neděle 19. ledna 2014

16 nejlepších filmů o pomstě

Jak chutná pomsta? A kolik podob může mít? Máme pro vás 16 filmů, v nichž platí staré dobré oko za oko, zub za zub.

1. Kill Bill Vol.1 + 2 (2003, 2004)

Byla členkou komanda zabijáků, když se ale rozhodla skončit se svojí minulostí, podepsala nad sebou ortel smrti z rukou svého šéfa Billa. Její svatba se změnila v krvavý masakr, ona ale přežila a vydává se na cestu pomsty. Quentin Tarantino natočil Kill Billa jako poctu asijským příběhům o pomstě a westernům Sergia Leoneho. Výsledek sice není dokonalý, zato je ale stylový (v čele s výborným soundtrackem), nadupaný odkazy a obsahuje hned několik skvělých scén včetně krvavé bitky s Crazy 88. Brak jak má být.

Co jste možná nevěděli: Uma Thurman dostala scénář s nabídkou role Nevěsty od Tarantina ke svým 30. narozeninám. Pro komando zabijáků našel Tarantino inspiraci ve fiktivním seriálu Fox Force Five, o němž se mluví v Pulp Fiction v souvislosti s Miou Wallace a jejími hereckými aktivitami.


2. Point Blank (1967)

Absolutní klasika v podání režiséra Johna Boormana s Lee Marvinem v hlavní roli muže, který se po zradě svým přítelem a svojí vlastní ženou postaví mocné zločinecké organizaci. Point Blank vznikl podle slavného románu The Hunter spisovatele Donalda E. Westlakea a John Boorman do něj dostal všechnu psychedeličnost, stylovost i drsnost filmů tohoto období. Pokud máte zájem o ochutnávku, zkuste tenhle kousek na youtube.com, v němž se v jedné scéně prolínají dvě časové roviny a ,,hudební doprovod" obstarávají kroky rozléhající se chodbou.

Co jste možná nevěděli: Odplata s Melem Gibsonem je rovněž adaptací knihy The Hunter.

3. Odplata (1999)

Jeho žena a jeho nejlepší přítel ho střelili do zad, ale neudělali to pořádně. Mel Gibson jako lupič Porter ve stylovém příběhu pomsty, v němž chybí kladní hrdinové - jsou tu jen sráči a větší sráči. Scénárista Brian Helgeland se rozhodl nedát svůj vynikající scénář z ruky a natočil ho pro jistotu sám. Odplata nabízí jednu zajímavou postavu za druhou, skvělou režii a jedinečný mix napětí, drsných scén a černého humoru. Lahůdka!

Co jste možná nevěděli: Cca 30% filmu bylo údajně natočeno znovu poté, co byl Brian Helgeland odvolán z postu režiséra. Jméno náhradníka bylo dlouho tajeno, nakonec Mel Gibson prozradil, že to byl údajně vedoucí výpravy John Myhre



4. Tenkrát na západě (1968)

Mistrovský kousek Sergia Leoneho, který dodnes zůstává nepřekonán. Dvě a půl hodiny dlouhý příběh osudového setkání ženy toužící po pomstě, záhadného mstitele, uprchlého zločince a všeho schopného stavitele železnice zastihl většinu zúčastněných na vrcholu tvůrčích sil. Dokonalá režie, Moricconeho slavná hudba a k tomu čtveřice Charles Bronson, Henry Fonda, Jason Robards a Claudia Cardinalová - Tenkrát na západě ani po skoro 40 (!) letech od svého vzniku nezestárlo a je názorným příkladem toho, že absolutní dokonalost je možná.

Co jste možná nevěděli: Al Mulock, představitel jednoho ze tří pistolníků v úvodní sekvenci, spáchal na konci natáčecího dne sebevraždu skokem z okna hotelu. Na sobě měl přitom kostým své postavy. Původně si měli trojici pistolníků zahrát Clint Eastwood, Lee Van Cleef a Eli Wallach, z časových důvodů z toho ale sešlo.

5. Barbar Conan (1982)

První velký úspěch Arnolda Schwarzeneggera znamená pro žánr fantasy totéž, co Tenkrát na západě pro western. Scénárista a režisér John Millius natočil epický příběh pomsty barbarského válečníka Conana podle povídek Roberta E. Howarda a s pomocí pečlivé výpravy a geniálního soundtracku Basila Poledourise mu dokázal vtisknou jedinečnou a přesvědčivou atmosféru dávno zašlých barbarských časů, v nichž světu vládla ocel a barbar Conan kráčel hyborským světem tak dlouho, dokud nenašel Thulsu Soudce.

Co jste možná nevěděli: John Millius použil ve filmu citace připisované Čingischánovi. Na scénáři Conana spolupracoval Oliver Stone, který děj původně zasadil do postapokalyptické budoucnosti. I když Conan a Valerie jsou spolu na plátně dlouho, Conan jí během celého filmu řekne jen 5 anglických slov "You're not a guard" a "No".

6. Oldboy (2003)

Strhující film korejského režiséra Park Chan-wooka vypráví o muži, který byl neznámými únosci 15 let držen v jedné místnosti a když se konečně dostal na svobodu, jediným smyslem jeho života se stala pomsta. Oldboy je krutou variací na téma pomsta a i když dlouho působí jako by jel podle zaběhaného schématu, brilantní konec staví vše do nového světla. Další dokonalé spojení obrazu, hudby, vynikajícího scénáře a hereckých výkonů vzalo kladivem po hlavě diváky po celém světě a potvrdilo, že Hollywood ztrácí dech.

Co jste možná nevěděli: Oldboy vznikl podle stejnojmenného japonského comicsu a je prostředním z Park Chan-wookovy trilogie o pomstě, kterou tvoří ještě Sympathy for Mr. Vengeance a Nebohá paní Pomsta. Režisér Park Chan-wook poděkoval při přebírání Ceny poroty v Cannes i pěti chobotnicím, které musel hlavní představitel při natáčení jedné scény zaživa sníst.

7. Mad Max (1979)

Postapokalyptická jízda pouští za pomstou nastartovala kariéru Mela Gibsona a byla předstupněm pro ještě lepší druhý a o něco horší třetí díl Mad Maxovské série, která dodnes stojí na vrcholu žánru postapokalyptických akčních filmů. Příběh policisty Maxe, jemuž motorkářský gang zabije ženu a dítě a něj udělá kulhajícího mrzáka, smíchal pomstu s benzínem a i když má problémy s tempem, zvláštní hypnotická atmosféra a extrémní násilí dodnes dělají z filmu záležitost, na kterou se nezapomíná.

Co jste možná nevěděli: Mad Max je jeden z nejvýdělečnějších filmů historie - stál 400 000 dolarů a vydělal víc než 100 milionů. Policejní auta, která štáb použil, byly vyřazené kusy dodané policií, a štáb z nich natíráním dělal pro potřeby akčních scén jiná auta tak často, že často jezdila s ještě nezaschnutou barvou. Dodávka, která je zničena v úvodní sekvenci, patří režiséru Georgi Millerovi, který ji z nedostatku peněz obětoval. I přesto se 20% plánovaných akčních scén nepodařilo natočit.

8. Sin City (2005)

Projděte se Sin City a narazíte na pomstu, která vám dá drsný sbohem. Černobílá jízda nocí, v níž není prostor pro poctivé charaktery, je rozhýbanou kopií černobílého kultovního comicsu Franka Millera, který s Robertem Rodriguezem film spolurežíroval. Tři příběhy odehrávající se ,,v hnusný čtvrti hnusnýho města" přivádějí na scénu tři různé hlavní postavy - mezi nimi i Marva, pouličního zabijáka a rváče, který uprostřed ,,noci horký jako peklo" mstí smrt jedné obyčejné lehké holky. Mickey Rourke v hlavní roli nemá chybu, druhý díl je na cestě.

Co jste možná nevěděli: Pro roli Marva se původně uvažovalo o Michaelu Madsenovi, roli detektiva Hartigana měl hrát Michael Douglas. Katany, kterými se ohání ve Velké tučné zabíjačce Miho jsou tytéž, které byly použity v Kill Bill Vol. 1 členy Crazy 88 - Quentin Tarantino je měl doma schované v garáži.

9. Přání smrti (1974)

Paul Kersey je obyčejný architekt. Když ale skupina feťáků zabije jeho manželku, rozhodne se využít anonymity velkoměsta a vzít spravedlnost do svých rukou. Mrazivý, chladný a drsný příběh natočil v roce 1974 Michael Winner a nastolil s jeho pomocí zásadní otázku: Má jednotlivec právo bránit se zlu násilím, když zákon a oficiální složky selžou? Skvělý Charles Bronson ve filmu ze staré drsné školy, kdy se grázlíci všeho druhu odstřelovali uprostřed špinavých ulic bez mrknutí oka.

Co jste možná nevěděli: Film přesně vystihl pocity veřejnosti a získal tak silnou podporu publika, že sám Bronson nakonec musel veřejně vystoupit a požádat veřejnost, aby ve stopách jeho postavy nekráčela. Hlavní roli měl původně hrát Steve McQueen, ten ji ale odmítnul stejně jako Henry Fonda. V roli jednoho z feťáků debutoval tehdy na plátně Jeff Goldblum.

10. Gladiátor (2000)

Maximus! Maximus! Když je římský generál Maximus zrazen, jeho rodina zavražděna a z něj se stává otrok a gladiátor, prosekává si v aréně cestu do Říma, aby tam našel pomstu. Gladiátor odstartoval novou vlnu historických velkofilmů a získal 5 z 12 nominací na Oscary včetně ceny za Nejlepší film. Ve skutečnosti jde o sice jen o šablonovitý příběh pomsty, vysoko nad průměr ho ale povyšují režie Ridleyho Scotta, herecké výkony Russella Crowea a Joaquima Phoenixe a hudba Hanse Zimmera. Mezi blockbustery posledních let jeden z těch nejzářivějších.

Co jste možná nevěděli: Commodus byl ve skutečnosti jediným římským císařem, který kdy bojoval v gladiátorské aréně - a ne jednou. Zemřel ale při ve své šatně, kde ho uškrtil zápasník jménem Narcissus. Role Maxima byla původně nabídnuta Melu Gibsonovi.

11. Pomsta (1990)

Recenzenti film strhali, komerčně si taky moc dobře nevedl, Quentin Tarantino si ho ale zamiloval a právě díky Pomstě chtěl, aby Tony Scott natočil jeho Pravdivou romanci. Pomsta je klasickým romanticko-akčním příběhem o dvou přátelích, které rozdělí žena. Nabízí všechno, co má takový příběh mít - silné emoce, správně motivovaného mstitele, který už byl jednou nohou v hrobě a hvězdné obsazení v podobě trojice Kevin Costner, Anthony Quinn a Madeleine Stowe. Nebýt Tonyho Scotta, nejspíš Pomstu v tomto výčtu nenajdete, jeho režie jí ale dala tu správnou atmosféru stejně jako ji o 14 let později dala jeho další cestě za pomstou - Muži v ohni.

Co jste možná nevěděli: Film měl původně režírovat John Huston, který nechtěl Costnera obsadit, Neúplatní a Bull Durhamm ale posílili Costnerovu pozici natolik, že pak film mohl sám se sebou v hlavní roli produkovat.

12. Chyťte Cartera (1971)

Anglická odpověď na Point Blank, v níž se role gangstera, mstícího smrt svého bratra, ujal Michael Caine. Jeho chladný mstitel uprostřed ušpiněného Londýna si v ničem nezadá s Lee Marvinem nebo Charlesem Bronsonem - spíš naopak. Nešetří nikoho. Drsná a cynická záležitost, která kašle na žánrová klišé i jakékoli náznaky anglického gentlemanství a společně s Point Blank, Přáním smrti a Dirty Harrym patří k tomu nejlepšímu, co v oblasti akčních městských drsňáren v 60. a 70. letech vzniklo.

Co jste možná nevěděli: Britský filmový časopis TOTAL FILM vyhlásil v roce 2004 Chyťte Cartera jako nejlepší britský film všech dob.

13. V for vendetta (2005)

Remember remember the 5 of november... Filmová adaptace comicsu Alana Moorea posouvá pomstu v souboj s totalitním režimem, aniž by však ztrácela osobní motiv ze zřetele. Výsledkem je film, v němž jdou výborné herecké výkony Natalie Portman a Huga Weavinga ruku v ruce s přesnou režií, střihem, kamerou a hudbou. Režisér James McTeigue sice mohl přidat ve vykreslení totality, jeho anarchistický mstitel ,,V", který kromě zbraní ovládá i umění manipulace a rétoriky, ale pořád dokáže pobavit i donutit k přemýšlení.

Co jste možná nevěděli: Ve svém prvním velkém monologu na plátně použije V celkem 55 slov začínajících na V. Ve scéně s dominem je použito 22 000 kousků domina, z něhož stavěli potřebný symbol 4 profesionální skládači 200 hodin.

14. Memento (2000)

Nejoriginálnější příběh pomsty, jaký byl kdy natočen, vypráví o muži, který se snaží najít a zabít vraha své ženy, s absentující krátkodobou pamětí mu to jde ale ztuha. Co znamenají nápisy na jeho těle? A jak si může být jistý, že se ještě nepomstil? Christopher Nolan si rozkopl s Mementem dveře do Hollywoodu, aby do něj suverénně nakráčel a skončil až u dalšího temného mstitelského příběhu s názvem Batman začíná.

Co jste možná nevěděli: Nolan napsal scénář Mementa na základě příběhu, který napsal jeho bratr, a natočil ho za 25 dnů.

15. Titus (1999)

Římský vojevůdce Titus se vrací z války proti Gótům a jako zajatkyni si přivádí gótskou královnu Tamoru a její syny. Nejstaršího z nich však nechá zabít, aby uctil památku vlastních synů, kteří v boji padli, a tak,když si Tamoru vezme za ženu, otevírá se jí cesta k pomstě. Surrealistickou, krvavou a divadlem nasáklou verzi méně známé Shakespearovy tragédie Titus Andronicus natočila režisérka a výtvarnice Julie Taymor a do hlavních rolí své ultradrsné podívané obsadila Anthony Hopkinse a Jessicu Langeovou. Titus není film pro masy, využívá řady různých estetických vlivů a míchá staré s moderním, pokud jste ale dostatečně otevření novým přístupům, dostane vás na kolena.

Co jste možná nevěděli: I když tu Anthony Hopkins podává výborný výkon, práce na Titovi ho tak frustrovala, že se v jednu dobu rozhodl skončit s hraním a po poslední klapce filmu dal svůj názor najevo přímo do kamery - vztyčeným prostředníkem.

16. Jen Bůh odpouští / Only God Forgives (2013)

Tichý, výtvarně do ruda stylizovaný a především místy extrémně brutální - takový je snímek Nicolase Windinga Refna, ve kterém se pomsta servíruje chladně. Emoce se tu až na výjimky neprojevují, vztahy jsou bizarní, vyprávění silně artové a symbolické, atmosféra upocená a halucinogenní a celý film je silně kontroverzní. Můžete si o Only God Forgives myslet co chcete, ale je tu hned několik scén, které se vám do paměti zaříznou jako mačeta mezi žebra. Pro některé po výjimečném Drive těžké zklamání, pro některé jeden z filmů roku. V tomto případě si troufám tvrdit, že teprve čas ukáže... mezi filmy o pomstě má ale Jen Bůh odpouští své pevné místo.

5 komentářů:

  1. Lidé tenhle film obecně moc dobře nehodnotí, ale v mém top-tenu pomstových filmů by (kromě mnoha filmů ze zde jmenované šestnáctky) bylo i 22 výstřelů ( http://www.imdb.com/title/tt1167638/ )

    OdpovědětVymazat
  2. Čekal jsem v seznamu i Muže v ohni

    OdpovědětVymazat
  3. V Odplate Gibsonova zena nefiguruje,to je jinej film.Proc tam neni Podraz?

    OdpovědětVymazat
  4. a filmy napriklad ako Hrabě Monte Cristo (http://www.csfd.cz/film/69844-hrabe-monte-cristo/), Dokonaly trik (http://www.csfd.cz/film/223160-dokonaly-trik/), Ctihodny obcan (http://www.csfd.cz/film/242257-ctihodny-obcan/), Tejemna reka (http://www.csfd.cz/film/43014-tajemna-reka/)....

    OdpovědětVymazat
  5. 16. Riadna p.....na. Ľudia nekukajte a ak sú aj ostatné filmy ako tento tak dotyčný čo vyberal filmy pod túto tému tak musel byť riadne ožratý

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.