pátek 11. ledna 2019

TOP 5: Nejlepší akční filmy roku 2018


Vystříleli nejvíc nábojů, zabili nejvíc gangsterů, odpráskli nejvíc islámských fanatiků a dvakrát zachránili svět. Dali jsme dohromady komando, které udělá radost každému fanouškovi akčních filmů. Nezapomeňte si při téhle divoké jízdě dělat poznámky, ať je bodycount přesný.

Stejně jako v případě hororů, i v případě akčních filmů se už před lety hranice velmi smazala - podobně jako se v sedmdesátých a osmdesátých letech smazala hranice mezi detektivkami a akčními filmy. Osobně například nepovažuji komiksové filmy za akční, přestože v nich samozřejmě akce je a není jí málo. Pro mne ale stále platí, že akční film je primárně film, který se odehrává v současnosti, nemá žádné fantastické prvky (kromě nekonečných zásobníků) a jeho hlavním cílem je navršit počet mrtvých na maximum. Problém je ale v tom, že pak by se sem nedaly zařadit komiksové filmy, kterých ovšem není dost na to, aby vytvořily vlastní kategorii. Takže nakonec v následující pětici najdete i jeden z nich, jádro ale tvoří snímky, ve kterých cinkají nábojnice o zem, kosti se ještě poctivě starosvětsky lámou a slovní spojení ,,má úsměv od ucha k uchu" má úplně jiný význam než v komediích. Get ready! A jako vždy, milí agenti, na pořadí uvedených filmů nezáleží, je pouze pro přehlednost.

1) Night Comes For Us


O tomhle indonéském akčňáku už jsem psal v TOP 5 hororů roku 2018, protože to, co se tu odehrává, má místy velmi blízko spíš ke krvavým splatter hororovým lázním. Není divu, jeho režisér Timo Tjahjanto má na kontě hned několik hororových kousků a tuhle poetiku teď přenáší i do akčního filmu. Iko Uwais (jako záporák!) a Joe Taslim, oba dobře známí z The Raid, tu rozjíždí neuvěřitelný masakr, kde má v sobě každá postava 20 litrů krve a devět životů, jede se tu převážně sekáčky a mačetami, ale dojde i na střelné zbraně, výbuchy a originální gadgety jako je například vraždící struna, která je součástí jedné z nejlepších bitek filmu. Night Comes For Us určitě není dokonalý akční film, ale pokud chcete obě zmíněné hlavní hvězdy, hodně akčních scén, vysoký bodycount a žádné přizdisráčské PG-13, ale poctivé eRko, tak tady ho dostanete.

2)  Den of Thieves / Dokonalá loupež


Jasně, je to trošku vykrádačka Nelítostného souboje. A jasně, není tak dokonalá. Ale prostě funguje a hodnocení na csfd.cz i fakt, že se podle všeho nakonec tohle - v podstatě béčko - dočká pokračování mluví sám za sebe. Takovýchto filmů se dnes už točí málo a fanoušci dokáží ocenit. Má to správně špinavou atmosféru, má to správné antihrdiny, má to hromadu testosteronu. je to všechno, co jsme mohli dostat už před časem od Davida Ayera v Sabotáži, ale nedostali jsme. Nejednoznačné postavy, dobře typově obsazené, příběhově ambiciozně rozmáchlé, s dobrými akčními scénami - já jsem byl prostě spokojený. A třešničkou na dortu je samozřejmě skvělý Gerard Butler, který tu doslova vstává z mrtvých a od prvního okamžiku tenhle film drží svým charismatem. Když si navíc uvědomíme, že Christian Gudegast s Den of Thives režijně debutuje, pak nezbývá než konstatovat, že David Ayer už je sice nejspíš v řiti (alespoň na čas, než se vrátí ke kořenům), ale Gudegast by mohl být jeho velmi dobrým následovníkem. Víc takových filmů a je mi úplně jedno, že budou o bod nebo dva horší než Mannův legendární a nepřekonatelný opus. Pořád je to ta zemitá tvrdá ,,gritty" chlapská zábava, jakou mám rád.

3) Hung hai xing dong / Operation Red Sea


Neuvěřitelná řežba, která má všechno, co k asijským filmům patří. Naprosto překombinovanou zápletku se spoustou postav, ve kterých se nevyznáte, protože všichni vypadají úplně stejně - jsou malí, mají šikmé oči a všechno děsně prožívají. Tady je navíc problém v tom, že to trvá dobře hodinu, než se akce čínských vojáků na záchranu čínských civilistů z rukou nebezpečných islámských teroristů opravdu rozjede. A celou tu dobu si říkáte ,,tohle že je dvanáctý celosvětově komerčně nejúspěšnější film roku 2018?"  Podle mnohých dokonce akční film roku 2018? Jenže pak se konečně všichni sejdou na jednom místě a pod vedením režiséra Dante Lama (a s notnou pomocí čínské armády, na kterou je Operation Red Sea tak trochu image reklama) vypuknou absolutní akční orgie - něco jako Černý jestřáb sestřelen, ale mnohem delší a intenzivnější. A nepřestává to a vy si říkáte ,,tak teď už to není kam posunout, už to nemůže být víc nadupanější" a film vám zas a znovu bere dech svojí intenzitou. Posledních minimálně 60 minut z přepálené 140 minutovky je to nejlepší, co v roce 2018 (a nejen v něm) v rámci akčních válečných ,,realistických" scén bylo k vidění. Nenajdete větší řežbu a pokud byste mělo náhodou problém s pomalým začátkem, prostě ho s klidným svědomím přeskočte až na místo, kde začíná osvobozování rukojmích čínskými hrdiny. Nebudete litovat.

4) Aquaman


Ant-Man a Wasp byli úplně stejně (ne)podaření jako první díl, záleží na tom, jaký k tomu máte přístup (osobně mám Ant-Mana rád). Avengers: Infinity War jsem si užil a Thorův nástup je jedna z nejlepších filmových scén roku 2018. Black Panther mě moc nebavil, ale i ten byl pořád solidní (i když přeceňovaná) marvelovka. Nic z toho se v mých očích ale nemůže měřit s tím, co na nás poslal na konci roku James Wan. Aquaman nejen, že marvelovky dohnal tím, že převzal velkou část jejich receptu na úspěch, ale dokonce je převálcoval jako tsunami svými akčními scénami. Snad s výjimkou Doktora Strange a bitky na letišti v Lipsku v Občanské válce jsme nikdy od Marvelu nedostali něco tak akčně oslňujícího, jako nám servíruje Wan. Podařilo se mu natočit film, který má nadhled, neuvěřitelně šlape, má propracovaný svět, skvělé obsazení (Dolp Lundgren:-) a především epické podmořské bitevní scény, které jsou nejen originální, ale navzdory všem mým očekáváním po trailerech i přehledné a zábavné. Je to nejspíš vůbec první filmový epický ,,digibordel", který mě kdy v kině opravdu bavil. A pak jsou tu ještě souboje muže proti muži, u kterých jsem nechápal, co z nich dokázal Wan se svým týmem vymáčknout. Bavíme se tu o soubojích, které by papírově vlastně vůbec neměly být zábavné, protože se v nich řežou lidi předimenzovanými vidličkami - a přesto je to zábava. Ne, tohle není marvelovská akční rutina. Tady si dal někdo opravdu velkou práci a zaslouží si v tomto žebříčku být.

5) Mission: Impossible - Fallout


Když už jsme u toho, že si dal někdo s něčím pořádnou práci (což se vlastně týká všech pěti filmů v tomto žebříčku), pak tu nesmí chybět nekorunovaný král akčních filmů roku 2018. Mission: Impossible - Fallout nám dala nejprve nejlepší trailer letošního roku a pak tenhle neuvěřitelný příslib dokázala obdivuhodným způsobem naplnit. Tohle je film, který bude v budoucnosti hrdě stát v žebříčcích vedle těch největších akčních klasik. Nejpestřejší, nejakčnější, dramatický a se skvělým obsazením (Henry Cavill jako záporák s knírkem konečně dostal roli, která mu sedne a nemá v ní chybu, kéž by se ho podařilo nějak dostat i do dalšího dílu). Těžko vypíchnout jeden moment, protože tady se podařilo opravdu všechno - dostali jsme neuvěřitelnou automobilovou honičku Paříží, je tu naprosto úžasná bitka na záchodcích, která bude ještě roky v žebříčcích nejlepších fightů, je tu Cruisův reálný ,,halo jump" i běh po střechách města, při němž si šeredně zlámal nohu a ten záběr ve filmu zůstal a je tu celý neskutečný závěr s helikoptérami. A z každé jedné minuty tohoto filmu je cítit, že se dělal naplno. Energie se přenesla (což taky není úplně pravidlem) a o to víc bychom si toho měli vážit. Byly časy, kdy jsem Cruisovi nemohl přijít na jméno a kdyby mi někdo řekl, že jeho film a jeho samotného prohlásím v roce 2018 králem akčních filmů, asi bych si poklepal významně na čelo, ale ten okamžik nastal. Klobouk dolů a doufejme, že v roce 2019 nás čeká aspoň jeden podobně výživný kousek.

A který akční film udělal v roce 2018 radost vám?

2 komentářů:

  1. Bezkonkurenčně Mission: Impossible - nejen co se týče akčního žánru.

    OdpovědětVymazat
  2. Mission: Impossible bola topka. Tom je pan, tesim sa na dalsie, uz ohlasil 2 nove filmy do serie

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.