ještě se může stát cokoliv. Otázkou je, zda publikum o další film stojí. Vy ano nebo vás Salvation zklamal natolik, že byste raději téma nechali minimálně dalších pár let u ledu?

7 komentářů:

  1. Mě Salvation vlastně ani nezklamal, takže na další pokusy o terminátorské filmy se těším moc :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja sa teším na Genesis, ale dúfam že to bude nejaké pokračovanie aspoň z časti a nie čistý reboot.
    Salvation ma sklamalo, asi ako mnohých iných ale dalo sa nato pozerať, vzbura strojov sa mi veľmi páčila naozaj dôstojné pokračovanie prvých dvoch častiach.
    A jednotka a dvojka sú už kultová klasika a na tú dobu to má naozaj spičkové efekty, Stan Winston bol naozaj majster vo svojom umení škoda ho. Každopádne Terminator bez Arnorda nie je Terminator.

    OdpovědětVymazat
  3. Mne se Salvation libil rek bych ze i vicemnez Vzpoura stroju. Na pokracovani se tesim,ale jedine s Arnoldem,bez nej ne. A nechci zadny reboot a ani remake ale pokracovani. A neurazejte furt 4ku.

    OdpovědětVymazat
  4. Musím říct, že mě se 4 líbila víc než 3. Ne že by 3 byla nějak špatná, ale nepřišla mi ničím zajímavá, ve 4 je aspoň Sam Worthington :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Nejde o to, že 4 byla docela dobrý film.
    Ale že společnost to natočila draze, málo to vydělalo a byl bankrot.
    Takže to těžko mohlo sloužit jako první díl nové trilogie, taky to bylo na první díl nového základu úděsně přeplácené zbytečnýma blbostma a naopak se slabou ústřední linkou.

    OdpovědětVymazat
  6. Doufám, že děda Šwajcík bude digitální. Jest-li tahle 5ka bude za něco stát, tak to se ještě uvidí. 3ka byla strašná a tvůrci úplně pošpinili a zesměšnili značku 'Terminátor'. Nemám rád, když se do vážného filmu míchá parodie. Jako například, že vlezl do striptýzového klubu a pak ty brýle s hvězdičkami. To bylo trapný. Anebo stupidní scéna s hasiči se slovy: ''teď budu řídit já!' Terminátor ve trojce byl navíc málo zranitelný, oproti předchozím dílům. Salvation u mě zabodoval o něco víc, ale žádná sláva to taky nebyla. Možná by bylo lepší nechat Terminátora být, než to další 'tvůrci' ještě víc po****u!

    OdpovědětVymazat
  7. S týmto úplne súhlasím. 3 bola trápna a zbytočná, 4 len vykrádala predchádzajúce filmy. Keď to nerobí Cameron, je to o ničom. 1 a 2 stačili, bolo tam povedané všetko. A navyše, aj keď zbožňujem Arnolda, na Terminátora je už starý.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.