úterý 24. října 2017

The Walking Dead: Jak se podařil start 8. série?

Nejúspěšnější současný seriál mimo placené kabelové televize se vrátil velkou akční epizodou. Jak jste s ní byli spokojení? A jakou měla sledovanost?

The Walking Dead se v posledních letech trápí narůstající nespokojeností velké části fanoušků s vývojem seriálu, na který se před lety namotali a jehož hrdiny si oblíbili. Už sedmá sezóna byla druhou, během které docházelo k postupnému úbytku diváků jinak stále famózně sledovaného seriálu. A tak se oči všech, kteří vydrželi, upíraly ke startu osmé řady. A odměna?

Dostali jsme solidní akční epizodu, kterou režíroval sám Greg Nicoreto. Negan v ní dostal poměrně bezproblémově na prdel a i když zdaleka se nedá mluvit o finálním vítězství, Rickovi a spol. to tentokrát vyšlo v podstatě bez komplikací.

Že by to byl ale oslňující start, to se říct nedá. Podobných epizod jsme viděli už celou řadu a mnohem lepších, tady byla výjimečnost pouze v tom, že šlo o Negana.

Dál se také objevovaly zbytečné ,,pokusy o sofistikovanost", kdy tvůrci různě skáčou v čase, prokládají děj vizemi, miliony proslovů nebo prostě jen dlouhými záběry. Pořád se tu všichn itváří, jak šílená vnitřní dramata prožívají, ve skutečnosti jsou ale placatí jak papíroví vojáčci z ABC. A je to z mého pohledu zcela zbytečné - obzvlášť ve chvíli, kdy můžeme sledovat tak vyhrocený střet tak výrazných soupeřů, kteří jsou schopní si vracet útoky a dělat plány v plánech jiných plánů. Stačilo by to všechno jen dobře vyprávět, budovat situace a placaté postavy by najednou začaly nabírat na plastičnosti. A kdyby ne, pořád bychom měli aspoň dobrý akční zombie post-apo seriál.

Na to se tady zatím moc nehraje. Negan byl v podstatě statistou a celou akci jsme viděli hlavně z pohledu Rickovy skupiny. Škoda, tady je prostě zaděláno na mnohem dramatičtější děj plný zvratů a s oběťmi na obou stranách - což je podle mne jediná věc, kterou chce drtivá většina fanoušků vidět. Nic víc, nic méně, prostě jen dobře rozehraný konflikt dvou různých pohledů na svět. Ale asi se ho naplno nedočkáme.

The Walking Dead za to také dál platí cenu nejvyšší - opět mu v meziročním srovnání odešli diváci a ocitlo se na pětiletém dně co se startu nové série týče. 11,4 milionu je hodně, ale je to výrazný propad oproti 17 milionům loni. Ty sice byly výjimečné, protože diváky k obrazovkám přitáhlo Neganovo rozpočítávání, ale i dřív se čísla seriálu pohybovala alespoň kolem 15-16 milionů. V roce 2014-2015 to dokonce bylo až 20 milionů. V AMC by se tak měli pořádně chytit za nos, protože The Walking Dead může být v současnosti už dokonce chodící mrtvola, která do dvou sérií skape AMC pod rukama. I když si pořád myslím, že ten potenciál tam je a nic není ztraceno. Ostatně optimisté by měli důvod oponovat - i v době neustále rostoucí konkurence je seriál leadrem mezi seriály na stanicích žijících z reklamy. Nechytá se jen na Hru o trůny na placeném HBO, která je se 31 miliony ještě v úplně jiné lize (ale samozřejmě také na jiném hřišti).

Průměrné sledovanost epizody The Walking Dead včetně odložené sedmidenní sledovanosti

Season 1
6.9 milionu (4.8 milionu v cílovce 18-49)

Season 2
9.5 milionu (6.6 milionu v cílovce 18-49)

Season 3
14.4 milionu  (9.6 milionu v cílovce 18-49)

Season 4
18.4 milionu  (12.2 milionu v cílovce 18-49)

Season 5
20.1 milionu  (13.3 milionu v cílovce 18-49)

Season 6
18.9 milionu  (12.1 milionu v cílovce 18-49)

Season 7
16.4 milionu  (10.3 milionu v cílovce 18-49)

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.