středa 19. srpna 2015

TOP 5: Nejlepší právnické seriály - Vzhůru do lákavého ale rázného světa práva

Které televizní projekty z právního prostředí jsou našimi favority?

Právnických seriálů není málo. Pro tvůrce a především pro diváky je toto prostředí velmi lákavé. Je atraktivní, točí se v něm spousta peněz, ale také se často soustředí pozornost na etiku a hlavní hrdinové jsou nejednoznačnými postavami. Prostě je toho spoustu, co nás na právnických seriálech baví. A sledovali jsme a sledujeme jich docela dost. Nebylo tak snadné vybrat naše nejoblíbenější, ale nakonec se nám to povedlo.

5. JAG (1995 - 2004)

Hodnocení ČSFD: 49 %
Hodnocení IMDb: 6,5/10
Hodnocení RottenTomatoes: Nehodnoceno
Hodnocení Metacritic: 62 %

Narovinu, JAG není extrémně kvalitní podívanou, ale do našeho žebříčku se dostal hlavně díky nostalgii. Ještě teď rádi vzpomínáme, jak jsme usedli k obrazovkám jako malí kluci a nadšeně sledovali sympatickou dvojici vojenských právníků, kteří řešili různé případy v armádním prostředí. Seriál se dočkal deseti řad rozdělených do 227 epizod, ale původně tomu tak nemuselo být. Nejdříve projekt běžel na NBC zhruba rok a poté se dočkal zrušení. JAG pak převzala CBS jako sérii určenou pro vysílání v mezisezóně. Seriál se ale zalíbil natolik, že vydržel na obrazovkách až do roku 2004. Plus se dočkal spin-offu v podobě Námořní vyšetřovací služby (která se sama dočkala dalších dvou spin-offů).

4. Dobrá manželka (2009 - dosud)

Hodnocení ČSFD: 73 %
Hodnocení IMDb: 8,3/10
Hodnocení RottenTomatoes: 8,4/10
Hodnocení Metacritic: 89 %

Skvěle hodnocený seriál, který se chlubí pěti cenami Emmy, má jedno velké eso v rukávu a to Juliannu Margulies v hlavní roli matky a manželky, která se musí vrátit do zaměstnání poté, co je její manžel zatčen. Dobrá manželka umně kombinuje politickou, právní, rodinnou i milostnou tématiku a navíc její kvalita s novými sezónami neklesá, je dobře obsazená a často strhující. Vůbec se nedivíme, že je série tak opěvovaná. Je sice pár těch, kteří ji označují za standardní právnickou podívanou s přílišnou porcí sentimentu, ale my si dovolíme oponovat s tím, že seriál skrývá více, než se na první pohled zdá.

3. Kravaťáci (2011 - dosud)

Hodnocení ČSFD: 88 %
Hodnocení IMDb: 8,8/10
Hodnocení RottenTomatoes: 8,7/10
Hodnocení Metacritic: 61 %

Zajímavé hlavní i vedlejší postavy, trocha nadsázky, svižné dialogy a nekompromisní prostředí, které fandí žralokům a slabší kusy v něm nepřežijí. Kravaťáci se na nablýskaný svět právníků dívají s humorem, ale nezesměšňují ho. Kromě dobře napsaného scénáře, je samozřejmě nezbytné zmínit obsazení, kterému kralují Gabriel Macht a Patrick J. Adams. Ovšem, nutno pochválit i představitele vedlejších postav, kteří rozhodně nezůstávají v jejich stínu.

2. Ally McBeal (1997 - 2002)

Hodnocení ČSFD: 71 %
Hodnocení IMDb: 6,8/10
Hodnocení RottenTomatoes: Nehodnoceno
Hodnocení Metacritic: 73 %

Jako beznadějní snílci prostě musíme zmínit kultovní seriál Ally McBeal. Ne každému sedl, ale pro nás je jedním z nejzábavnějších seriálů (nejen) z právnického prostředí. Vynikající a originálně napsané postavy, ztřeštěné představy hlavní hrdinky v podání Calisty Flockhart, skvělá hudba a všudypřítomný absurdní humor, to je koktejl, který nám velmi chutná. A nejen nám, jde o jeden z pouhých dvou nových seriálů, které odstartovaly v roce 1997 a dostaly více než dvě řady (druhým byl Dharma a Greg). Na nadarmo je tato televizní sezóna považována za jednu z nejslabších v televizní historii. Čest jí ale zachránila právě Ally, která posbírala hromadu cen. I když třeba feministky z ní nadšení nebyly, kritizovaly třeba to, že hlavní postava nosí příliš krátké sukně nebo, že je otravná. Mimochodem, v Ally se běžně objevovaly postavy z jiného právnického seriálu a to Advokáti a někteří hrdinové z Ally zase byli k vidění v Advokátech.

1. Kauzy z Bostonu (2004 - 2008)

Hodnocení ČSFD: 76 %
Hodnocení IMDb: 8,5/10
Hodnocení RottenTomatoes: Nehodnoceno
Hodnocení Metacritic: 69 %

A právě spin-off k Advokátům je naší jedničkou. Kauzy z Bostonu skvěle kombinují právní tématiku s neodolatelným humorem a jako třešinku na dortu přidávají skvostné obsazení v čele s Jamesem Spaderem. Ale ani ostatní představitelé hlavních a vedlejších rolí se nenechají zahanbit a své postavy si užívají a my s nimi. Členové obsazení si odnesli čtyři ceny Emmy a jeden Zlatý glóbus a zaslouženě. Možná (nebo spíše určitě) jsou autentičtější seriál z právnického prostředí, ale pro nás jsou Kauzy z Bostonu prostě nejzábavnější. Ať už díky hercům nebo svižným dialogům, případně pohráváním si s otázkami morálky. Prostě právní lahůdka.

Očekávatelná otázka, který právnický seriál je tím vaším nej? Některý novější nebo klasiky jako Perry Mason nebo Mattlock?

3 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.