čtvrtek 30. ledna 2014

Které reality a talentové show bychom rádi viděli na českých obrazovkách?

Brzy se dočkáme hned dvou pěveckých show a to Hlasu a X Factoru a jelikož na nich pracují někteří členové redakčního týmu Gorilly, nemáme strach, že by se nebylo na co dívat :)). Přesto by ale nebylo od věci, kdyby televizní stanice zkusily v budoucnu sáhnout i po jiných formátech. Které by se nám líbily?

Je pravda, že televizní společnosti čas od času zkoušejí něco nového, ale ne vždy to vyjde a tak je pro ně výhodnější a bezpečnější zvolit osvědčenou klasiku. Pro Českou televizi je to StarDance, pro Novu Superstar, Hlas případně Výměna manželek, pro Primu Česko Slovensko má talent, Farmář hledá ženu a vrací se i Hledá se táta a máma. My bychom ale nebyli proti, kdyby dostaly šanci i jiné pořady. A které? O to se rádi podělíme.

Amerika hledá topmodelku


Reality show, kterou vytvořila modelka Tyra Banks, byla prodána do desítek různých zemí a ve většině případů uspěla. Premisa je jednoduchá, porota vybere z tisíců adeptek a adeptů na práci v modelingu nějakých dvanáct (číslo se samozřejmě může lišit) soutěžících, kteří každý týden plní úkoly (módní přehlídka, obíhání castingů atd. atd.) a také probíhá focení. Na konci týdne se sečtou body získané při úkolech, porotci ohodnotí fotografie a přičtou se body, které fotografiím přidělili diváci skrze internet. Kdo dostane nejméně bodů, musí se rozloučit. Nezní to možná extra zábavně, ale zaprvé, pohled do poměrně bizarního světa modelingu stojí za to a navíc modelky a modelové jsou nastěhováni do stejného domu a asi není nutné zdůrazňovat, že ne vždy spolu skvěle vycházejí. Plus je opravdu vtipné, jak si některé modelky a modelové myslí, že jejich práce je pro lidstvo stejně důležitá jako záchrana deštných pralesů.

Projekt by nemusel být ani tak finančně náročný (tedy až na to, že se v závěrečné části pořadu zbývající soutěžící přestěhují na pár týdnů na nějaké exotické místo), takže bychom si Česko (možná i Slovensko) hledá topmodelku dokázali představit na Prima Love, kde ostatně běží i americká verze. Do poroty bychom šoupli Simonu Krainovou, Agátu Hanychovou, fotografa Roberta Vana a třeba Dominiku Mesarošovou a zábava je zaručena.

So You Think You Can Dance/Umíte tančit?


Taneční talentové soutěže nejsou v České republice novinkou, už jsme zmínili Stardance, když hvězdy tančí a Nova zkusila (marně) své štěstí v roce 2007 s konkurenčním projektem Bailando - Tančím pro tebe, ale oba projekty mají společné to, že se soustředí spíše na klasický tanec, což je sice fajn, ale co takhle zkusit něco poněkud modernějšího? A právě to nabízí formát So You Think You Can Dance. Tedy i v něm najdete klasické tance, ale v jednotlivých kolech narazíte například na bollywoodský styl, hip-hop, disco atd.. Náplň So You Can Dance je mnohem variabilnější, než u Bailanda (i když v něm bylo hip-hopové kolo, ale skuteční tanečníci hip-hopu asi nestačili zírat, co se na obrazovkách dělo) a StarDance, taktéž v nich nesoutěží celebrity, ale amatérští či poloprofesionální tanečníci, kteří se musejí naučit ovládat různé styly tance. Samozřejmě nechybí zajímavé osudy jednotlivých soutěžících, což mají diváci rádi. A dovolíme si tvrdit, že mladé publikum by na Umíte tančit! určitě slyšelo (nejen proto, že spousta kandidátů na vítězství je vizuálně přitažlivá, ale také díky kolům sázející na moderní styly tance).

Hogan má pravdu/Osbourneovi

Podobné pořady obvykle vyvolají, alespoň na oko, znechucení a tvrzení o tom, že většina lidí se na takový bulvární škvár dívat nebude, protože je to pod jejich úroveň. Ovšem, my se klidně přiznáme k tomu, že nás projekty, které v podstatě 24 hodin denně sledují dění v nějaké slavné (a obvykle zvrácené) rodině prostě baví. Jistě, můžeme se ptát na to, kam ta televizní zábava spěje, ale byli bychom pokrytci, kdybychom tvrdili, že jsme se u Hogan má pravdu nebo Osbourneovi opravdu nenasmáli. A i u nás je dostatek vhodných kandidátů na podobnou show. Co třeba Iveta Bartošová s manželem nebo rodina Štiků? Věříme tomu, že tohle by si diváky našlo. Opět bychom doporučili vysílat to na Prima Love a bylo by to. Guilty Pleasure jako vyšité.

Pevnost Boyard

Samozřejmě, že nenavrhujeme, aby někde na "Mácháči" byla vystavěna naše vlastní Pevnost Boyard (i když by to mohla být sranda), ale francouzští tvůrci umožňují zahraničním televizím natáčet vlastní verze pořadu v pravé a nefalšované Pevnosti Boyard. Možná by tak nebylo špatné vypravit tam české soutěžící a vysílat českou mutaci například v létě. I když doufáme, že by to dopadlo lépe než česko-slovenský Wipeout/Drtivá porážka, to nebylo úplně dle našich představ. Roman Skamene a Jiří Krytinář by mohli ztvárnit Paklíče a Klíčníka, Jiří Srstka by mohl být Kebule. Děláme si (asi) legraci, ale česká (česko-slovenská) Pevnost Boyard není špatný nápad.

Amazing Race: O milion kolem světa


Nebudeme si nic nalhávat, šance, že bychom se dočkali vlastního Amazing Race, je v podstatě mizivá. Po fiasku se Survivorem/Trosečníkem, kde bylo špatně snad vše, od castingu až po moderátora, se žádná televize do tak náročného projektu jako je Amazing Race nepožene. Není to laciná záležitost, vyslat hromadu týmů do několika částí světa, aby soutěžily o slušnou sumu peněz. Logisticky i finančně je to velmi náročné, takže bychom byli hodně naivní, kdybychom věřili, že se v blízké budoucnosti dočkáme, ale kdyby ano, byla by to určitě zajímavá podívaná. Tedy, pokud by se tentokrát nepodcenil výběr soutěžících a soutěže v jednotlivých etapách by za něco stály.

Kterou reality show byste na českých obrazovkách viděli rádi vy?


13 komentářů:

  1. Rozhodně So You Think You Can Dance a Česko hledá topmodelku !!!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak já ymslím, že třeba Prima by mohla po Bevnosti boyard skočit... nebude to tak drahé jako ty talentové soutěže, a ni jak jiné hry, kde musí stavět celou scénu a vše zajiš'tovat od nuly, tady to dělá někdo, kdo to dělá už sto let a jim stačí si tam dovést pár desítek lidí za týden natočit materiál na půl roku a hotovo, mají co vysílat klidně i v prime time. Já bych byl rozhodně pro.
    Taneční soutěže se snad dočkáme, pěvecké i talentové tu byly, taneční furt chybí a myslím, že by to mělo úspěch, když vlastně dvakrát ČSMT vyhrál tanec (potažmo akrobacie, což k tomu nemá daleko)
    ty ostatní nevím, moc drahé (Amazing race) nebo nic co by mě lákalo (šmírovat Štikovou fakt bych blil)

    OdpovědětVymazat
  3. Je pravda, že Slováci vytvořili svou verzi "Pevnosti Boyard", bylo to v letech 1998 a 1999, tedy dvě série.

    OdpovědětVymazat
  4. Amazing Race je skvělá reality show, ale v takovém rozsahu jako originál (cesta kolem světa) by to u nás určitě nikdo nenatočil. Ale co takhle udělat evropskou nebo i jen středoevropskou verzi? Potom by to vypadalo asi jako rodinná edice Amazing Race (sezona 8), kde cestovali hlavně auty po USA. Sice by se tím přišlo o tu exotiku, ale ta soutěž je stejně hlavně postavená na zajímavých soutěžících. Jakmile je dobrý casting, tak je hned na co se dívat, ať už se to koná kdekoliv. A když se nepovede, tak to ani skvělé lokality moc nezachrání.

    OdpovědětVymazat
  5. Já bych byla pro Česko(slovensko) hledá (top)modelku.Dívala jsem se na několik řad americké verze a připadala mi skvělá:) Česká verze Amazing Race by byla fajn ale je to drahé. A šmírování Bartošové?O to se postará bulvár a navíc mi to připadá úplně stejné jako VyVolení

    OdpovědětVymazat
  6. Všechno ideální pořady pro Primu (hlavně ať se do toho nepouští Nova, těch formátů už zabili kupu). Amerika hledá topmodelku s moderátorkou třeba Maxovou nebo Kurkovou, proč ne? So you think you can dance beru taky, máme tu zatím jen tančení pro důchodce na ČT. Nonstop šmírovací reality show nějaké rodiny, hlavně Džambulky - největší jistota na sesazení Ordinace, divím se, že Prima po tom ještě nešáhla, už se ji to různě na fórech navrhuje roky. Pevnost Boyard nevím, myslím že by šlo udělat na tohle téma zajímavější, barevnější a modernější show. Amazing Race super, ale ty finance. Spíš bych to viděl na návrat Trosečníka, z chyb jsou už poučený a ve spolupráci s JOJ (český a slovenský kmen) by nemuseli tak šetřit jako kdysi v Panamě. A určitě by šly využít co nejzajímavější a nejrůznější lokace. Tak uvidíme, protože pěvecké a talentové show už potřebují pauzu.

    OdpovědětVymazat
  7. Já bych chtěl hlavně Big Brothera podle amerických pravidel, konečně kontejnerovku s něčím navíc. Nebo Bad Girls Club :-D

    SYTYCD by určitě šel, jen už mě tahle soutěž nebaví.

    Top Modelku určitě, případně Project Runway.

    Co se TAR týče, tak bych si to dokázal představit spíš tak, že by se nějaké evropské stanice dohodly a točila by se mezinárodní verze, tzn. že by se náklady rozložily mezi 11 stanic, každá země by vyslala jeden tým... Stejně se ta show točí s předstihem, takže by nebyl problém to nadabovat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to ale má zásadní problém... Země, které by vypadly jako první by měly po sledovanosti. Něco jiného je rivalita Česko - Slovensko, něco jiného je Wipeout nebo ta Aréna národů... no a něco úplně jiného by bylo tohle. Evropská verze klidně, cestování jen po Evropě by mi nevadilo, ale pokud spojit týmy z víc zemí tak jedině z nějakého přirozeného společenstva, a tím nemyslím EU.

      Vymazat
    2. Nemyslím si, že by to mělo po sledovanosti... Ale to je věc názoru ;-)

      Vymazat
    3. Na této adrese je zajímavý článek o této show, nachází se tam i informace o evropské verzi, jen takový malý odstaveček - http://www.radiotv.cz/p_tv/the-amazing-race-aneb-na-ceste-kolem-sveta-natacelo-se-i-v-ceske-republice/ - nejsem si jistý, ale byla dokonce na to i upoutávka.

      Vymazat
  8. Já bych chtěl Fear Factor. To je pecka, velká sledovanost a nebylo by to finančně náročné.

    OdpovědětVymazat
  9. Já bych bral ten Amazing Race. A myslím, že by to tak finančně náročné být nemuselo, protože by to klidně bohatě stačilo i jen po Česku. I tady by se dala vymyslet spousta úkolů a zajímavých míst na natáčení. Případně třeba po Evropě nebo střední Evropě by to taky stačilo. Ale jen to Česko bohatě. Třeba to nějakou stanici napadne a zrealizuje to. ^^

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.