úterý 11. února 2014

Téma: Sportovci, ze kterých se vyklubali úspěšní herci

XXII. zimní olympijské hry jsou v plném proudu a netřeba připomínat, že jde o jednu z největších sportovních událostí. Ovšem sportovní kariéra obvykle netrvá příliš dlouho a tak se často sportovci musejí v docela mladém věku rozmyslet, co dál se svým životem. Někteří se rozhodnou pro hereckou kariéru. Pojďme se podívat na ty, kterým se na plátně daří.


Při pohledu na jeho muskulaturu, není žádným velkým překvapením, že britský sympaťák Jason Statham začínal jako sportovec. Ovšem možná vás zaskočí (nás tedy ano), že celých dvanáct let patřil ke členům britského národního týmu skokanů do vody. Právě díky jeho sportovnímu působení (rozumějte, vypadal dobře v plavkách) si ho všimla modelingová agentura, která mu pomohla stát se vcelku úspěšným modelem a netrvalo to dlouho a z reklam se přesunul do filmového světa. Aktuálně patří k nejvýraznějším akčním hercům, objevil se například v Expendables: Postradatelní a hromadě dalších projektů.

Celých devět sezón se na profesionální úrovni věnoval americkému fotbalu herec Bubba Smith, který se nejvíce proslavil rolí Mosese Hightowera v sérii komedií Policejní akademie. Objevil se v šesti ze sedmi dílů a určitě si ho pamatuje téměř každý, kdo alespoň pár filmů s nálepkou Policejní akademie viděl. A nejen díky tomu, že se herec pyšnil výškou celých 201 centimetrů. Smith působil v nejproslulejší americké fotbalové lize NFL a s týmem Baltimore Colt se mu podařilo vyhrát Super Bowl. Dvakrát byl účastníkem zápasu Pro Bowls, což je soutěž družstev nejlepších amerických fotbalistů dvou konferencí a to American Football Conference a American Football Conference. Jednou byl také členem týmu All-Pro, což je družstvo nejlepších hráčů NFL.

Poměrně slušné množství herců má zkušenosti s americkým fotbalem (Mark Harmon z Námořní vyšetřovací služby, Terry Crews z Expendables, O. J. Simpson z Bláznivé střely, Carl Weathers z Rockyho nebo Burt Reynolds z Napůl drsňák...), ale v Hollywoodu najdete i celebrity, které působily v jiných sportovních odvětvích. Například Jason Lee, představitel ústřední postavy z komediálního hitu Jmenuji se Earl, proslul v osmdesátých a devadesátých letech jako profesionální skateboardista a s Chrisem Pastrasem založil vlastní společnost, která vyráběla právě skateboardy. Lee společně s další legendu tohoto sportu Tony Hawkem byl prvním skateboardistou, který se dočkal vlastní kolekce bot vyráběných firmou Airwalk. Jason se sice věnuje hlavně herectví, ale nadále se angažuje ve skateboardové branži, především pokud jde o charitativní činnost (spolupracuje s neziskovou organizací Tonyho Hawka).

Co si takhle zaplavat?

Se sportem má zkušenosti i kráska z Planety opic Estella Warren a to s velmi elegantní disciplínou, konkrétně působila jako akvabela. A rozhodně nebyla žádné "béčko", které se jen tak čvachtá ve vodě. Byla členkou národního kanadského týmu a je držitelkou tří národních titulů, což je hodně slušný úspěch. Získala také stříbrnou medaili na světovém šampionátu, díky čemuž dostala šanci zúčastnit se letní olympiády v roce 1996, ale nakonec dala přednost modelingové kariéře. A přestože sama říká, že na olympijské hry opravdu moc chtěla, s ohledem na to, že fotila pro nejprestižnější světové magazíny, nakonec možná tolik nelituje, že pod olympijskými kruhy nestanula.

Na olympiádu se také toužila dostat (a měla reálnou šanci) další herecká hvězda a to proslulá Geena Davis, která má na kontě hromadu zajímavých rolí (například jednu z ústředních postav ve filmu Thelma a Louise). Ovšem Geena je trošku jiný případ než ostatní, kteří jsou v článku zmíněni. V roce 1997 ji také učarovala lukostřelba, v tu dobu ale už byla velmi úspěšná herečka. Za dva roky byla jednou ze tři sta sportovkyň, které se účastnily semifinále z něhož měly vzejít reprezentantky v lukostřelbě na olympijských hrách v Sydney v roce 2000. Geena ale skončila 24. z 300, takže se nakonec do Austrálie nevydala. Přesto se ale zúčastnila několika prestižních soutěží a v lukostřeleckém sportu patří k poměrně známým jménům.

Velké úspěchy v drsné sportovní disciplíně slavila Gina Carano, která se díky svému expříteli vrhla na Muay Thai a velmi se jí v tomto bojovém umění dařilo (12 vítězství - 1 remíza - 1 prohra). Toho si všimnuli i zástupci organizace pořádající zápasy ve smíšených bojových uměních a Ginu oslovili. Ta příliš neváhala a šla do toho. A šlo jí to, proběhlo osm zápasů a z toho jich Gina sedm vyhrála. Není tak divu, že se stala ženskou tváří smíšených bojových umění a v době, kdy se jim aktivně věnovala, byla třetí nejlepší ženskou zápasníci v tomto odvětví na světě. Její poslední zápas proběhl v roce 2009 a není známo, zda se hodlá vrátit do ringu/oktagonu. Vrhla se totiž do světa filmu. Zabodovala díky filmu Zkrat, objevila se v Rychle a zběsile 6 a nedávno v seriálu Almost Human.

Související: Náš snový tým pro film The ExpendaBelles, ženskou verzi Expendables


Bylo by samozřejmě ostudou nepřipomenout, že i všeuměl Chuck Norris byl ještě předtím, než začal oslňoval na televizních obrazovkách a stříbrném plátně, velice úspěšný sportovec. Jako karatista sice nejdříve dostal během svých prvních turnajů na kokos, ale v roce 1968 se mu podařilo zvítězit na šampionátu Professional Middleweight Karate a titul obhájil v následujících šesti letech. Navíc se stal prvním z Asie nepocházejícím velmistrem a držitelem černého pásku osmého stupně v taekwondo. A i když se asi nejvíce proslavil tím, že je aktérem hromady vtipů, tak se mu musí nechat, že jako sportovec byl velmi úspěšný.

Ty máš svaly a já je mám taky

Bezpochyby musíme zmínit Arnolda Schwarzeneggera, který je jednou z nejvíce ikonických postav kulturistiky. Arnie se nejdříve začal věnovat vzpírání, ve kterém se mu docela dařilo, ale postupem času se zaměřil na kulturistické soutěže s tím, že jeho cílem bylo stát se Mr. Olympia. Nejdříve ho sice porazil Sergio Oliva, ale v roce 1970 Arnold vysněný titul získal a dokonce jako nejmladší soutěžící v historii, bylo mu pouhých 23. Zatím tento rekord nikdo nepřekonal. Mr. Olympia se mu podařilo stát šest let za sebou, což je úspěch jako hrom, ale v roce 1975 se Schwarzenegger rozhodl s profesionální sportovní kariérou skončit. Ovšem v roce 1980, v době kdy trénoval kvůli filmu Barbar Conan, se rozhodl zúčastnit se soutěže ještě jednou (přestože se přípravě věnoval pouze sedm týdnů) a zvítězil. Po tomto úspěchu se rozhodl už naplno věnovat herectví a s kulturistou skutečně přestat. Je také nutné připomenout, že Arnie se přiznal k tomu, že užíval anabolické steroidy (ovšem v době, kdy nebyla zakázané), ale tvrdí, že ne proto, aby mu pomohly s nabráním objemu, ale aby si udržel svalovou hmotu v době, kdy dodržoval striktní dietu. Mimochodem, Arnold zažaloval německého lékaře Willieho Heepea, který tvrdil, že užívání steroidů je příčinou srdečních problémů, kterými herec trpí a odhadoval, že díky těmto látkám může Arnie předčasně zemřít. Ovšem jelikož lékař nikdy Arnieho osobně nevyšetřil, podařilo se herci uspět u německého soudu a získat 10 tisíc dolarů jako odškodné.

S Arnoldem trénoval další kulturista, který se poté dal na hereckou kariéru a to Lou Ferrigno. Ten se proslavil díky dokumentu Železný Schwarzenegger. Projekt mapoval jeho snahu porazit právě Arnieho a stát se Mr. Olympia. Ke slávě mu také pomohl seriál The Incredible Hulk. Ferrignovi se nikdy nepodařilo stát se Mr. Olympia, ale během první účasti skončil druhý a v následujícím roce třetí a to není vůbec špatné. Na počátku devadesátých let se znovu pokusil uspět na Mr. Olympia, ale v roce 1992 skončil dvanáctý a o rok později desátý. V roce 1995 se rozhodl s kulturistikou skončit a vrhl se na herectví s tím, že se ale nadále věnoval i cvičení, kdy se stal trenérem celebrit jako byl Michael Jackson a založil také vlastní značku cvičebního vybavení nazvanou Ferrigno Fitness. A aby toho nebylo málo, v roce 2006 působil jako zástupce šerifa v Los Angeles. Musíme také připomenout, že i nadále propůjčuje svůj hlas Hulkovi, slyšet jsme ho mohli například v megahitu Avengers.

Vrcholovým sportovcem byl i italský herec Bud Spencer, který se pyšní několika velkými úspěchy. Například byl prvním Italem, kterému se podařilo zdolat 100 metrů volným stylem pod jednu minutu (59,5). Dvakrát byl také na olympijských hrách, konkrétně v Helsinkách a Melbourne, pokaždé se probojoval do semifinále ve volném stylu na 100 metrů. Kromě toho se také stal několikanásobným mistrem Itálie a poměrně dobře se mu také dařilo ve vodním pólu. Ale bez ohledu na své úspěchy v plavání se rozhodl pro hereckou kariéru, přestože se jí nejdříve bránil. Ovšem to se změnilo, když potkal Maria Girottima, který je známějších pod pseudonymem Terence Hill a stali se nejen nejlepšími přáteli, ale také nerozlučnou filmovou dvojicí, která se objevila v mnoha projektech. Bud ale nebyl jen výtečný sportovec a komik, ale má také doktorát z práv a je zkušeným pilotem.


9 komentářů:

  1. a Terence Hill a Bud Spencer nikde?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Spencer olympijský plavec!!!

      Vymazat
  2. A co takhle Dolf Lundgren ? nic nebo JCVD? nic?

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě by těch herců šlo napsat několik desítek tak je mi jasný že se sem všichni nevejdou ... za mě by tu určitě byl Vinnie Jones kterej ten fotbal hrál evidentně stylem rolí který většinou hraje - dost tvrdě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, nejsme nafukovací, takže se sem všichni nevejdou, ale jen pro zajímavost, Vinnie byl v užším výběru :)).

      Vymazat
    2. tak Spencer to dotáhl nejdál

      Vymazat
    3. Tak o tom by mnozí polemizovali, třeba ti, co fandí kulturistice budou tvrdit, že to nejdále dotáhl Arnie. A Gina zase byla třetí nejlepší bojovnicí v MMA...

      Vymazat
  4. Chybí tady Jim Brown. Legenda amerického fotbalu, který byl zvolen několikrát nejužitečnějším hráčem ligy, byl vybrán devětkrát do Pro Bowlu. Je v síni slávy amerického fotbalu i lakrosu, který hrál na univerzitě. Jeho číslo už nemůže nikdo nosit v jeho bývalém týmu Clevelandu Browns. Byl dokonce jmenován do nejlepšího týmu historie amerického fotbalu.
    Po skončení kariéry hrál hlavně ve vesternech. Jeho nejznámější film je asi Tucet špinavců.
    Zajímavost: První černý herec, který měl ve filmu milostnou scénu s běloškou.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.