středa 22. ledna 2014

TOP 5: Nejméně povedené filmy obdivovaných režisérů

Jsou opěvováni publikem, recenzenty i svými kolegy. Jejich filmy se většinou chlubí skvělými hodnoceními kritiků a nadšením ze strany diváků, ale jak se říká, i mistr tesař se utne. A tak se pojďme podívat, které projekty režisérů jako je Nolan nebo Spielberg úplně nenaplnily očekávaní.

Než se ale začnete rozčilovat, že jsme si dovolili říct něco špatného o vašem miláčkovi Christopherovi a dalších obdivovaných režisérech, tak vězte, že netvrdíme, že zmíněné tituly jsou vysloveně špatné, ale dle recenzí se jedná o filmy, od kterých se obecně čekalo více než nakonec nabídnuly.

Quentin Tarantino - Grindhouse: Auto zabiják (2007)

Hodnocení ČSFD: 66 %
Hodnocení IMDb: 7,1/10

Podivín z videopůjčovky, režisér Quentin Tarantino má velmi svérázný styl, jinak řečeno, pokud natočí nějaký projekt, pak je obvykle po pár minutách jasné, kdo stál za kamerou. Jeho projekty sázejí na sáhodlouhé dialogy o všem a o ničem, nekompromisní brutalitu, výrazné postavy a notnou dávku zvrácenosti. A ať už se Tarantino vydá do doby, která nebyla zrovna přívětivá k lidem tmavé pleti (Nespoutaný Django), nabídne svérázný pohled na atentát na Hitlera (Hanebný pancharti), potěší milovníky samurajských eposů (Kill Bill) nebo zaboduje výletem mezi gangstery (Pulp Fiction: Historky z podsvětí), zvládne to na jedničku. Ale i Tarantino uklouzl a to se svým příspěvkem do jeho společného projektu s Robertem Rodriguezem Grindhouse.

Zatímco Rodriguezův segment Planeta Teror se povedl, Tarantinova část Auto zabiják zaujala jen slušnou automobilovou honičkou, ale jinak to nebyla žádná sláva. Dialogy byly nezáživné, skoro až nudné a jelikož pokec čtveřice dívek tvoří většinu stopáže, celý film se docela táhl. V tomto případě vyhrál Rodriguez, jehož Planeta Teror si na nic nehrála a pobavila.

Steven Spielberg - 1941 (1979)

Hodnocení ČSFD: 58 %
Hodnocení IMDb: 5,9/10

Málokdo by si asi dovolil zpochybnit to, že Steven Spielberg je jedním z největších šikulů v žánru historických/biografických snímků (Schindlerův seznam, Mnichov), plus samozřejmě levou zadní zvládá sci-fi (i když Válka světů nebyla úplně přesvědčivá, respektive její konec) a nesmíme zapomenout na jeho dobrodružné hitovky (série Indiana Jones) nebo filmové lahůdky s gigantickými žraloky (Čelisti). Ovšem, když se v roce 1979 pokusil natočit kombinaci historické podívané a komedie, nevyšlo to zrovna na jedničku. Snaha o satiru nebyla úplně tím pravým ořechovým a jeho do grotesky stylizovaný pohled na útok Japonců na Pearl Harbor příliš nezaujal.

Martin Scorsese - Bertha z dobytčáku (1972)

Hodnocení ČSFD: 64 %
Hodnocení IMDb: 6,1/10

Martin Scorsese se neproslavil jen tím, že má zřejmě nejhustší obočí v Hollywoodu, ale především tím, že je to velmi šikovný režisér, jehož filmy jsou obvykle horkými kandidáty na množství cen. Ostatně jeho poslední novinka Vlk z Wall Street je toho jasným důkazem. Naopak film Bertha z dobytčáku o dvojici, která začne rebelii proti vlakové společnosti, ale jejich aktivity se zvrtnou a pár se vydá na cestu zločinu, příliš nezaujal. Ani po herecké, ani po příběhové stránce. Ale polehčující okolností budiž to, že šlo o teprve druhý celovečerní film, který Scorsese natočil.

Ethan a Joel Coenovi - Lupiči paní domácí (2004)

Hodnocení ČSFD: 64 %
Hodnocení IMDb: 6,2/10

Sourozenci Coenovi zvládají různé žánry, jejich kriminálně-komediální počin Big Lebowski patří k nejvýraznějším zástupcům žánrů a současně umějí Joel a Ethan natočit i depresivní a mrazivou podívanou, jakou byl například cenami ověnčený film Tahle země není pro starý. Ovšem bratrské duo také umí šlápnout vedle a to se stalo před deseti roky s komedií Lupiči paní domácí. Ostatně už to, že se ve filmu vedle sebe objeví Tom Hanks a Marlon Wayans bylo dost odvážné rozhodnutí. Film určitý potenciál měl, ale nebyl využit, od Cenovic bráchů se prostě čeká více než jen skrz naskrz průměrná komedie.

Christopher Nolan - Sledování (1998)

Hodnocení ČSFD: 83 %
Hodnocení IMDb: 7,6/10

Je na místě říct, že Nolan vysloveně špatný film za svou kariéru nenatočil. Všechny jeho projekty se dočkaly kladného přijetí a obdivných vzdechů diváků (někdy máme skoro pocit, že i kdyby nabídl půlhodinový záběr bílé zdi, někteří by o tom básnili, protože je to přece od Nolana). Všechno, na co sáhl, je kvalitní, ale jestliže se podíváme na jeho filmografii, tak nejhůře přijatý je jeho thriller Sledování. Jde samozřejmě o projekt, který je vysoce nadprůměrný, ale ve srovnání s jinými Nolanovými "dítky" mu k dokonalosti něco chybí a najde se i pár těch, kteří se ho nebojí označit za "nudu". Nutno ale připomenout, že jde o první Nolanův celovečerní film, který byl natočen za úsměvných šest tisíc dolarů. Shrnuto a podrženo, jde o film dobrý, ale ne tak dobrý jako jiné režisérovy projekt.

Jaký film některého z veleúspěšných režisérů byl pro vás zklamáním?

6 komentářů:

  1. Fincher - Vetřelec, Edgar Wright - U konce světa, Zemeckis - Flight (ty animovaný jsem neviděl), Shyamalan - Airbender

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Shyamalan - vsechno po roce 2002

      Vymazat
    2. U Konce světa je můj oblíbený od Wrighta. ale chápu, že to tak někdo vidí :)

      Vymazat
  2. Prej, že Auto zabiják se nepovedl... Pravda je, že Planeta Terror byla z grindhousu akčnější a asi by se dalo říct, že lepší, ale zase Death proof měl úžasnou atmosféru a ty kecy mi tam prostě patřili.

    OdpovědětVymazat
  3. co maj všichni proti filmu 1941 je to špičková komedie stojí za shlédnutí

    OdpovědětVymazat
  4. U Coenovců bych volila Nesnesitelnou krutost. Lupiči měli své kouzlo a vtip, ale u krutosti šlápli drobet vedle.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.