neděle 12. září 2010

Trosečník 1: vlažná podívaná

Trosečníci se vylodili, první z nich vypadl a hra začala. Jaký byl úvodní díl Trosečníka? Tady je rekapitulace.


Původně Expedice Robinson. V Americe Survivor. U nás Trosečník. Jedna z nejúspěšnějších světových reality show po letech čekání konečně dorazila do Česka. A začala znělkou, která prozradila, že lidé stojící za českou verzí jsou nepoučitelní z chyb svých kolegů. Na rozdíl od  Baru jsme sice viděli tváře všech soutěžících (pokrok!), chyběla u nich ale jména a co se týče grafické podoby znělky, nic odpudivějšího jsem už dlouho neviděl. Nevýrazná hudba, vyblité barvy, laciný efekt poškrábaného filmu, atmosféra nula. Vítejte ve světě českých reality show, vítejte ve světě české televizní grafiky.

Vylodění

Nechme znělku znělkou, nic jiného jsem od Primy stejně nečekal a musím říct, že to aspoň vyvážila grafika jmen v sestřihu. Důležité je, jaký byl sestřih. Prvních několik minut bylo věnovaných cestě budoucích trosečníků na ostrov a nevypadaly špatně. Nechyběly efektní záběry krajiny, letadlo mířící na ostrov an dramatická hudba. Když se ale Marek Vašut zeptal soutěžících ,,Tak jak vás rozdělím?“, načež následoval sestřih jejich rozdělení na dynamickou hudbu, poprvé jsem znejistěl. Když už nadhodím divákům otázku, tak na ni taky odpovím, i kdyby to mělo znít ,,rozdělili jsme vás tak, abyste byly dva vyvážené kmeny.“

V Trosečníkovi proti sobě budou soupeřit dva kmeny. Severní modrý kmen, který má ve znaku kraba, a červený jižní kmen, který má ve znaku ještěrku. Každý kmen bydlí na jiném ostrůvku a v každém týmu je osm lidí.

Červení jsou studentka muzikálového herectví Bára Chybová, herec-důchodce Bert Schneider, vyznavač přírodní medicíny Frank Navrátil, Hanka Mašlíková, Hedvika Samuelčíková, ex-přítel Mahuleny Bočanové Martin Svoboda, Martin ,,Ráca“ Racman  a nejstarší žena českého Trosečníka Vlaďka Orlíková.

Modří jsou Alena Srbová, Andrea Polášková, Ingrid Golasová, Iveta Moravcová, Lukáš Gašpar, majitel eventové agentury Norbert Pýcha, vysloužilý pilot Otto Zemek a doktor René Martinov.

Vylodění
Na své ostrovy se trosečníci dostali brzy a když našli na svých plážích truhly, začali se zabydlovat. Co všechno v truhlách bylo jsme se ale nedověděli. Zatímco modří se rozhodli postavit si přístřešek hlouběji v lese, aby jim ho nesmetl příliv, červení postavili svůj na pláži. K jeho stavbě použili igelit, který vyplavilo moře, jak se ale později ukázalo, moc jim to nepomohlo a při nejbližší příležitosti zmokli.

Hned první den se začaly projevovat charaktery některých soutěžících. Tady s přehledem vede Bert, který označil ženy už z jejich biologické podstaty za slabší, za takový ,,první odpad“. René Martinov se zase ukázal jako váhavý dřevorubec, který se řídí heslem 6krát měř a jednou sekej. Výsledný přístřešek ale myslím překvapil všechny ženy  v kmeni i diváky u obrazovek.

Totéž se dá vlastně říci o celém sestřihu popisujícím zabydlování trosečníků. Neobjevily se v něm sice žádné názorové střety (přestože později bylo ze sestřihu patrné, že někteří soutěžící se jako nepracující kibicové projevili) a klíčovému okamžiku rozdělání ohně se sestřih věnoval minimálně, to by se ale dalo bez problémů vydržet. Pak ovšem přišel zlomový okamžik.

Souboj o odměnu

Že budou zkoušky chudší než v americkém Survivorovi se dalo čekat, první souboj o odměnu byl ale ukázkové fiasko a může za to především český štáb. Na okamžik jsme sice viděli, o co se hraje (tlusté lano), to bylo ale naposledy, co se odměně sestřih věnoval. Nikdo nám nepopsal, co přesně to bylo, neviděli jsme, jak si cenu vítězný tým odnáší dům ani co s ní udělal. Celá zkouška, která spočívala v tom, že se dva soutěžící (jeden z každého kmenu) postavili na bedny a přetahovali se lanem, tak ztratila význam a stala se jen pouťovou atrakcí, kterou štáb podkreslil tak nevhodnou hudbou, že vážně pochybuji o soudnosti všech lidí, kteří za sestřih odpovídají.

Abych nezapomněl, vyhráli červení, za které při stavu 1:1 rozhodla Bára poté, co ji do souboje nominovali konkurenční modří v domnění, že jde o nejslabší hráčku červených.

O tom, co se dělo v obou kmenech po prvním souboji, jsme se toho bohužel moc nedověděli a v celém příběhu se začaly objevovat první díry, které pramení buď z toho, že štáb některé věci nenatočil – a nebo je natočil a je tak rafinovaný, že je do sestřihu nedal. Jen tak se mohlo nakousnout, že Lukáš z týmu modrých nespal v noci v přístřešku, protože se tam nevešel, aniž bychom slyšeli jeho vyjádření k věci.

Souboj o imunitu

Aby nebylo trapasů málo, brzy po prvním souboji následoval souboj o imunitu, na jehož začátku se Marek  Vašut vítězoslavně vytasil s pomalovaným polenem a slavnostně oznámil soutěžícím, že tento skvost je symbolem imunity, o který budou bojovat. Ti z vás, kteří mají lepší sluch, v tu dobu určitě slyšeli, jak polovině národě spadla čelist na zem.

Následující zkouška pak prokázala, že štáb vůbec nepochopil, jak Trosečník funguje. Chybělo jasné vysvětlení celé zkoušky, chyběl průvodní komentář Marka Vašuta, díky kterému bychom se v ději orientovali a znovu tu byla řvoucí hudba (tuším, že z Pirátů v Karibiku), která paradoxně celou atmosféru zabila. Celý zmatek pak vyvrcholil vítězstvím červených, které nám režie nabídla sterilní, zpomalené a bez původního zvuku.

Kmenová rada
Po prohře v souboji o imunitu čekala na modré kmenová rada, na níž museli jednoho ze svého středu vyloučit. Norbert, který hrál ve zkoušce hlavní roli a zklamal, se přitom v rozhovoru s ostatními téměř nabídnul, že pokud ho vyhodí, bude to chápat. Tomu já říkám hráč. Zdá se, že na něco jako aliance a tajné dohody můžeme zapomenout, čeká nás pionýrský tábor. Tenhle dojem jen podpořil fakt, že sestřih se téměř vůbec nevěnoval dění v modrém týmu a hodně rychle naklusal rovnou na kmenovou radu. Tam se odehrálo třetí smutné dějství, v němž Marek ,,Ještě hoří osm loučí“ Vašut prokázal, že na tohle prostě nemá. Na kmenové radě by měl moderátor probrat se soutěžícími, co se za uplynulé dny v jejich kmeni stalo a jaká je v něm atmosféra. Místo toho jsme viděli pár těžkopádných dotazů, na které soutěžící odpovídali holými větami, aby pak ze svého středu vyřadili Alenu. To nám ale může být fuk, protože jsme se o ní v podstatě nic nedověděli.

Podstatné je, že moderátor na kmenové radě selhal a kdyby režie v poslední chvíli nenasadila titulek o průběžném stavu hlasování, mohl se ve slušný zmatek proměnit i tenhle klíčový okamžik. Aby pak své mistrovské dílo režie úplně dorazila a posloužila sponzorovi (Vodafone), nechala Alenu během závěrečných titulků volat domů mobilním telefonem a řešit naprosté banality – místo aby nám nabídla její bezprostřední vyjádření. Jak všichni soutěžící z jejího kmene hlasovali pak bylo rafinovaně až na úplném konci titulků v době, když už řada diváků přepnula jinam.

Je Trosečník fiasko?
Může to tak vypadat, přesto musím říct, že není. Je to tak silný formát, že ustojí i český amatérismus a lidé, kteří nejsou zmlsaní americkým Survivorem, si českého Trosečníka nejspíš docela užili. Jakkoli byl totiž v mnoha ohledech zpackaný, nebyla to na rozdíl od třetí SuperStar nuda. I obyčejný divák musel ale instinktivně vycítit, že za hodinu jsme toho vlastně moc neviděli, že Maruk Vašut nebyl dobrý moderátor a že celý díl v člověku nezanechal žádné emoce (pokud nepočítám zklamání z toho jak to vypadalo). Prima by si měla uvědomit, že Trosečník není série klipů, ke kterým se dá flákat hudba, jaká vám zrovna přijde pod ruku. Je to silný, emotivní příběh. A pokud ho divákům ve své show nenabídne, řada z nich si ho raději najde v některém z megafilmů na Nově. Za to, co Prima s touhle show provedla, bych jí to docela přál.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.