úterý 13. listopadu 2018

Co bylo v Bohemian Rhapsody podle pravdy a co si autoři změnili oproti skutečnosti?

Všichni víme, že filmy podle skutečnosti jsou jen málokdy úplně podle skutečnosti. Jak je to v případě filmového hitu o skupině Queen?

O tom, jestli je Bohemian Rhapsody dobrý film, se ještě nějakou dobu budou recenzenti s diváky přít. Jednu se mu ale nedá upřít. Znovu nám připomněl, jak skvělá kapela Queen byli a jak výjimečná osobnost byl Freddie Mercury. Udělal to navíc působivě a ve filmu je několik okamžiků, díky kterým budete mít knedlík v krku a slzy na krajíčku. Taky jsou tu ale věci, u kterých si možná (pokud jste nečetli některou z knih o Queen) budete říkat - fakt se to stalo? A fakt takhle?

Dobrá zpráva je, že jako celek se Bohemian Rhapsody drží skutečnosti poměrně věrně (a místy až moc připomíná spíš efektními záběry ilustrovanou Wikipedii). Najdeme tu ale i nepřesnosti způsobené tím, že pro film a srozumitelnost nebo pro vyhrocení některých situací a zdůraznění některých aspektů života kapely došlo ke zjednodušení, vyhrocení, utlumení, časovým posunům a dokonce je tu jedna z postav i úplně vymyšlená.

1) Jak se dali dohromady

Scény o vzniku kapely nejsou úplně přesné. Za prvé, Brian May potvrdil, že Freddie byl vždy extrémně sebejistý v tom, že z něj bude hvězda. Ve filmu je to maličko utlumeno, aby nám byl Freddie na začátku sympatičtější. Zajímavější ale je, že k setkání členů skupiny došlo úplně jinak. Freddie se s Mayem, Taylorem a Staffelem znal už dřív, dokonce s nimi jeden čas bydlel. A zatímco oni měli kapelu Smile,  on zpíval s kapelou Ibex (o které ve filmu zmínka není). Obě skupiny dokonce měly i společné vystoupení. Takže když Staffel skupinu opustil, bylo logické, že Freddie do kapely Smile naskočil.





2) Vztah s Mary Austin

Vztah s Mary je zachycen víceméně věrně. Oba se v průběhu let vyjadřovali k tomu, co pro sebe vzájemně znamenali. Scéna Freddieho coming outu je prý dokonce téměř slovo od slova přesnou kopí skutečnosti. Ve skutečnosti si paradoxně byli ještě blíž, podle dostupných informací Mary byla v kontaktu s Freddiem i během jeho ,,temnějšího období". Autoři filmu ale potřebovali zdůraznit Freddieho odtržení se od ostatních. Nejzajímavější však je, že s Mary ve skutečnosti randil před Freddiem sám Brian May a když ji chtěl Freddie pozvat na první rande, napřed požádal o svolení pravě Maye.

3) Freddieho sexualita

Freddie byl mnohem divočejší než ve filmu. Film je v tomto poměrně umírněný z komerčních důvodů. Producenti chtěli, aby měl širokou přístupnost a tak se divoký večírek objevuje ve filmu jen jednou a kokain v něm skoro není vidět. Film také ponechává stranou fakt, že Freddie se údajně ani po zbytek života nevzdal žen a měl i ženské sexuální partnerky. Freddie také svým rodičům nepřiznal, že je gay - přestože jinak měl s rodiči dobrý vztah. A když se ho ptali, kdo je Jim Hutton, neřekl jim, že je to jeho partner, ale zahradník.



 4) Paul Prenter

Paul Prenter je ve filmu vyobrazen jako ,,záporák" a manipulátor. A víceméně to tak bylo, kapela mnohokrát na jeho adresu řekla, že s ním často nesouhlasila a že měl na Freddieho a chod kapely špatný vliv. Pravdou ale také je, že Prenter Freddieho nikdy nepodrazil v televizním interview - ale udělal to zbaběle tak, že informace prodal bulvárnímu deníku The Sun. A pravdou není ani to, že by ho Freddie vyrazil ještě před koncertem Live Aid v roce 1985. Ve skutečnosti mu dal padáka až v roce 1986.



5) Šéf EMI

Manažer John Reid, kterého hraje Aiden Gillen (Malíček z Game of Thrones), skutečně existoval. Nebyl ale vyhozen za tak dramatických okolností jako ve filmu a podle všeho měl s Queen vždy dobré vztahy - jejich cesty se rozešly klidněji a racionálněji, nikoliv na základě intriky v autě. Kdo je ovšem zcela smyšlenou figurkou, to je Ray Foster, manažer společnosti EMI v podání komika Mikea Myerse (Wayneův svět, Austin Powers). Resp. je to zcela smyšlená postava, která je ale zosobněním a sloučením vícero skutečných manažerů, z nichž všichni měli na Bohemian Rhapsody podobný negativní názor. Takže zase tak smyšlená není. A navíc je záměrně vtipné, že manažera, který tvrdí, že Bohemian Rhapsody nikdo nikdy v autě poslouchat nebude, hraje komik, kterého ve filmové branži proslavila komedie, jejíž nejslavnější scéna je právě ta, kde hlavní postavy v autě poslouchají Bohemian Rhapsody.





6) AIDS

Ve filmu je (dramaturgicky funkčně) děj rámován koncertem Live Aid a k němu jsou navázány i některé klíčové události jako třeba Freddieho onemocnění AIDS a vše, co s tím souvisí. Koncert Live Aid se konal v roce 1985, Freddiemu byl ale AIDS ve skutečnosti lékařsky diagnostikován až v roce 1987. O svém stavu navíc skupinu neinformoval hned (přestože oni podezření měli). Oficiálně se pak svěřil veřejnosti až v roce 1991. S tím částečně souvisí i dojem, že píseň Who Wants To Live Forever byla napsána v souvislosti s Freddieho nemocí. Ve skutečnosti ale vznikla pro film Highlander. Je to pouze geniálnost celých Queen v čele s  Freddiem, že tato i další jejich písně mají v sobě tolik univerzálně platných sdělení a tak silných emocí, že souzní s osudovými životními okamžiky a pocity každého z nás včetně členů skupiny samotných.



7) Live Aid

Vystoupení Queen na Live Aid je opravdu dodnes považováno za jedno z nejlepších koncertních vystoupení všech dob. A je pravda, že Elton John dokonce po jejich setu řekl, že si show ukradli pro sebe. Ale je velmi nepravděpodobné, že by až tak zásadním způsobem právě oni zvedli vlnu finančních příspěvků - to je umělecká licence stejně jako fakt, že skupina na tom vztahově nebyla v té době tak špatně, jako je to ve filmu. Queen sice nebyli zcela na vrcholu a měli problémy, ale v letech 1984 a 1985 koncertovali a v zásadě fungovali.  Situace před Live Aid je tak záměrně dramaturgicky vyhrocena, abychom jako diváci prožili větší katarzi. Těžko to mít autorům za zlé, když to tak skvěle funguje.





8) Co bylo potom?

Koncertem na Live Aid film končí a nabídne nám sice pár dodatečných informací, ale je škoda, že končí tam, kde začala mimořádně zajímavá, i když vážnější a smutnější část života kapely - a nedivil bych se, kdyby se k této kapitole ještě někdo někdy vrátil v samostatném filmu. Queen totiž dál pracovali, vydávali písně a Freddie neuvěřitelným způsobem s chorobou bojoval. Mimo jiné vystupoval v klipech extrémně nalíčený, aby známky nemoci zakryl. Po celou tu dobu zůstal s Jimem Huttonem, přestože i Hutton měl nakonec diagnostikován AIDS (zemřel v roce 2010). Mary Austin dodnes žije ve vile po Freddiem, kterou jí Freddie Mercury odkázal ve své závěti. A samotní zbývající členové kapely? John Deacon postupně vystupovat přestal a odešel do hudebního důchodu. Brian May a Roger Taylor se ale hudbě věnují dosud. Nejprve jezdili s Paulem Rogersem, nyní už delší dobu hrají koncerty s Adamem Lambertem pod značkou Queen + Adam Lambert. Odkaz skupiny a jejího fenomenálního zpěváka a autora tak žije dál.










0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.