pátek 10. ledna 2014

Lháři, křiváci a podrazáci - 13 největších hráčů v reality show

Lžou jako když tiskne, diváci je nesnáší, ale žádná reality show se bez nich neobejde. Dodávají příběhu šťávu a jsou to oni, na koho si ještě po letech vzpomenete. Tady je výběr těch nejlepších. Jsou křiví jak paragraf, leví jak zatáčka a klidně budou přísahat na smrt své babičky, že jsou vaši nejlepší přátelé. Zády se k ním neotáčejte. Mohlo by to být to poslední, co v téhle hře uděláte.

1. Richard Hatch - Survivor 1

Legendární vítěz prvního Survivora, otec všech lhářů a vzor všech manipulátorů, prohnaný a všemi mastmi mazaný charismatický gay na ostrově hodně lidí obelstil, svoji hlavní alianci ale nikdy nezradil. V zásobě měl navíc ještě dvě zbraně. Penis a harpunu. Hatch se po většinu pobytu pohyboval mezi spoluhráči nahý a mnohým z nich narušoval koncentraci. Jako šikovný rybář se pak rychle stal nepostradatelným členem kmene. Výsledek? Vyhrál a dodnes ho všichni kopírují. Hatch jako jeden z mála hráčů našel hranici, jak být nenáviděným vyčůránkem a současně obdivovaným a respektovaným hráčem. Nedávno byl odsouzený za daňové úniky.

2. Omarosa Manigault-Stallworth - The Apprentice 1

Jedna z mála žen v tomto seznamu, která na sebe upozornila v první sérii The Apprentice. Tam ji napřed v 9. týdnu Donald Trump vyhodil jako nesnesitelnou a konfliktní hráčku, finalista Kwame Jackson si ji ale vybral jako členku svého týmu pro finální zkoušku - a právě kvůli Omarose a jejímu nezvladatelnému chování prohrál. Omarosa si nedala pokoj ani po vyřazení a obvinila jednu ze soutěžících z rasistických poznámek, což pak museli Trump i producent Mark Burnett několikrát dementovat. Omarosa dokázala svoji ,,popularitu" dobře zužitkovat. I přes své problémové chování se objevila v řadě jiných show (Surreal Life 5, Fear Factor) a dodnes je o ní tu a tam slyšet.


3. Rob Cestertino - Survivor: Amazon

Loutkář s velkým L. Tvářil se jako neškodný vtipálek, který pošilhává po holkách, ve skutečnosti ale celou dobu kontroloval hru. Robovým největším nástrojem se stal dobromyslný silák Matthew, s nímž Rob utvořil tajnou alianci. ,,Matthew nemá ani tušení o tom, že to na něj hraju. Ten kluk je naprostej idiot a nemá absolutní představu, o co v téhle hře jde," řekl o něm. Karty mu odkryl až v rozhodující chvíli a s jeho pomocí připravil šokující zvrat - zbavil se jednoho ze členů své oficiální aliance, což jim otevřelo cestu do finální trojice. Ironií osudu to byl nakonec Matthew, kdo se ocitl ve finálové dvojici s pozdější absolutní vítězkou Jennou Morascou. Rob Cestertino pak stejně jako Boston Rob dostal šanci v Survivor: All Stars, pověst druhého nejnebezpečnějšího hráče po Richardu Hatchovi ho ale brzy vyřadila ze hry.

4. Nasty Nick - UK Big Brother 1

Vlastním jménem Nick Bateman znamenal pro první sérii anglického Big Brothera totéž, co znamená Trautenberk pro Krkonošské pohádky. Nick už od začátku celé show rozjel našeptávání na všechny strany s cílem nominovat předem vytipované hráče. Vymyslel si, že jeho žena zemřela před lety při automobilové nehodě, díky čemuž nedostal během své účasti v domě jedinou nominaci. A souběžně hrál na víc stran. Všechno prasklo, když se dva jiní hráči shodli na tom, že jim ukazoval papír s napsanými jmény potenciálních cílů - a že každému ukazoval jiný seznam. Bateman byl pak samotnými hráči konfrontován hned v domě a brzy poté produkcí ze hry odvolán pro porušení pravidel hry - osnování spiknutí a probírání nominací.

5. JPZ - VyVolení

Možná nepřijel do Prahy na babetě a možná to všechno hrál, rozhodně by mu ale štáb VyVolených měl dláždit cestu zlatem, protože to byl on, kdo vytáhnul VV na špici. Fičák, který Zvěřina předvedl, byla extrémní záležitost, která se v žánru reality show nevidí moc často ani v zahraničí (a popravdě řečeno, jeho chování plné výhružek by v žádné show na západ od nás neprošlo bez důrazného napomenutí). Můžete stokrát říkat, že ho nesnášíte a že to byl ubožák, lidé v zákulisí ale dobře vědí, že bez něj by nejspíš první VyVolení neměli takový úspěch. I ve filmech je dobrý záporák k nezaplacení a Petr Zvěřina jím byl. Pravda, náznaky balkánských praktik si mohl nechat od cesty, to už si ale v hlavě musí přebrat sám. ¨

6. Jonny Fairplay - Survivor: Pearl Islands

Seznamte se prosím, Jon Dalton alias Johny Fairplay, muž, který jako jediný obelstil i televizní štáb. Už na první pohled vypadá jako krysa. Fairplay se od začátku netajil tím, že žádná levárna mu není cizí - a že je na to pyšný. Jeho hvězdná chvilka nastala při zkoušce, které se zúčastnili i příbuzní a kamarádi soutěžících. Když se Fairplay zeptal svého kamaráda, jak se daří babičce, dověděl se, že babička zemřela a rozplakal se. Ostatní soutěžící ho proto nechali zkoušku vyhrát a Fairplay tak strávil den se svým kamarádem, což je v Survivorovi jedna z největších výhod. Navíc pak, kdykoli mu někdo nevěřil, na svoji babičku přísahal. Jak ale později štáb zjistil, ve skutečnosti se Johnnyho babičce dařilo víc než dobře a všechno byla ještě před startem celé show domluvená lest. Na účast ve finále to sice nestačilo, Fairplay se ale slušně uchytil v šoubyznysu a nedávno byl k vidění například v show Fear Factor.

7. Danielle Reyes alias Černá vdova - US Big Brother 3

Nejmazanější žena, jaká se kdy v reality show objevila. Zatímco nechvalně známé Survivor drsňačky Twila (Survivor: Vanuatu) a Susan (Survivor: Borneo) se zmohly spíš na dělání všeobecného dusna. které Sue korunovala ve finále nejjedovatějším výlevem, jaký jsem kdy v reality show viděl, a Twila falešně přísahala v jednom okamžiku hry na smrt vlastních dětí, Danielle utvořila v BB3 tajnou alianci s jedním z hráčů a protože každý měl napojení na jinou skupinu lidí, věděli o všem, co se v domě šustlo. Využili toho mistrovsky. Danielle nebyla ani jednou nominovaná a dostala se až do finální dvojice. Letos se účastní Big Brother-All Stars.

8. Mikeš - CZ Big Brother

Není pochyb o tom, že společně s Pavlem Novotným je majitel zastavárny Milan Pešek alias Mikeš z české verze Big Brothera dosud největším žijícím hráčem českých reality show. Mikeš disponoval přirozenou inteligencí, vrozenou schopností přesvědčivě lhát (jako herec je ale kupodivu špatný), měl hodně životních zkušeností a jeho kombinační a dedukční schopnosti dělaly pravidelně z Filipa Trojovského (a občas i ze štábu) amatéra na pozici Dr.Watsona. Po pravdě řečeno, Big Brother jako formát byl Mikešovi malý, což se nakonec projevilo tím, že si začal úkoly vymýšlet sám (fingovaný útěk z domu, fingované dočasné opuštění domu a další). Tenhle člověk se zkrátka narodil pro strategickou hru jako Trosečník nebo americký Big Brother. Snad dostane ještě někdy šanci.

9. Jase a Scott - US Big Brother 5

Původně to byli slušní, pohlední chlapci (hasič a hráč amerického fotbalu), když se ale Jase (viz foto) a Scott sešli v páté sezóně amerického Big Brothera, změnili se v extravagantní duo ovládající dlouho hru. Jejich rodiče a babičky je nepoznávaly. Od chorobně pečlivé úpravy zevnějšku přes nejrůznější blázniviny jako pobíhání v ženském oblečení až po Jaseovo odolávání přesile nepřátel poté, co byl Scott vyhozen, na tyhle dva se nedá zapomenout. A už vůbec ne na oslavu Scottových narozenin, kterou Scott ve zpovědnici s ďábelským úsměvem komentoval větou ,,Dnes slavím své falešné narozeniny." Ano, i takhle se dá alespoň na čas získat přízeň spoluhráčů, kteří vás jinak moc nemusí. Jase se účastnil i letošního Big Brother All Stars, jako nebezpečný hráč byl ale vyřazen ostatními hned v jednom z prvních kol.

10. Dr. Will Kirby - US Big Brother 2

Jediný účastník letošního Big Brother All-Stars, který o sobě může tvrdit, že amerického Big Brothera už vyhrál. Dr. Will, který si zakládá na tom, že vypadá fakt dobře, byl v druhé sezóně amerického Big Brothera zas a znovu nominovaný, přesto ale pokaždé vyvázl. Zvolil totiž taktiku veřejného nepřítele č.1. ,,Všichni mě tak nesnáší, že si říkají, že vyhodit mě můžou vždycky." Tato taktika ho dostala nejen do finále, kde získal 500 000 dolarů, ale vychází mu zatím i v letošním Big Brother All-Stars. A to přesto, že běžně se v All-Stars hrách vítězové a největší zloduši předchozích řad vyhazují co nejdřív. Will, který splňuje obě podmínky, dokonce sám zažádal o vyřazení a na tričku nosí nápis ,,Pravděpodobně lžu." je ale pořád ve hře a několikrát ani nebyl nominován, což ho urazilo. Potřebujete lepší důkaz toho, že rčení ,,lež má krátké nohy" není tak úplně pravda?

11. Boston Rob - Survivor: All Stars

Rob Mariano alis Boston Rob, velký fanoušek baseballového týmu Boston Red Sox se pokusil rozehrát velkou hru už v Survivor: Markézy, to mu ale nevyšlo. Dostal proto druhou šanci v Survivor All-Stars. Málokomu 39 dnů změnilo život tolik jako jemu. Vytvořil tu alianci s Amber Brkichovou a jejich partnerství se rychle přeměnilo v lásku jako trám. Rob a Amber vytvořili nejpevnější svazek, jaký kdy Survivor zažil, a dostali se spolu až do finále.

Cesta k němu nebyla jednoduchá. Při promíchání kmenů shodou neuvěřitelných náhod změnila kmen jen Amber a ocitla se v bezprostředním ohrožení. Při rozchodu kmenů proto Boston Rob houkl směrem k Lexovi (Survivor: Africa) jedinou větu: ,,Postarej se o ni a já se postarám o tebe." Všichni věděli, že Rob by za Amber položil život, Lex se proto zachoval jako kamarád a Amber přežila v cizím kmeni vlastní smrt. Když ale došlo ke sloučení kmenů a Lex potřeboval protislužbu, nedočkal se jí. ,,Rád bych tu dohodu splnil, ale nemůžu to udělat," pokrčil Rob rameny a zpečetil tím Lexův osud.

I to nakonec rozhodlo o tom, že 1 milionu dolarů vyhrála Amber. Rob ji ale ještě před vyhlášením výsledků požádal o ruku a společně se pak zúčastnili další reality show Amazing Race, kde se Rob nerozpakoval hrát znovu na hranici fair play. Nebýt smůly ve finále, vyhráli i tady. O jejich svatbě vznikla dokonce reality show Rob and Amber Get Married. Neuvěřitelná kombinace vychytralosti hraničící s amorálností, šikovnosti, fyzické zdatnosti, soutěživosti a velké lásky k Amber, které by snesl modré z nebe, dělá z Boston Roba unikátního hráče, na kterého se nedá zapomenout.

12. Pavel Novotný - Bar

Vypadá jako neškodný špekáček, v Baru ale rozehrál velkou hru. Netají se tím, že intrikuje a zatím mu to vychází, protože umí díky své výřečnosti navazovat sociální kontakty tak dobře, že je s většinou lidí zadobře. Až do sloučení týmu v podstatě kontroloval veškeré dění v týmu žlutých, postupně poslal sedět do křesla členy své aliance Rockera a Jarku a bude zajímavé sledovat, jak daleko se dostane. Ať udělá cokoli, vždycky tím něco sleduje - a tak to má ve hře o velký balík peněz být. Dnes je šéfredaktorem Extra.cz a všechny tyto vlastnosti s úspěchem uplatňuje i tam.

13. Russell Hantz - Survivor: Samoa, Heroes vs. Villans a Redemption Island

,,Nejdu si tam dělat kamarády, vážně ne. Ale každý si o mě bude myslet, že jsem jeho nejlepší kamarád, protože jsem prostě tak milý." Russell Hantz patří k největším hráčům Survivora. jeho schopnost věšet bulíky na nos ostatním, manipulovat s nimi, urážet je, tvářit se jako jejich nejlepší kamarád, vyhrožovat jim a nacházet skryté imunity byla obdivuhodná. V podstatě s každým, kdo mu přišel do cesty, vytvářel aliance, které často byly ve vzájemném konfliktu a současně svým lhaním tyto konflikty utužoval. Už v Survivor Samoa o sobě navíc tvrdil, že je obětí huríkánu Katrina, přestože ve skutečnosti má dobře fungující byznys. Russell vyznával strategii, že cokoli co oslabí jeho protihráče psychicky, pomůže jemu - i když to byli hráči z jeho kmene. A tak na Samoa spálil jednomu z nich ponožky a vylil zásoby vody. Russellova smrtící strategie byla na jedné straně obdivuhodná, ale také zhoubná. Russell byl nakonec vždy odhalen a Survivora nikdy nevyhrál, což vedlo při jeho opakovaných pokusech o vítězství k jeho čím dál větší frustraci. Přestože nezvítězil, mnohými je považován za největšího hráče Survivora všech dob vůbec.

7 komentářů:

  1. Chudak Russell Hantz je skor pateticky krivak bud s nevydanim stastim alebo vydatnou pomocou stabu. Na Samoe hral s idiotmy, v HvV mal vyhodu ze ho nik nepoznal + ine podivne udalosti, na RI uz isiel velmi rychlo s placom domou.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem tedy Russellovi nikdy nefandil. Má obdivuhodnou schopnost najít skryté imunity, ale absolutně postrádá sebereflexi a cit pro sociální hru. Jeho "bully" styl mi prostě nevoní.

    OdpovědětVymazat
  3. Russel Hantz je možná dobrý záporák, ale jednoznačně jeden z nejhorších hráčů v historii Survivora... Zmáknout jeden aspekt hry není tak těžké... Jemu ale prostě nikdy nedošlo, že ten sociální aspekt je taky důležitý. Hlupák.


    Jinak teda ale chybí mi tu Parvati Shallow, což je podle mě královna Survivoru, největší manipulátorka a excelentní hráčka. Chlapy měla vždy omotané kolem prstu, s holkama se "kamarádila" a nakonec všechny převezla.

    Jo a nešlo by upravit ten příspěvek o Danielle z BB US? Ten koment o účasti v All-Stars je matoucí... Spekuluje se, že letošní řada bude další All-Stars a tenhle koment je určitě vytržený někdy z doby, kdy probíhal BB US 7, ne? Protože letošní cast se určitě ještě neví, sleduju různé rumory ;-)

    Každopádně z tohohle žebříčku jsou mými oblíbenci (kterým jsem fandil) Richard, Omarosa a Danielle, jejíž prohra byla asi tím největším přešlapem poroty v historii BB US... Doplatila holt na to, že tehdy lidi ještě BB nebrali tolik jako hru na manipulaci ;-)

    fx

    OdpovědětVymazat
  4. Jinak teda ještě dodám, že od teď už moc na Gorille komentovat nebudu, protože doby jednoduchého přidání příspěvku s vyplnění nicku jsou pryč a to byl jeden z důvodů, proč jsem na Gorille diskutoval rád.

    fx

    OdpovědětVymazat
  5. Bola by chyba, aby sa tu nespomenul najväčší podvodník zo slovenských reality show. A to konkrétne kráľ klamárov - Desperádo z Vyvolených 1. Na toho sa naozaj nedá zabudnúť. Skúste si vygoogliť nejaké videá s ním :)

    OdpovědětVymazat
  6. To jste odněkud opsali a přeložili? :) Nebo jak si mám vysvětlit, že příběh Boston Roba končí v All-Stars? Rob nastoupil v Survivorovi ještě dvakrát, v jeho posledním vystoupení doslova ovládl hru a vyhrál. Ale to si asi zmínku nezaslouží, že?

    OdpovědětVymazat
  7. Ten nový vzhled stránek se mi moc nelíbí...juniorizace, nebo jak to nazvat. Nedávno to postihlo např. Aukro, ale už se to stalo na více webech, které od té doby moc nevyhledávám. Nebo je to kvůli optimalizaci na tablety apod.?

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.