sobota 11. ledna 2014

TOP 5: Které postavy ze Star Wars by si zasloužily vlastní film?


Když společnost Disney odkoupila Lucasfilm, rozhodla se fanoušky Hvězdných válek potěšit nejen sedmou epizodou ústřední filmové série, ale také začala plánovat sólové projekty některých postav. Nejčastěji jsou zmiňováni Yoda a Boba Fett, ale kterým hrdinům a záporákům bychom dali prostor my?

V první řadě by to byl Jar Jar Binks. Dobře, to byl trošku nepovedený vtip, Jar Jar je jednou z nejvíce nenáviděných postav v historii Star Wars, raději se podívejme na ty, které by si naopak vlastní film zasloužily.

5. Mace Windu (Samuel. L. Jackson)
Vysoce respektovaný člen Rady Jediů v období Klonových válek, proslul nejen fialovou barvou svého světelného meče, ale především jako legendární mistr Jedi, který je stejně zdatný v umění vyjednávání, jako v boji. To ostatně dokázal, když bez mrknutí oka porazil zkušeného lovce odměn Jango Fetta (Temuera Morrison) a především to byl on, kdo téměř zabil Dartha Sidiouse (Ian McDiarmid), i když můžeme spekulovat o tom, zda nešlo o Sidiosův záměr ve snaze přetáhnout Anakina Skywalkera (Hayden Christensen) na Temnou stranu Síly. Obecně je ale Mace Windu považován za jednoho z nejlepších bojovníků, které ve svých řadách Jediové měli, ovládal všech sedm stylů boje se světelným mečem a sám vytvořil styl vlastní, který nazval Vaapad. Postava Mace Windua se měla původně objevit v původní filmové trilogii, jako přítel Luka (Mark Hamill) a Leiy (Carrie Fisher), k tomu ale nakonec nedošlo a Mace Windu se na plátně představil až v nové prequelové trilogii.

4. Darth Maul (Ray Park)
Bezpochyby jeden z nejznámějších lordů ze Sithu, Darth Maul, se objevil v první epizodě Star Wars jako učedník Sidiouse. A Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) a Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) velmi rychle zjistili, že narazili na více než důstojného protivníka. Maul poměřil své síly i se svým mistrem Darthem Sidiousem. Byl poražen, ale přežil a to je něco, co většina Sidiousových soupeřů prohlásit nemůže. Maulovu vizáž stvořil Iain McCaig, jako inspirace mu posloužily jeho vlastní noční můry. Maul sice ve Skryté hrozbě nedopadl zrovna nejlépe (rozpůlení není nic, co vám zvedne náladu), ale jeho postava si získala tak velkou popularitu, že ze světa Star Wars samozřejmě nezmizel. Kromě toho, že figuruje v různých komiksech a knihách, byl "oživen" pro počítačově animovaný seriál Star Wars: Klonové války. V něm jsme se dozvěděli něco více o jeho minulosti, ale přesto bychom vůbec nepohrdli sólovým filmem, kde bychom z jeho osudu odhalili mnohem více.

3. Asajj Ventress
Na Temnou stranu Síly se přidávají nejen zlobiví kluci, ale také zlobivé holky a jednou z nejzlobivějších je Asajj Ventress. Bezcitná učednice hraběte Dooku (Christopher Lee) byla původně trénována jako Jedi, ale když byl její mistr Ky Narec zabit, ovládl ji vztek a ona podlehla Temné straně Síly. Postupem času se z ní stala extrémně obávaná bojovnice, která dokonce porazila generále Grievouse (Kyle Rowling, Matthew Wood) a problémy způsobila i několika členům Nejvyšší rady Jediů. Asajj Ventress byla původně vytvořena pro film Star Wars: Epizoda II - Klony útočí, kde měla být novou učednicí Palpatina, ale bohužel z toho nakonec sešlo, což je dle nás velká škoda. Ve filmu se nakonec místo ní objevil hrabě Dooku. Ale Asajj se ukázala být nakolik zajímavou postavou, že měla výraznou roli v obou animovaných seriálech a nespočtu knih, komiksech a dalších materiálech v rozšířeném universu.

2. Aayla Secura (Amy Allen) a Quinlan Vos
George Lucas zřejmě nechce dávat příliš prostoru ženským bojovnicím se světelným mečem ve svých filmech. Naznačuje to fakt, že se na plátna nakonec nedostala Asajj Ventress a to, že v šesti epizodách se netrhly dveře s mužskými máchači světelným mečem, ale ženské Jedi rytířky a mistryně hrály jen druhé housle (rozumějte, obvykle stály v pozadí). Pár mělo ale trošku větší štěstí, především to byla Aayla Secura, nepřehlédnutelná rytířka Jedi, která byla vytvořena pro účely rozšířeného universa dvojicí Jan Duursema a John Ostrander. Její příběhy, ve kterých se často vyskytoval i její Jedi mistr Quinlan Vos, si rychle získaly pozornost a samotné Aayly si všiml i Lucas a byl tak hodný, že jí věnoval pár vteřin v prequelové trilogii.  V rozšířeném universu jsou ale osudy Secury a Vose natolik propracované, že by v klidu vystačily na velmi zajímavý celovečerní film. A my bychom ho brali všemi deseti.

1. Kyle Katarn (Jason Court) a Mara Jade (Shannon McRandle)
Postava Kylea Katarna se poprvé představila ve videohře Star Wars: Dark Forces. Následovala několik dalších her, ve kterých  figuroval. A bývalý stormtrooper, který se nakonec přidal k rebelům, aby se nakonec stal rytířem Jedi, si získal takovou oblibu, že se rychle vypracoval na jednu z nejoblíbenějších postav v rozšířeném universu Star Wars.


Něco podobného se dá prohlásit i o jeho učednici jménem Mara Jade. Ta sice byla vychována jako učednice Palpatina, ale nakonec se přidala k Světlé straně Síly. Do jejich tajů ji zasvětil právě Kyle Katarn jako její mistr. Přestože ji netrénoval příliš dlouho, stihli se zúčastnit několika zajímavých dobrodružství. Možná trošku překvapivě neskončila v jeho náruči, ale vdala se za Lukea Skywalkera a později působila v novém Řádu Jedi jako mistryně. Kyle i Mara patří k "fan favorite" postavám a dostat je na plátna by jistě nebylo vůbec od věci. Materiálu mají filmaři k dispozici hromadu a hromadu a určitou výhodou jsou její blízké vztahy s Lukem Skywalkerem, což by pomohlo s provázáním s hlavní filmovou sérií. Už by možná bylo na čase věnovat se i jiným postavám, než těm, které známe z plátna.

Chápeme, že se Disney bojí toho, že ne všichni jsou obeznámeni s hrdiny a záporáky, kteří působí hlavně v rozšířeném universu, ale neustále sázet jen na postavy z filmových epizod je docela škoda. Chtělo by to něco nového a neotřelého.

Kterou postavu ze Star Wars byste na plátně nejraději viděli vy?

10 komentářů:

  1. Rozhodně bych rád viděl film o mém oblíbenci a to o Hanu Solovi.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý by byl film o mladém Palpationvi.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. myslím že by mnohé fanoušky rozšířeného universu by potěšil film o Ravenovi a Malakovi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to by byla pro mě extáze, kdyby se někdy zfilmovaly příběhy z KOTORu! Bioware dokázal do tý hry dostat víc atmosféry SW než bylo v epizodách 1, 2 a 3 dohromady :-)

      Vymazat
  5. Vlastně by se mi také líbil film o Millenium Falcon, sice to není postava ale i tak by to byla zajímavá podívaná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D...proč ne ale dalo by se to dobrře kombinovat s tím Hanem Solem(solovka pro Sola!)-dvě mouchy jednou ranou .-)

      Vymazat
  6. Myslím si, že i Darth Bane a jeho pravidlo dvou by stálo za zfilmování...

    OdpovědětVymazat
  7. film by si zasloužil i general grivous jeho minulos a jak se stal kyborgem

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.