čtvrtek 31. ledna 2019

TOP 5: Kdo byl nejlepší Batman?

Ben Affleck oficiálně ukončil své vystupování v roli Batmana a to je ideální příležitost udělat si takový malý žebříček představitelů filmových Batmanů.

Batman se ve filmu objevil mnohokrát, v tomto žebříčku se ale úplně vykašleme na Batmany, kteří nespadají do hlavního proudu - což znamená především budeme ignorovat animované verze všeho druhu a také slavného seriálového Batmana z šedesátých let, který se dočkal i filmu, je ale tak jiný, že na jedné straně ve své naivitě a komediálním pojetí nade všemi ční a na druhé straně je úplně pode všemi. BAAM! Řeč tedy bude o čistě hraných Batmanech od roku 1989, kdy přivedl Tim Burton na plátna kin na plátna kin prvního z nich. Neřešíme přitom kvality filmů jako takových, ale podobně jako u Jamese Bonda jen to, jak vychází postava Batmana na plátně díky jeho představiteli, jeho charismatu a hereckým schopnostem. Žebříček začíná tím ,,nejhorším", takže toho nejlepšího Batmana (podle mě) najdete dole.

5. George Clooney


Tohle je pro mě vlastně šok, protože jsem byl fanouškem Geroge Clooneyho už od Pohotovosti, pak se objevil v Od soumraku do úsvitu, kde byl neuvěřitelně cool (,,Everybody be cool..YOU...BE COOL") a když se objevila zpráva, že bude novým Batmanem, vypadalo to s jeho bradou jako splněný sen. Jenže to byla poslední věc, co nahrávala tomu, aby to dopadlo dobře. Mizerný scénář, Schumacherovo šílené režijní pojetí, kostým s bradavkami - a Clooney se navzdory svému charismatu pod tím vším tak nějak ztratil a nejsem si jistý, jestli měl vůbec šanci dopadnout jinak. Z jeho výkonu si dodnes nepamatuji nic. Nemyslím si, že to je až tak jeho chyba, ale nemám ani pocit, že by dal roli něco zajímavého, snad s výjimkou pár výměn mezi ním a Alfredem. Jeho další kariéra navíc ukázala, že tohle pro něj opravdu nebylo a nemohl se uprostřed toho pestrobarevného cirkusu cítit dobře. Nicméně pořád si na druhou stranu myslím, že jako stárnoucí, zahořklý Batman v Batfleckově kostýmu (a ideálně s lehcepolitickým podtextem a v realističtějším pojetí) by byl mnohem lepší.

4. Val Kilmer


Mám pro Vala Kilmera jako Batmana i pro celý film Batman navždy tak trochu slabost. Tohle hezounkovštější, mladší a romantičtější pojetí mělo něco do sebe. Kilmer sice herecky Batmanovi nic zvláštního nedal (kromě svých výjimečně výrazných, až komiksových rtů, ve kterých se potkávala krutost s polibkem prince z pohádky), ale v daném čase a s danými protivníky, kterými byli v té době naprosto zářící Jim Carrey a Tommy Lee Jones, to pro dávalo smysl. Navíc si musíme uvědomit, v jak těžké pozici Kilmer byl, když po dvou Burtonových filmech (z nichž ten první byl megaúspěšný) musel vklouznout do obleku po Keatonovi. Ustál to jak mohl, neublížil, ale ani nezazářil.

3. Ben Affleck

Když se objevila zpráva, že Batmana bude hrát Ben Affleck, bylo to jako by Zack Snyder hodil hořící pochodeň do stohu. Ale Affleck to ustál a stihl si dát Batmana dvakrát naplno v Batman v Superman a Justice League, k tomu jedno cameo v Suicide Squad. A ať už si o tom myslíte cokoli, historie na to nezapomene. Jeho první akční scéna v BvS, ve kterém vyrube skladiště plné gangsterů, je asi nejlepší fight, jaký kdy Batman na filmovém plátně měl. A Affleck byl prvním ,,poctivě unaveným a stárnoucím" Brucem Waynem. Z jeho role si na rozdíl od mnoha jiných Batmanů člověk pamatuje nejen scény, kdy byl v netopýřím kostýmu, ale i ty civilní. Nebyl to dokonalý herecký výkon, ale Affleck v té roli fungoval a je mi líto, že ho jednou neuvidíme v další Justice League po boku teď už etablovaného Aqumana a Wonder Woman. DC recept na úspěch nakonec našlo, bohužel pro Afflecka to přišlo pozdě. Jeho účast v první fázi DCEU ale bude nakonec podle mě očima filmových historiků vnímána jako ten světlejší bod uprostřed vší té mizérie.

2. Christian Bale


Bale na mě nikdy nepůsobil vyloženě sympaticky. Je to výjimečný herec, ve filmech ho vidím rád, ale tak trochu jde mimo mě. Jako Batman je ale skvělý a jako Bruce Wayne bez batmaního kostýmu dokonce asi nejlepší. To je dáno i tím, že jeho postava měla v trilogii skutečný vývoj - sledovali jsme ho od okamžiku, kdy se stal Batmanem přes okamžiky, kdy by živoucí legendou až po stárnoucího bojovníka. A bale to uhrál nádherně. Navíc když si teď děláme rekapitulaci, uvědomuji si, že ten extrémně hluboký hlas, ze kterého si všichni dělají srandu, byl vlastně dobrý nápad. Pro představitele Batmana je těžké dát pod maskou roli něco unikátního, odlišit se od ostatních. A Bale to s pomocí Nolana dokázal. Skvěle se mu podařilo zachytit i pózu namyšleného milionářského synka, kterou Bruce využívá k maskování své batmaní identity. Pod kostýmem Temného rytíře se ale jeho herecká osobnost maličko ztrácí a nebýt hlasu, vlastně si z jeho hereckého výkonu nepamatuji nic. Může za to trošku Nolan, výsledkem ale je, že na první místo v žebříčku to pro mě není, přestože jako postava je Bruce Wayne/Batman v Nolanově trilogii nejkomplexnější.

Co jste možná nevěděli o filmových Batmanech, kupa zajímavostí ze světa Netopýřího muže (Nolanovská éra)

1. Michael Keaton

Možná, že v tom hraje roli sentiment, protože první Batman je prostě jen jeden. Možná, že v tom měl Michael Keaton výhodu podobně jako kdysi Sean Connery jako James Bond. Stanovil benchmark, nastavil laťku a logicky se s ním všichni další musí poměřovat. Pro mě je ale jeho Batman nejlepší z mnoha dalších důvodů. Hodně tomu pomáhá klasický kostým s výrazným logem. Nic složitého, ale o to účinnější. A Keaton v něm vypadá impozantně - možná i díky tomu, že se mu v něm špatně pohybovalo působí hrdě, vzpřímeně až arogantně. Žádný jiný Batman (přestože se o to tvůrci snažili) na mě nepůsobil tak děsivě jako právě tento, u žádného jiného jsem tolik nevěřil tomu, že padouši by jen při jeho zjevení barvili spodní prádlo do hněda. Burtonovi se společně s maskéry a kostýmními výtvarníky podařilo dobře zvýraznit všechny odkryté rysy Keatonovy spodní části obličeje. Bradu, rty a vrásky
kolem nich, skvěle se tu pracuje s očima a jejich nasvícením. A ve všech těch detailech je vepsaná nemilosrdnost až krutost, kterou tam  na Burtonův pokyn Keaton mistrovsky dostal. Najdeme ji samozřejmě i u Balea a taky Afflecka, ale ani u jednoho z nich to není tak výrazné.  Keaton je jediný, jehož herecký výkon naplno proniká skrz masku, jeho Batman je  kongeniální spojení hereckého umu a výtvarné režijní vize. Když se člověk dívá na jeho fotku, tak nevidí ani tak sympatického drsného mstitele, ale spíš psychopatického narušeného zabijáka, u kterého by nepřekvapily pokusy na lidech. V civilu je naopak Keaton jako Bruce Wayne spíš zamyšlený vcelku subtilní chlapík. A ta kombinace dobra a zla, kterou se na plátno podařilo dostat prostě nemá chybu. Nebylo by většího potěšení, než vidět Keatona v téhle roli na stará kolena ještě jednou.

Co jste možná nevěděli o filmových Batmanech, kupa zajímavostí ze světa Netopýřího muže (preNolanovská éra)



Kdo je váš nejoblíbenější Batman a proč?



3 komentářů:

  1. Mít Keaton Affleckovu postavu a bradu, byl by dokonalý. Jeho Batman opravdu budil hrůzu, ale spíš psychicky, jako Ledgerův Joker. Chybí mu Affleckova robustní postava, kdy prostě vidíte že dostanete brutální nakládačku. Takže o první místo se u mě tito dva dělí. V civilu se mi nejvíc líbil právě Affleck, unavený a znuděný stejně jako jeho komorník.
    Cloonehy jsem vymazal z paměti a Bale se mi vůbec nelíbil. V obou polohách působil tak nějak slizce. Dost za to mohla i maska, vypadal v ní jaksi lasičkovitě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co to clovek, to nazor.
      Mne se rozhodne nejvic libil Bale.
      Bale jako clovek a herec je tak trosku silenej (napr. extremni nabirani a shazovani hmotnosti kvuli rolim).
      Pripada mi ze do kazde sve role nedava 100% ale neco kolem 140%.
      Bale je na mem prvnim miste kvuli tomu, jak zahral Batmana tak i Bruce Wayna.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.