úterý 10. října 2017

Recenze: Wind River - Jeremy Renner na stopě vraha uprostřed sněhových plání

Když se ve Wyomingu ocitnete uprostřed ledové noci a nejste na to dostatečně vybavení, začne se vám vzduch v plících měnit na ledové krystalky. Dýchání se vám zhorší, v ústech ucítíte podivnou chuť nějaké teplé, důvěrně známé tekutiny a nakonec padnete k zemi, kde se s rozšířenými zornicemi v marné snaze nadechnout udusíte vlastní krví.

Wind River je režijním debutem Taylora Sheridana, který stál jako scenárista už za vynikajícími kousky Sicario a Za každou cenu/Hell or High Water, který považuji za jeden z nejlepších a možná i nejlepší film loňského roku. Už v něm Sheridan dokázal, že umí perfektně pracovat se žánrem a jeho pravidly tak, aby je dodržoval a zároveň dokázal z látky vykřesat překvapení, jistý zdravý sociální přesah a zajímavé a nejednoznačné postavy dávající dostatečný prostor hercům. A protože to fungovalo, řekl si, že už své vychytané scénáře nebude nikomu dávat a Wind River si zrežíroval.

Místo lupičského dramatu se tentokrát ocitáme na území detektivky a místo vyprahlého západního Texasu je tu indiánská rezervace Wind River promrzlá až do morku kostí, rukopis se ale nemění. Nejednoznačné postavy, důraz na zachycení prostředí indiánské rezervace a sociálních souvislostí, chůze podle žánrových pravidel i proti nim - aniž by to však ztrácelo svoji funkčnost. Naopak. Všechny postavy jsou tu uvěřitelné a díky tomu i zvraty, které z jejich chování pramení. Windr River až do konce skvěle balancuje mezi klasickou detektivkou a dramatem.

Hlavním hrdinou je tentokrát stopař a lovec Cory Lambert (Jeremy Renner), který daleko v ledové pustině najde mrtvolu místní dívky. Na místo je brzy povolána nezkušená vyšetřovatelka FBI (Elizabeth Olsen) a tak vzniká jak jinak než nesourodá dvojice, která má ale společný cíl - najít podle všeho velmi krutého a nebezpečného pachatele.

To, co se následně odehrává, sice základními obrysy detektivku připomíná (vyšetřovací tým sbírá stopy a jezdí od jednoho podezřelého k dalšímu), brzy je ale zřejmé (a finální zvrat to potvrdí), že tohle není ,,něco jako Sedm ale na sněhu". Wind River je mnohem intimnější, realističtější a skrz pátrání z něj na povrch jaksi bokem, nevtíravě, ale působivě prosakuje výpověď o životě současné indiánské menšiny, která je - řekněme si to na rovinu - v pořádných sračkách. Pokud jste četli komiksovou sérii Skalpy, bude vám tenhle film blízký a pokud se vám bude líbit tenhle film a jeho zasazení do indiánské rezervace, jejíž obyvatelé se potácejí na hranici absolutní chudoby a většina z nich je drogově závislá, pak si přečtěte Skalpy.

Sheridanovi se podařilo trefit všechny aspekty filmu. Rozjezd je pomalejší, nikoliv ale nudný, někdy v druhé polovině pak ucítíte jak tempo narůstá a poslední třetina už je úplný mazec. Jeremy Renner, který podle mě ve většině rolí nedokáže utáhnout film na svých bedrech jako hlavní hvězda, je tady dokonale obsazený. Kovbojský klobouk mu vyloženě sekne (až si člověk říká, že měl být v remaku Sedmi statečných) a coby málomluvný, drsňácký stopař s bolestným tajemstvím z minulosti  jdoucí po stopě vraha prostě nemá chybu - Wind River je jeho film a těžko si v té roli představit někoho jiného. Elizabeth Olsen mu solidně odehrává nezkušenou a snaživou parťačku, potěší přítomnost Jona Bernthala a Grahama Greena (Tanec s vlky), obrovské charisma pak sálá z Gila Birmingama v jedné z vedlejších rolí otce oběti. Ve srovnání se Za každou cenu mám jedinou výtku - obrazově Wind River nenabízí tak působivé záběry, naopak skvěle se podařilo natočit obě hlavní akční scény, ve kterých se to řeže víc než nekompromisně jako v poctivém westernu.

Výsledkem je film, který sice nepřepisuje dějiny žánru, ale patří k tomu nejlepšímu, co se mezi detektivkami a thrillery v poslední době našlo.

Verdikt


Wind River nabízí charismatického Jeremy Rennera ve výtečně napsaném a solidně zrežírovaném detektivním thrilleru, který nabízí věrohodné postavy, dostatek napětí, dvě tvrdé akční scény i závěrečný zvrat. Pokud máte tenhle druh filmů rádi, zkuste dát Wind River šanci. Zaleze vám jako mráz za nehty a i když možná z kina nebudete odcházet s otevřenou  pusou zjistíte, že i po pár dnech se vám tenhle film nevykouřil z hlavy. Nejspíš proto, že je to přece jen něco víc, než klasický americký filmový hamburger.

Hodnocení 8/10

1 komentářů:

  1. vypadá to, že Hawkeye a Scarlet Witch opět spolu:-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.