pátek 17. ledna 2014

TOP 5 Nejslavnější filmové páry režisér + dvorní herec



U příležitosti lednové premiéry filmu Vlk z Wall Street režiséra Martina Scorseseho s Leonardem DiCaprio v hlavní roli jsme si pro Vás připravili malé ohlédnutí za stálými filmovými páry aneb slavní režiséři a jejich ještě slavnější dvorní herci.



 

 

 

 

 

 

Ridley Scott a Russel Crowe (vzájemná spolupráce 5x)

Jako první přichází na řadu dvě legendy: režisérská Ridley Scott a herecká Russell Crowe. Jejich první vzájemná spolupráce vynesla Croweovi v roce 2001 jeho zatím prvního Oscara za historický velkofilm Gladiátor, kde skvěle ztvárnil charismatického vojevůdce Maxima. Po šesti letech a pěti Scottových filmech se obě hvězdy setkávají opět tentokráte na velmi prosluněném filmu z jižní Francie Dobrý ročník, který odstartuje čtyřletou nepřerušenou spolupráci zahrnující další tři skvělé filmy Americký gangster (s Denzel Washingtonem), Labyrint lží (s Leonardo DiCapriem), a novou verzi dobrodružství anglického hrdiny Robina Hooda (s Cate Blanchett a Markem Strongem).


 

 

 

 

 

 

 

Richard Donner a Mel Gibson (vzájemná spolupráce 6x)

Jako druzí vstupují do našeho kritického hledáčku režisér Richard Donner, a herec, problémový bouřlivák a taktéž režisér Mel Gibson. Šest let před svým režijním debutem Muž bez tváře (1993) si Mel Gibson zahrál v prvním díle (dnes již čtyřdílné) akční ságy Richarda Donnera jménem Smrtonosná zbraň. Tehdy ještě netušil, že si svou hereckou roli zopakuje ještě celkem třikrát v dalších filmových pokračování v letech (1989, 1992 a 1998). Tento film na konci osmdesátých let definoval žánr akčních buddy-movie komedií, ve kterých jsou dva hlavní představitelé rozdílní jako sníh a saze (promiň Danny). V mezidobí mezi třetím a čtvrtým dílem Smrtonosné zbrani si pánové střihli nejen další spolupráci ve formě westernové dobrodružné komedie Maverick, ve které to Melovi skvěle jiskřilo s Jodie Foster (to jsme ještě nevěděli, že je Jodie na holky), ale také mysteriózní thriller Spiknutí, kde se Mel zamiloval do Julie „Pretty Woman“ Roberts, ale Patrick „Profesor X“ Stewart byl zásadně proti.


 

 

 

 

 

 

Tim Burton a Johnny Depp (vzájemná spolupráce 8x)

Některé spolupráce se rodí náhodně a některé jsou vepsány tam nahoře ve hvězdách. Z rodu těch druhých vzešla dvojice Tim Burton a Johnny Depp, jenž mají na svém kontě již osm společných filmů. Začalo to tesně po naší Sametové revoluci, kdy do kin přišel jejich první společný film Stříhoruký Edward. Nejen, že to je vynikající a jeden z mých nejoblíbenějších filmů, ale datuje se od něj jejich téměř čtvrt století dlouhá spolupráce. Tim Burton pak z Deppa udělal ještě nejhoršího režiséra všech dob (Ed Wood), amerického konstábla-začátečníka (Ospalá díra - zasloužený Oscar za výpravu), výstředního majitele továrny (Karlík a továrna na čokoládu), ďábelského holiče (Sweeney Todd), kloboučníka (Alenka v říši divů) a dekadentního upíra (Temné stíny). Depp ještě propůjčil hlas animované postavičce v Burtonově animáku Mrtvá nevěsta Tima Burtona.


 

 

 

 

Sam Raimi a Bruce Campbell (vzájemná spolupráce 11x)

Jako další dva pánové na přetřes přichází spolužáci a nejlepší kamarádi: režisér Sam Raimi a herec Bruce Campbell.

Jejich první spolupráce sahá hluboko k Raimiho krátkometrážním prvotinám (It´s Murder! a Within the Woods). Do dějin filmografie se ovšem nezapomenutelně zapsali trilogií Evil Dead (Lesní duch – 1981, Smrtelné zlo 2 – 1987, Armáda temnot – 1992), ve které Bruce Campbell geniálně vtipně ztvárnil hlavního hrdinu Ashe Williamse (třikrát vivat motorovka!). Bruce si pak zahrál menší roličku v téměř všech dalších Raimiho filmech jako např. Darkman, Rychlejší než smrt nebo trilogie o Spider-Manovi, ve které v každém díle hrál jinou miniroličku (uvaděč na zápasy v ringu, uvaděč do divadla a uvaděč v restauraci).



Martin Scorsese a Leonardo DiCaprio (vzájemná spolupráce 5x)

Na závěr jsem si nechal dvojici, kvůli které vzniknul tento malý namátkový výběr nejslavnějších filmových dvojic režisér-herec. První film Martina Scorseseho, ve kterém hrál hlavní roli Leonardo DiCaprio byly Gangy New Yorku. Leo tehdy ještě netušil, že se místo Roberta De Nira stane novým dvorním hercem režisérského klasika. Následoval životopis legendárního dobrodruha a filmaře Howarda Hughese Letec, dále pak skvěle obsazený drsný krimi-thriller Skrytá identita, který někomu svým obsahem a hlavně závěrečným rozuzlením doslova mohl vyrazit dech, a předposledním filmem této slavné dvojice bylo mysteriózní drama Prokletý ostrov, které spoustě lidem pocuchalo vnímání reálného světa, a najednou si připadali jako Alenka v říši divů za zrcadlem.

Kterému "páru" funguje spolupráce nejlépe?

7 komentářů:

  1. Co Scorsese a De Niro?

    OdpovědětVymazat
  2. Michael Caine a Christopher Nolan

    OdpovědětVymazat
  3. Tony Scott a Denzel Washington

    OdpovědětVymazat
  4. Paul Norman a Celeste,Hans Moser a Sarah Young!Ty v clanku jsou pristipkari :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jojo: U mna top dvojka David Lynch+Kyle MacLachlan

    OdpovědětVymazat
  6. Akira Kurosawa a Toshiro Mifune!

    OdpovědětVymazat
  7. David Fincher a Brad Pitt?

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.