úterý 14. ledna 2014

TOP 5: Nejvíce přeceňované filmy roku 2013

Ještě jednou se s námi pojďte ohlédnout za minulý rokem. Podíváme se na projekty, které byly oslavovány, opěvovány a milovány, i když možná ne úplně zaslouženě.

Je jasné, že jde o téma poměrně subjektivní a hlavně se jedná o tenký led, protože filmy, které zmíníme, mnozí zbožňují a ve chvíli, kdy si je někdo dovolí kritizovat jim hrozí zástava srdce, ale přesto budeme odvážní a zmíníme pětici titulů z minulého roku, které sice uspěly, ale my si nejsem úplně jisti, jestli si všechny ty chvalozpěvy zasloužily. Než se začnete rozčilovat a prskat na všechny strany, tak ani jeden ze zmíněných filmů nepovažujeme za špatný, jen nás někdy trošku zarazilo, jak nadšené reakce vyvolaly.

Iron Man 3

Hodnocení ČSFD: 82 %

Hodnocení IMDb: 7,4/10

První díl Iron Mana se dočkal zasloužených pozitivních ohlasů, pobavil. Druhý díl už tak přesvědčivý nebyl. Třetí díl se ale stal finančně nejúspěšnějším projektem ze série, když zdolal hranici 1,2 miliardy dolarů na celosvětových tržbách. A i kritici na něj byli docela hodní. Ovšem, bez ohledu na výdělky a všeobecné vcelku kladné přijetí, je nutné si přiznat, že sice Robert Downey Jr. stále váli, ale Iron Man 3 se nevyhnul několika chybám, které kazí celkový dojem. Rozporuplné reakce vyvolali především záporáci, respektive postava Mandarina (Ben Kingsley). Z Iron Manova ikonického protivníka se stal joudovitý šašek, což ne všichni nesli s libostí. Některé výtky také směřovaly k tomu, že film je sice dynamický a vizuálně působivý, ale poněkud emocionálně prázdný. Iron Man 3 je tedy projektem dobrým, ale je otázkou zda tak dobrým, aby se dočkal tak oslavných ód.

Gravitace

Hodnocení ČSFD: 85 %

Hodnocení IMDb: 8,3/10

Film Alfonsa Cuaróna se Sandrou Bullock se stal se svými více než 670 miliony dolarů na kontě, velkým hitem minulého roku. Vědecko-fantastická podívaná, kterou mnozí označují za extrémně napínavou záležitost s vynikajícími hereckými výkony, ale některé neoslnila tak jako většinu publika  a kritiků. V některých anketách Gravitace získala nejvyšší nebo jednu z nejvyšších příček v žebříčku nejpřeceňovanějších projektů minulého roku. Někdo je holt nadšený z vizuální působivosti, jiným zase chybí silnější příběh a lépe propracované pozadí postav. Sto lidí, sto chutí. Někteří Gravitaci považují za téměř autentický filmový výlet do vesmíru, jiní za nabubřelou nudu.

Hobit: Šmakova dračí poušť

Hodnocení ČSFD: 82 %

Hodnocení IMDb: 8,2/10

Trilogii Hobit natočil Peter Jackson, král filmové fantasy, režisér Pána prstenů, takže to přece musí být excelentní podívaná, ne? Ale řekněme si to upřímně, jedna věc je natočit trilogii podle série notně obsáhlých knih, druhá věc podle relativně tenkého svazku. A tak se stalo to, co se zákonitě stát muselo, jak první, tak druhý Hobit jsou obrazově působivé tituly (i když některé triky by mohly být lepší), ale obsahově je to mnohem horší. Určité pasáže jsou nudné a téměř zbytečné, některé postavy nám nejsou pořádně představeny, Šmakova dračí poušť je navíc utnuta v hodně nevhodném momentu... Výhrad je dost a dost.

Světová válka Z

Hodnocení ČSFD: 75 %

Hodnocení IMDb: 7,1/10

Světová válka Z není v žádném případě nepovedeným kouskem, to jistě ne, ale minimálně je zarážející, že se svou románovou předlohou nemá společného téměř nic. Knihy, ze kterých si film vypůjčil jen minimum prvků, nejsou jen akční záležitostí, ale zabývají se několika zajímavými myšlenkami. Většinu z nich ale filmová verze ignoruje. A současně je škoda, že titul může místy působit docela přeplácaně a možná až příliš zběsile. Divák tak dostane klasickou hollywoodskou podívanou. Nic víc, nic míň.

Elysium

Hodnocení ČSFD: 67 %

Hodnocení IMDb: 6,7/10

Neill Blomkamp na sebe přitáhl pozornost díky sociálně laděnému sci-fi District 9 a tak mu pro jeho další projekt bylo poskytnuto dostatek peněz a několik proslulých herců. Ale ukázalo se, že Blomkampovi zřejmě více sedí menší projekty, protože přestože se čekalo, že Elysium bude sci-fi podívaná s áčkovými triky a herci, která ale nabídne námět překračující hranice žánru a bude řešit i společenské otázky (což režisérovi jde), nestalo se. Neill natočil slušnou vědecko-fantastickou podívanou, ze které se ale místy vytrácí jeho rukopis. Zdá se, jako by se až příliš chtěl zavděčit hollywoodským hlavounům a pracoval dle jejich standardních (a už trošku ohraných) měřítek.

U jakého filmu jste vy nechápavě kroutili hlavou a divili se tomu, z čeho jsou ostatní tak nadšení?

9 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Pro mně největší zklamání rozhodně Hobit II. Šel jsem na půlnoční premiéru. Po dvou a půl hodinách relativně ničeho jsem bez legrace usínal, takže celou pasáž s drakem si pamatuju už jen tak nějak útržkovitě. ...a utnou to tam, kde to utnuli. Vážně nepovedené. Obsahově by to mělo problémy zaplnit i devadesáti minutový film, jenže je to Peter Jackson, takže to mělo téměř tři hodiny.

    OdpovědětVymazat
  3. Pro mě je zklamáním roku Elysium. Hobita II jsem si užil o mnoho více, než první díl. Nekoukal jsem na hodinky, nenudil jsem se, bavil jsem se, o mnoho lepší, než jednička (pokud akceptujeme změny, které PJ udělal).

    OdpovědětVymazat
  4. Tady se s Iron Manem nepářou. http://www.videacesky.cz/ostatni-zabavna-videa/uprimne-trailery-iron-man-3

    OdpovědětVymazat
  5. Hobit dvojka je právě rozhodně lepší než první díl, který byl právě vcelku velká nuda a tam se nic nedělo.

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlasím s Elysiem, to bylo čiré zoufalství, Hobit mě překvapil svým až příliš hollywoodským laděním, ale poprvé se mi v kině líbil (podruhé už mě nudil). Iron Man byl příjemný a místy bavil, zbylé kusy jsem neviděl.

    OdpovědětVymazat
  7. Totalné mě zklamal Elysium-pohádka pro 10 leté děti.

    OdpovědětVymazat
  8. Iron man 3 sa mi az tak nepacil, myslim si ze man of steel s nim vytrel kino. Inac Hobbit bol dost v pohode lepsi ako prvy, Gravity bola super Elysium tam ma zmiatol trailer, uplne som ocakaval iny dej a vsetko. World WarZ bol presne ako vravi autor hollywoodska podivana nic vic nic min

    OdpovědětVymazat
  9. Elysium byla nekonečná nuda, i přes ten potencionál:( Škoda.
    Iron 3 byla zábavná, ty dva předchozí nic moc:) Gravitace fajn, i když něco mi tam chybělo, manžel byl ale pro změnu nadšený...
    Světová válka Z se mi líbila, Hobitka teprve musím zkouknout:)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.