sobota 24. února 2018

Tržby: „Letní“ blockbustery roku 2018 – 1. část

Pojďme si zavěštit, kolik peněz vydělají letošní letní velkofilmy.


Black Panther nám svými monstrózními tržbami opět ukázal, že doby, kdy se většina na velké peníze útočících filmů cpala do letních termínů, už dávno pominuly. Miliardové pecky jsou čím dál více rozesety po celém distribučním roce. A většina velkých studií do toho, stejně jako loni, začne naplno šlapat už během března, kdy se na plátnech kin předvedou první filmy, které mohou alespoň částečně konkurovat právě momentálnímu marvelovskému megahitu. Ve dvojdílném článku si proto posvítím na patnáctku filmu, které do českých kin přijdou v rozmezí března a srpna, a pokusím se odhadnout, jak si na své pouti světovými kinosály povedou po kasovní stránce. Pořadí filmů zohledňuje české datum premiéry, přímo v textu ovšem budu upozorňovat i na americký kontext, který pravděpodobně výrazně ovlivní finální tržby jednotlivých snímků.

Březen 

15. března přijde další film, který se pokusí prolomit stále trvající prokletí videoherních adaptací. Co se nepodařilo Warcraftu ani Assassin’s Creed, to by v době, která je zatížená na silné ženské hrdinky, mohla dokázat Lara Croft v podání Alicie Vikander. Tomb Raider od Warner Bros. jistě dostalo prvotřídní produkční péči, omlazení Lary na základě nového dílu série byl jistě dobrý tah a film má i docela dobré datum premiéry. Black Panther bude v kinech už čtvrtý týden, V pasti času ani Rudá volavka pravděpodobně zas tak velkou konkurencí nebudou. Problém vidím v nevýrazném marketingu a trailerech, které jsou zkrátka nemastné neslané, není v nich žádné velké lákadlo. V mnohém mi film vlastně nepříjemně evokuje loňskou dobrodružnou Mumii, které jsem pár měsíců před premiérou taky hodně věřil a nakonec to byl po všech směrech průšvih. Přesto si stojím za tím, že Tomb Raider přes 100 milionů v Americe udělá a svět bude cílit na 400 mega. Což by studio mělo uspokojit.

22. března budeme mít co dočinění s jedním z nejvychtěnějších pokračování všech dob. Pacific Rim: Povstání nechci nijak zvlášť vidět ani já a to jsem jedním z toho mála lidí, kteří mají del Torovu jedničku rádi. Z původního tvůrčího týmu ovšem v sequelu nezbylo nic, na režijní stoličce je debutant, který sice má na kontě seriálového Daredevila, ale s filmy má nulovou zkušenost, hyperkorektní obsazení je pak seskládáno z vesměs nezajímavé mladé gardy. Snímek tak evokuje více než cokoliv jiného loňské Power Rangers, přičemž americké tržby Povstání bych tipnul ještě níž než v jejich případě. Nějakých 70 milionů dolarů. To je ale samozřejmě vedlejší, Universalu bud tuhle investici bohatě zachraňovat Čína. Dost možná natolik výrazně, že celosvětové tržby klidně mohou překonat jedničku a zamířit někam k půl miliardě. Tohle zacílení asi nebude tratit, což ovšem neznamená, že by někoho moc zajímalo.

Očekávání milionů filmových fanoušků se naopak upínají k datu 29. března, kdy Steven Spielberg a Warner Bros. pošlou do kin Ready Player One: Hra začíná. Poslední skutečně blockbusterové zaměřený hit byl pro Spielberga čtvrtý Indy, adaptace sci-fi knižního bestselleru by to ale mohla změnit. Film bude hrát na dnes hodně populární nostalgickou strunu, má v zádech populární knížku a atraktivní námět. Tipuji 250-300 milionů v Americe, zbytek světa podle mě přidá silnou půl miliardu a celkově bychom se klidně mohli přiblížit hranici 900 milionů dolarů. Když se na ni mohlo dostat Jumanji, proč ne Spielberg?

Duben 

Když už mluvíme o Jumanji, můžeme rovnou navázat Dwaynem Johnsonem. Rampage: Ničitelé jdou do kin 12. dubna, opět pod záštitou Warner Bros. Rozhodně je třeba vzít v potaz fakt, že předchozí film dvojice Peyton-Johnson, katastrofické San Andreas, si celosvětově přišlo na téměř 500 milionů, stejně tak musíme počítat s Johnsonovou star-power. Stejně bych ale na nějaký extra hit nesázel, protože film přichází příliš brzy právě po Jumanji. Nebude to propadák z ranku pobřežní hlídky, ale o moc výš než za 250 milionů dolarů celosvětově bych nehádal. To už bych naději na větší úspěch viděl v „Rockově“ druhém letošním projektu, Mrakodrap zaprvé bude pravděpodobně levnější a podle mého názoru lépe zacílený film, který by těch 300 mega celosvětově mohl v klidu udělat.

Duben je celkově docela vyklizený od velkých projektů, což značí pověstné ticho před bouří, která přijde do českých kin 26. dubna. Dovedete si představit, kolik asi může vydělat třetí díl Avengers s podtitulem Infinity War potom, co minulý týden předvedl Black Panther? Král Wakandy bude samozřejmě i zde a spolu s ním Tony Stark, Thor, Captain America, Spider-Man, Doctor Strange, Strážci Galaxie… Musím pokračovat? Ještě zhruba před rokem jsem tipoval tržební strop 1,7 miliardy dolarů. Začínám ale mít pocit, že jsem ještě hodně podstřelil. Tady se bude útočit na ohromující dvě miliardy dolarů, hranici, kterou zatím pokořily pouhé tři filmy. Ne, pro Avatara film konkurencí nebude. Ovšem sedmá epizoda Star Wars a možná i ten Titanic by padnout mohli, co říkáte? Pro Marvel není nic nemožné, Infinity War bude zcela nepochybně nejúspěšnějším filmem letošního roku. Jak na americkém trhu (700 milionů?), tak celosvětově (čisté 2 miliardy). Disney si zase jednou neskutečně namastí kapsu!

Květen 

Kdo po vše válcujících Avengers bude tak drzý, že se jim jako první postaví do cesty? Nikdo menší než druhý Deadpool! Jsem v pokušení napsat, že i tady bude kapsu mastit Disney, oficiálně jsou ale 20th Century Fox stále autonomní, takže si to necháme někdy na příště. Otázka každopádně zní – dá 17. května premiérovaný, lehce infantilní, těžce sprostý a po všech stránkách eRkový anti-superhrdina miliardu? Nemyslím si, právě kvůli tomu eRku. Doba zkrátka ještě nedorostla na to, aby nepřístupný film tuto hranici překonal, konkurence je navíc smrtící a druhý díl nebude mít tak velký hype jako jednička, která přišla jako blesk z čistého nebe a udělala 783 milionů dolarů. Dvojka půjde bez problémů za 800, ve světě bude stoupat. Naopak si ovšem myslím, že 363 mega z USA bude takřka nemožné dorovnat, natož překonat. Konečné tržby se budou odvíjet právě od toho, nakolik Deadpool 2 naváže na úspěch z domácího trhu. Pokud se v Americe půjde za 300 (jakože s největší pravděpodobností ano), svět má šanci to vytáhnout na 850 milionů. Uvidíme, s Deadpoolem ale bude opět zábava.

První část svého článku uzavřu nejproblematičtějším projektem posledních let. Solo: Star Wars Story přijde do kin 24. května a Disney se bojí. Bojí se jednak Deadpoola 2, především ale diváckého nezájmu o projekt, který byl dokonalou ukázkou nezvládnutého zákulisního boje a zbytečně vyhazovaných peněz. Některé zvěsti tvrdí, že studio do Sola vrazilo nejprve 200 milionů pro Phila Lorda a Chrise Millera, přičemž po jejich odvolání stejnou částku utratil Ron Howard. Bez reklamy! Osobně tomu nevěřím, nicméně kolem tří set milionů na film klidně padnout mohlo. A vzhledem k rozporuplně přijímané (ale vynikající!) osmé epizodě a faktu, že její tržby oproti Síla se probouzí klesly o těžko zanedbatelných 700 milionů, je sólovka asi nejpopulárnějšího hrdiny univerza skutečně oříškem. První ukázky nepůsobí marně, ale myslím si, že Solo bude prvním filmem z nové starwarsovské éry, který tu miliardu neudělá. Zlí jazykové tvrdí, že film bude rád za 600-700 mega celosvětově, já bych to ale zas tak zle neviděl. Padne klidně i 900, ty tržby si budou podle mého s druhým Deadpoolem hodně podobné. Amerika může klidně udělat 400 milionů. Otázkou samozřejmě je, jestli i podobné tržby budou studiu kvůli enormnímu rozpočtu vůbec stačit. Pro Disneyho je ale nejdůležitější neztratit tvář. Solo si může dovolit lehce tratit, pokud se film povede a tržby budou na první pohled vypadat sympaticky. Cokoliv pod 800 milionů by byl velký problém.

Pokračování příště! S dinosaury, Pixarem, Ethanem Huntem a dalšími…

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.