pondělí 2. dubna 2018

Tržby: Je Ready Player One pouze fenoménem geeků?

Opět se ukazuje, že odhadování tržeb je věc zatraceně ošemetná…

Nebudeme si lhát do kapsy – Ready Player One: Hra začíná je veliká pecka. Podle očekávání intertextuálně nabitá až k zbláznění, ale také perfektně a s úctou k estetice svých 80s‘ popkulturních vzorů odvyprávěná, s lehkostí vytvářející falešnou nostalgii po minulosti a přitom nepůsobící zpátečnicky. Spielberg zaválel. A hrozně moc jsem si přál, aby se jako vždy riskujícím Warner Bros. investice do filmu vyplatila. Jestli se tak stane, to je otázkou po příští týdny. Už teď si ale můžeme zrekapitulovat tržby z velikonočního víkendu.

V tuto chvíli je jasné, že mé odhady stoupající až k 800 milionům celosvětově se zdaleka nenaplní. Tedy pokud se z filmu nestane zázračná trvalka. Prodloužený víkend přinesl za čtyři dny promítání v amerických kinech celkem 53 milionů dolarů, což rozhodně není špatné číslo. Ostatně, co by za něj daly premiéry předchozích týdnů. Stejně tak jde o nejvyšší otvírák filmu Stevena Spielberga od stomilionového startu čtvrtého Indiana Jonese a po propadech Tintinových dobrodružství a Obra Dobra je moc fajn, že Spielbergův blockbuster zase jednou vydělá nějaké peníze. I když, vzhledem k tomu, že rozpočet oficiálně známý není, můžeme se momentálně jen dohadovat. Celosvětově jsme v tuto chvíli na 181 milionech dolarů. Teď je samozřejmě otázkou, kam až se z této cifry Ready Player One může vyškrábat.

Esem v rukávu může být samozřejmě kvalita filmu a jeho potenciál tahat znalé diváky do kina vícekrát. Rotten Tomatoes ukazují velmi slušných 76 % pozitivních recenzí a diváci si také rozhodně nestěžují. Příští víkend navíc nejde do kin žádná přímá konkurence, komedie Kazišuci i horor Tiché místo cílí na úplně jiné publikum. Nejoptimističtější scénář by Ready Player One mohl směrovat za 200 milionů z Ameriky, realističtější odhad bych viděl na 150 mega. Svět určitě ještě hezkou částku přidá, v tuto chvíli si ale nedovedu moc dobře představit tržby výrazně přesahující půl miliardu celosvětově. Což samozřejmě není marné. Přeci jen jde o film, který je výrazně intertextuálně zatížený, geekovskou záležitost a adaptaci knihy, která není zase tak proslulá, jak by se kvůli haló před premiérou filmu mohlo zdát. Nemůžu se ale zbavit pocitu, že jsem čekal víc. A doufal ve víc. Ready Player One totiž představuje perfektní konstelaci rodinné podívané, fanboyovské radosti a výborně vymyšlené atrakce, která tady v tak vyvážené podobě nebyla dost možná od Avatara. Proto bych ty tržby moc chtěl vidět vyšší. Nejspíš je trochu popoženu druhou návštěvou kina…

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.