pondělí 24. července 2017

Hra o trůny 702: Stormborn - nečekaný masakr, nejnechutnější scéna ever a sbližování Jona a Daenerys

Druhá epizoda sedmé řady nabídla nečekaně akční závěr, který pár postav nerozdýchalo. Skoro jako by to byla devátá epizoda. POZOR SPOILERY

V podstatě celá druhá epizoda běžela očekávaným směrem. Jon a jeho parta a Daenerys a její parta řešili, zda se ti dva mají spojit a na to, že v tomto směru asi k nějakým velkým překvapením nedojde, si scenáristé se situací šikovně vyhráli.

Obzvlášť na straně Daenerys to místy dost skřípalo a je třeba připomenout, že k její skupině se přidala Rudá kněžka Melisandra, která dělá vše pro to, aby Danerys spojila své síly s Jonem.

Sam se i nadále snaží posunout ve svém vědění a spojuje se věci, které jeho učitel nechce vidět.


Ale i na druhé straně se chystají plány. Cersei začala shromažďovat vojsko a získávat další partnery v čele s rodem Tarlyů, hlavně ale vyřešila problém, jak na Daenerys a její draky. Scéna odehrávající se v podzemí plném dračích lebek patřila k tomu nejlepšímu v epizodě  a měla zvláštní atmosféru. Přece jen vidět, že někdo dokázal draky porazit a dokonce i extrémně velké a sbírat jejich hlavy jako trofeje - to je fakt, který mění celou hru.

Pokud se někdy bude dělat žebříček nejnechutnějších scén ze Hry o trůny, pak se do něj nejspíš dostane opravdu odporná hnisavá scéna, v níž Sam tajně a na vlastní pěst zbavuje Joraha jeho nemoci tím, že ho v podstatě zaživa stáhne z kůže. Nádhera! Musím říct, že jsem měl co dělat, abych nepřivedl zpátky na svět pečené kuře s rýží, které jsem chvíli předtím dojedl. Skvělá, byť lehce samoúčelná scéna.

Byli jsme také svědky toho, jak se Arya dověděla, že Jon žije a je pánem severu. Mění proto plán a jede směr Winterfell, byť to pro ni znamená vzdát se plánované pomsty. Po cestě přitom narazí na smečku vlků vedenou obří vlčicí. Domnívá se, že to je její Nymeria, kterou dostala od otce, mluví na ni a vyzývá ji, aby s ní odjela na sever, ale vlčice i její smečka mizí, aniž by ji nakonec napadla. Arya to komentuje slovy ,,To nejsi ty," což může mít ale dvojí význam. Nymeria zkrátka jen mohla ,,částečně zapomenout", kdo Arya je a pouze vzdálené podvědomí ji zabránilo na ni zaútočit.


Teprve posledních deset minut ale přineslo typická GoT nečekaný krvavý zvrat, když se loďtsvo pod vedením Yary Greyjoy vydalo společně s Ellariou směr Dorn pro její armádu a po cestě bylo přepadeno Euronem. A ten dostál své pověsti padoucha této řady a sen o snadném a mazaném vítězství Daenerys a její koalice utopil v krvi víc než poctivě.  Na lodi se odehrál šílený noční masakr, kdo nezemřel, ten padl do zajetí (Yara, Ellaria a její dcera Tyene a pokud bychom soudili podle dosavadních dílů GoT, tak už z toho živé nevyváznou ), všechny lodě víceméně shořely a jediný Theon se sráčsky zachránil skokem do vody.

Na to, že šlo o druhý díl, tak se s tím tvůrci opravdu nepárali a i když rozsah bitvy nebyl tak obří (přece jen šlo o druhý díl a i rozpočet HBO má své limity), těžko tomuto dílu vyčítat nudu. Děj teď sice bude čím dál lineárnější a spousta akcí postav předvídatelnější, ale jak vidno, pořád jsou tu hráči,  kteří v této hře dokáží rozestavěním figurek na šachovnici zamíchat - a to je dobře.

Jak jste byli s epizodou Stormborn spokojení vy?

12 komentářů:

  1. Epizoda byla až na milostnou scénu fajn, ale děsí mě, jak byl loňský únik informací zatím pravdivý. První dvě epizody skoro doslova.

    OdpovědětVymazat
  2. o tom piste aspon az utery ne? vetsina na to kouka pondeli vecer

    OdpovědětVymazat
  3. nepotrebuju vedet co tam bude v dile a dalsi kriplovsky spoilery

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A něco zásadního bylo prozrazeno v nadpisu nebo perexu? Masakry a nechutnosti se tam objevují pravidelně... ale pokud jde o článek chápu, příště přidám spoilert alert, pro pořádek.

      Vymazat
    2. promin, ale ne, nechci vedet vubec nic o tom, v nadpisu bylo dost, aby me to stvalo. nechapu ze nekdo musi davat najevo ze dil videl co nejdriv

      Vymazat
    3. Jenze to je na Gorille furt, proto sem lidi prestavaj chodit a diskuze uz vlastne nejsou.

      Vymazat
    4. Tak proc sem ty kriplovska placko lezes? Ja ty lidi dneska fakt nechapu, chteji se vyhnout spoilerum, ale lezou presne tam, kde se daji ocekavat. Co takhle priste pouzit zlatej selskej rozum? ;)

      Vymazat
    5. King Ozymandias - opravdu ve svých 42 letech nepotřebuju dávat najevo, že jsem díl viděl co nejdřív:-) Jinak samozřejmě pro příště dám recap až na pondělí večer, to se nastavit dá, za ten klid mi to stojí:-D

      Vymazat
  4. S těmi draky jste to moc nepobrali že? Ti draci obvykle zemřeli přirozenou smrtí a někteří zemřeli tak že je zabil jiný drak, ne že někdo vymyslel samostříl na draky (takových případů tuším taky pár bylo), konkrétně Starkové měli na Aegona nachystány samostříli a šípy z čarostromů.. Každopádně ten Quburnův ultimátní nástroj asi moc praktický nebude (teda pokud scénáristé nebudou chtít aby byl). Vypadá extrémně nemobilně.. Zabít draka z 10 metrů jako v tom sklepě a létající předmět ve výšce, který se pohybuje a je třeba jej zaměřit jsou dvě věci :)

    Jinak ty lebky jako trofeje měl Robert, který draka nemohl vidět protože v jeho životě už byli vymřelí.. Lebky si nechávali Targaryeni jako památku a ozdobu trůnního sálu..

    OdpovědětVymazat
  5. Tak nevim co je v nadpisu co by jsme uz nevedeli a kdyz ti to tak vadi tak se mas nejdriv podivat na ten dil a pak az jit sem, nechapu co je za problem 😁😁😁

    OdpovědětVymazat
  6. Bože to je logika, ani ja som to nevidel ale nadpis nič neprezradil...a ak niečo nechcem vedieť tak aj nadpis aj všetko ohľadom toho preskakujem.

    OdpovědětVymazat
  7. Byla to Nymeria, to Aryino "To nejsi ty" znamema, ze se Nymeria zmenila, ze uz neni ta z prvni serie. Ta scena mela ukazat, ze se obe dve zmenily.
    Ale ja ocekavam, ze tam Nymeria zahraje jeste vetsi roli.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.