středa 8. ledna 2014

Herci v politice: Víte, která herečka byla velvyslankyní v Československu? Nebo to, který herec spolupracuje s Obamou?

Většina z nás asi považuje herectví za jedno z nejzábavnějších  zaměstnání na světě. Bezva peníze, večírky s dalšími celebritami, cestování atd. atd.. Nakolik je taková představa reálná, to obyčejný smrtelník nemůže objektivně zhodnotit, ale faktem je, že někteří herci nejsou úplně spokojeni a tak zkoušejí štěstí jinde. Někdo zpívá, někdo píše knihy a někdo se cpe do politiky...

Aktuálně je zřejmě nejznámějších hercem, který se angažoval v politice Arnold Schwarzenegger, který od roku 2006 do roku 2011 působil jako guvernér Kalifornie, ale zdaleka není jediný, kdo se touto cestou vydal.

Pokud pomineme to, že se hromada herců ráda k politickému dění vyjadřuje (což tak pěkně zesměšnil film Team America: Světovej policajt), tak se v průběhu posledních pár desítek let objevila hromada těch, kteří působili jako profesionální politici. Aktuálně například oznámil Steven Seagal, že by se rád ucházel po post guvernéra Arizony, ale pojďme se podívat i na jiné hvězdy, které slušně uspěly na politickém kolbišti.

A začneme velmi rázně, jak ukázal Ronald Reagan, tak není zase tak nemožné, aby se z herce stal nejdříve guvernér (konkrétně Kalifornie) a dokonce také čtyřicátý prezident USA (1981 - 1989). Ronald proslul nejen tím, že začínal jako demokrat, ale postupem času se rozhodl přejít k republikánům, ale také se zapsal do historie výmluvnou frází: "Politika je prý druhé nejstarší řemeslo na světě. Někdy si uvědomuji, že má hodně společného s tím prvním."

Reagan vešel ve známost jako poměrně konzervativní politik a patří k nejoblíbenějším americkým prezidentům. Pokud jde o jeho filmovou kariéru, tak se objevil například ve filmech Hořké vítězství nebo Cesta do Santa Fe. Na kontě má více než padesát filmů, plus televizní i radiové role.

Proslavil se jako herec, díky jehož vizáži se ženám podlamovala kolena, následně se z něj stal velmi respektovaný režisér, ale Clint Eastwood má za sebou zkušenosti s politikou. Většina lidí ho sice asi zná spíše díky filmům jako Hodný, zlý a ošklivý nebo Drsný Harry, ovšem především obyvatelé Kalifornie měli šanci zažít i jeho jinou stránku, když dva roky působil jako starosta vesnice Carmel. Zasadil se o zlepšení situace malých podniků a také se intenzivně soustředil na ekologická témata. Eastwood se hlásí k republikánům.

Kal Penn zabodoval ve filmovém světě jako komik, především díky "marjánkové" trilogii Zahulíme, uvidíme a v televizním pak v Dr. House. Bylo tak docela překvapením, že právě on se začal velmi intenzivně angažovat v politice jako člen týmu současného prezidenta Spojených států amerických Baracka Obamy. Ujal se postu přidruženého ředitele pro styk s veřejností. V posledních letech tak střídá politickou kariéru s tou hereckou. V listopadu minulého roku ho pak Obama jmenoval členem Prezidentské komise pro umění a humanitární činnost.
 
Známe ji jako kučeravého andílka ve filmech Chudá malá holčička, Heidi nebo Little Miss Broadway, stala se z ní dětská herecká ikona, ale postupem času se Shirley Temple začala poohlížet po jiné kariéře. Zaujala ji politika. Nejdříve se pokoušela uspět ve volbách do Kongresu v kalifornském okrsku, což jí nevyšlo, ale nevzdala to a snažila se dál prosadit. A vyplatilo se, v období 1972 - 1974 působila jako velvyslankyně USA v Ghaně a co je pro nás zajímavé, prezident George H. W. Bush ji jmenoval velvyslankyní USA v Československu (1989 - 1992). Shirley patřila k liberálním republikánům a jako první žena v historii USA se stala ředitelkou protokolu.

Samozřejmě je možné vypátrat mnohem více herců, kteří se více či méně úspěšně pokoušeli prosadit i na politické scéně, však i v našich končinách na takové narazíme. Není třeba připomínat to, že jednou z nejvýraznějších osobností politického uskupení ANO je herec Martin Stropnický, u kterého se očekává, že se ujme Ministerstva obrany a před nějakou dobou působil jako ministr kultury, Vítězslav Jandák (Metráček) je poslancem ČSSD a například Barbora Štěpánová byla členkou týmu Václava Havla, kdy kolují historky o tom, že se po Pražském hradě proháněla na koloběžce.

Co myslíte, je vhodné, aby se herci pouštěli do politiky nebo věříte, že platí staré známé pořekadlo: "Ševče, drž se svého kopyta"?


0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.