čtvrtek 13. února 2014

Kolik berou herci za propůjčení hlasu animovaným postavám? Slušné částky, velmi slušné

I když se to tak může zdát, tak nadabování celovečerního animovaného filmu není zase taková legrace. Zabere to dost času a vyžaduje poměrně dost úsilí. Přesto jsou i horší aktivity než sedět v teplém studiu a mluvit do mikrofonu. A navíc, obvykle za to herci dostanou velmi lákavý plat. Víte, na kolik si přišel Tom Hanks za Toy Story nebo Cameron Diaz za Shreka?

Hromadu lidí se asi ptá, proč animované projekty, které v podstatě celé vznikají díky počítačovým grafikům a dabérům, stojí 150 milionů dolarů, ale klidně i více. Vždyť nikdo nemusí zvednout řiť ze židle. Spoustu financí samozřejmě spolknou právě zmíněné grafické práce, ale i herci, kteří propůjčují svůj hlas animovaným postavám, si přijdou na velmi slušné peníze. Často na tak slušné, že jejich plat ukousne výraznou část z rozpočtu.

Poměrně "skromnou" částku dostal Owen Wilson za projekt Marmaduk, ve kterém nadaboval hlavní zvířecí postavu, z komiksu proslulou dogu Marmadukea. Na účet se mu přikutálel milion dolarů. To sice není z našeho pohledu málo, ale ve srovnání s ostatními hereckými hvězdami, které poskytují své hlasové dispozice, je to kapesné.

Takový Adam Sandler si za namluvení zvířat v komedii Ošetřovatel přišel na dvakrát více, tedy dva miliony dolarů. Ale tvůrci zřejmě nelitovali, že mu vypsali tak slušný šek, protože tržby projektu se nakonec vyšplhaly k nějakým 170 milionům dolarů. Dva miliony tak nejsou žádná velká "pálka".

Za dva miliony by asi byl před pár lety rád Steve Carell, který dostal za první díl velehitu Já, padouch pouhých 500 tisíc dolarů. Jeho odměna za druhý díl není známa, ale jelikož si v posledních letech klidně může říct o 15 milionů za roli, odhadujeme, že by to mohlo být kolem deseti milionů.

Za akční komedii G-Force si Nicolas Cage sice nemohl poručit tak vysoký plat, ale určitě nebyl vysloveně zklamaný, když dostal pěkné dva miliony dolarů. To není špatné za projekt, kde jsou v hlavní roli špionská morčata.

Brad Pitt si za film Megamysl ale řekl o více, konkrétně to bylo pět miliónů dolarů. Ale není divu, Brad Pitt je zvučné jméno, které se na plakátech vyjímá a navíc, od projektu Megamysl se očekávalo, že v kinech uspěje. Přece jen, stojí za ním společnost DreamWorks, která je jedním z nejvýraznějších hráčů na poli animovaných filmů. Tržby titulu se nakonec zastavily těsně pod hranící 322 milionů dolarů.

Za chameleona se platí dost, za Woodyho více    

Na stejnou částku, tedy na pět milionů dolarů si přišel Ben Stiller za druhý díl Madagaskaru. Není známo, kolik dostal za třetí díl, ale věříme, že to bylo ještě o něco více. Madagaskar je silná značka, na kterou lidé slyší, ostatně třetí díl vydělal skoro 747 milionů dolarů.

Rango, bez ohledu na to, že jde o povedený snímek, tak úspěšný nebyl, skončil někde u 246 milionů dolarů. Ale Johnny Depp nemusel smutnit, za namluvení ústřední postavy chameleona si odnesl lákavých 7,5 milionů dolarů. S jeho filmografií je to adekvátní částka, je dokonce trošku překvapení, že si nevyjednal více. Nebo si nevydupal to, že dostane i podíl ze zisku (i když v případě Ranga by mu to asi příliš nepomohlo, s ohledem na náklady ve výši 130 milionů dolarů projekt zrovna ekonomicky nezabodoval).

Podobnou doložku naopak měla ve smlouvě Reese Witherspoon, kterou jsme slyšeli v animáči Monstra vs. Vetřelci. Díky tomu si nakonec pravá blondýnka odnesla pěkných 10 milionů dolarů (fixní plat + procenta z tržeb za promítání v kinech a za prodej DVD/BR disků).

Z deseti milionů dolarů za roli se může radovat i Cameron Diaz. Za prvního Shreka dostala sice "jen" pět milionů, ale za druhého a třetího už to bylo velmi působivých deset milionů dolarů. Mimochodem, její kolegové Mike Myers a Eddie Murphy dostali za jedničku 3 miliony dolarů, ale u dvojky už se mzdy vyrovnaly a všichni tři si odnesli shodně 10 milionů dolarů.

Ovšem všichni mohou jen závidět Tomu Hanksovi. Ten sice dostal za první díl Toy Story téměř úsměvných 50 tisíc dolarů, ale jelikož se z Příběhu hraček stal megahit, dvojka už mu vynesla pět milionů a trojka dokonce 15 milionů dolarů. Pokud jde o Tima Allena, jehož hlasem promlouvá Buzz Rakeťák, tak za první a druhý díl dostal stejně jako Tom Hanks, otázkou je, kolik mu bylo zaplaceno za trojku, to známo není. Ale jelikož není na filmovém poli tak úspěšný jako Tom, těžko říct, jestli dostal i za třetí díl stejně jako Tom.

A kolik se platí za animované seriály?

Velmi slušným "kšeftem" jsou i animované seriály. Pokud si uvědomíme, že jedna řada může mít nějakých 20 - 24 dílů, tak si herci, kteří z obrazovky promlouvají, přijdou na pěkné peníze. Například za seriál Griffinovi si dámy a pánové odnesou 175 - 225 tisíc dolarů za jeden díl a to není špatné, vůbec ne.

O něco lépe na tom jsou herci z kultovního seriálu Simpsonovi, těm se v roce 2008 podařilo vyjednat plat ve výši 400 tisíc za epizodu. FOX ale v roce 2011 oznámil, že buďto musejí přistoupit na snížení mzdy na 275 tisíc za epizodu nebo reálně hrozí konec seriálu. Nakonec se dohodli na 300 tisíc za díl, což je stejná částka, kterou dabéři dostávali před rokem 2008. A pořád to není nic hrozivého, s tím se dá docela slušně přežít, že?

Co myslíte, jsou platy za namluvení animovaných postav adekvátní nebo jsou přehnané?

2 komentářů:

  1. Asi se dám do dabingu... ne vážně, já chápu, že být hercem či dabérem je náročná práce, ale i tak prostě nedokážu pochopit, že něktěří dostávají za film desetitisíce, statisíce i miliony dolarů a někteří lidé se tu v těžké práci živoří za minimální mzdu a i za to málo jsou rádi. A divadelní herci, aspoň ti méně známí, na tom nejsou o moc líp. Opravdu to přijde divné a nespravedlivé jenom mně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý herec má svou hodnotu a každý herec může na své hodnotě pracovat. Takový je byznys. V práci ti taky nedávají ředitelský plat, pokud jsi jen obyčejný dělník.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.