pondělí 19. února 2018

Tržby: Black Panther si podmaňuje svět nevídaným způsobem

Hollywoodské dolarové žně definitivně začínají…


Ona už je to vlastně trochu nuda. Marvel Cinematic Universe čítá s Black Pantherem už 18 filmů a s každým dalším, který studio ohlásí, přicházejí dohady, zda půjde o (nepočítejme Neuvěřitelného Hulka) první šlápnutí vedle. A Marvel pak zase všem vytře zrak tím, že svou schopnost nebývalého ekonomického vytěžování látek posune ještě o úroveň dál. První Avengers posunuli kasovní potenciál už tak úspěšných sólovek do jiné sféry, další přibývající filmy (jak originy, tak sequely) zvládaly vydělávat skvělé peníze. Co ale předvedl první afroamerický superhrdina v hlavní roli, překonává snad všechny dosavadní marvelovské úspěchy.

Abychom si rozuměli, rozhodně jsem nepatřil k těm skeptikům, kteří Black Pantherovi věštili 500-600 milionů celosvětově a šmytec. Ten film byl na to zkrátka až příliš dobře zacílený. Hrdinu se povedlo výborně představit v Občanské válce, únorový distribuční slot bez adekvátní konkurence v dohledu (V pasti času startuje až za tři týdny, do té doby nic ani vzdáleně z blockbuster ranku!) byl zvolený takřka geniálně, no a v neposlední řadě je třeba připomenout nezanedbatelnou monstrózní sílu afroamerického publika v USA. Každoročně ji dokazují úspěchy komedií Kevina Harta a Tylera Perryho, navíc se stačí podívat na výsledky nedávno uvedených filmů, které se této skupiny obyvatel osobně dotýkají – Straight Outta Compton či Uteč. Velký úspěch filmu, který je v castingu takřka kompletně afroamerický, točí jej afroamerický režisér a do vesmíru, kde černoši do této chvíle hráli vždy pouze vedlejší roli, teď vnáší hlavní a důležitou postavu s odlišnou barvou pleti, byl v podstatě jistý. Tipoval jsem pohodový stomilionový otvírák a tržby kolem 750 milionů dolarů celosvětově. Jak jsem byl ještě skromný…

Black Panther za první tři dny promítání na americkém trhu vytěžil z kin neskutečných 192 milionů dolarů! Celkem má na kontě 361 mega a to se ještě neotevřelo v Rusku, Japonsku a především v Číně. Jen pro srovnání – pokud nepočítáme tak trochu soňáckého Spider-Mana, doposud žádný z marvelovských originů nedokázal překonat hranici sta milionů za první víkend. Král africké Wakandy si ovšem sáhl skoro na dvě kila jen za úvodní tři dny, čímž se dostal na úroveň druhých Avengers, přičemž se mu nemá šanci vyrovnat žádná sólovka. Podobný úspěch je naprosto bezprecedentní, z ranku Jurského světa, a myslím si, že jej ještě začátkem letošního roku nečekal vůbec nikdo. Otázkou zůstává, kam až se Black Panther může vyšplhat.

Vzhledem k nadšeným recenzím a nulové konkurenci v příštích týdnech si dovolím předjímat střídmé poklesy a v Americe by s klidem měla padnout půl miliarda. S takovým základem už je k té miliardě celosvětově zatraceně blízko, ale ještě bych s nadšením počkal na čísla z Číny. Pokud tam Black Panther zaboduje, není se o čem bavit. Každopádně se nám z nového přírůstku do stáje Marvelu vyklubal jeden z největších hitů celého roku 2018, to už je jasné. A pokud Panter sám dokázal vydolovat z diváků tolik peněz, docela mě děsí představa, jakým způsobem si kina na přelomu dubna a května podmaní Avengers: Infinity War. Začínám si být docela jistý, že ty dvě miliardy film slupne jako malinu.

3 komentářů:

  1. Uz ma na konte 404 000000 celkovo a len z usa 235 000 000. Zdroj mojo box office.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, lepší čtyřdenní tržby mají jen dvě nové epizody Star Wars. Neskutečný start!

      Vymazat
  2. Po nejakych 2-3 tyzdnoch ma 897 000 000 a z usa ma 500 000 000 . Takze podla mna s trzbami z ciny japonska a ruska padne ta vytuzena miliarda .

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.