pátek 12. května 2017

Vetřelec: Covenant a první reakce zahraničních recenzentů

Jak to dopadlo?

Není pochyb o tom, že Ridley Scott je jeden z nejlepších řemeslníků ve filmové branži, který navíc svého času dokázal (a pořád ještě má občas tu ambici) dát svým filmům i hlubší rozměr.

S Prométhem se o to pokusil, ale moc mu to nevyšlo. Dostali jsme vizuálně bezchybný, skvěle obsazený ale silně kulhající patvar mezi něčím starým a novým. Vetřelec: Covenant, který měl původně název Prometheus 2 se snaží z chyb svého předchůdce poučit a přiblížit se v tom dobrém původnímu Vetřelci. Je to logický tah i z marketingového hlediska. Jak se ale podařilo vyhnout se šlápnutí vedle?

Ne tak úplně. Recenze ze zámoří nového Scottova Vetřelci sice nehejtují, ale ani nevynáší do nebes.

Na RottenTomatoes má v tuto chvíli film 76%, to je víc než Kráska a zvíře. Ale nenechte se zmýlit. Je to podíl pozitivních recenzí. Prometheus měl například 72%. Důležitým ukazatelem je i průměrné bodové skóre z recenzí a tady se ukazuje možná pravda. Vetřelec: Covenant má rating 6,3. Prometheus měl 6,9.

Recenze tento stav kopírují.

,,Pokud se vám nelíbil Prometheus, nečekejte od tohoto filmu o moc víc," píší na ComingSoon.

,,Vetřelec se snaží balancovat mezi filozofičtějším Prometheem a Vetřelcem a jeho hrou o přežití z prvních dvou filmů. Mnohokrát se trefí k vaší spokojenosti, ale rovnováhu mezi těmito dvěma přístupy udržet nedokáže."

,,Od dob George Lucase a jeho Star Wars prequelů se žádný režisér nevrátil k sérii, kterou vytvořil, a neuchopil to tak špatně, jako teď Scott."

,,Dokonce ani jako pouhé kolečko ve větším soustrojí není Covenant příliš důležitý."

,,Ve stručnosti, je to pořád totéž, jen je toho víc... což je úleva pro fanoušky, ale zklamání pro ty, kteří doufali v něco víc." Recenze Variety tak jako některé další naráží na to, že Scott vlastně především výrazně znásobil počet lidí v posádce, takže je víc masa do mlýnku. Také je drsnější než byl kdy před tím, ale to je v podstatě vše. Postavy jsou díky jejich množství jen vágně charakterizovány a pro některé tak bude Covenant jen přitvrzenou modernizovanou verzí původních dvou filmů.

Je zjevné, že rozdíly budou v očekáváních. Odpovězte si předem na otázku, zda opravdu chcete vidět totéž znovu v jiném balení a drobnou omáčkou, nebo zda čekáte něco zásadnějšího. To první nejspíš dostanete, to druhé asi ne. Ani v jednom případě ale nepůjde o filmovou událost, ale spíš o klasický řemeslně zvládnutý hamburger, u kterého tak nějak nebudete chápat, proč na něj Scott mrhá svojí energií. Možná proto, aby sis s jeho hračkou nemohli hrát jiní?

15 komentářů:

  1. Chystam sa na premieru, tak mi to neznechucujte nejakymi zvastami starych paprdov ci filmovymi pseudodbornikmi dnesnej dobby... Alien je proste legenda a Scott vie co robi! Dovi dopo, cuuus

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikto ti to nekaze citat ... nikto ti nekaze chodit na tieto stranky ... btw film bol zrecyklovany prvy alien ... je to stale to iste dookola... nic nove ... uplny trapas ... to Prometeus bol sam o sebe podla mna lepsi

      Vymazat
    2. ale božátko... :-D

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  2. Taky souhlasim s komentarem. Promethea vsichni hejtovali, ja ho povazuji za jeden z nej scifi vubec. Jako spravny Alien fanda se moc tesim a taky do kina pujdu. Scott spolu s Alienem je legenda ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ak vas taketo clanky nezaujimaju, tak ich jednoducho necitajte. Ocividne to je asi pre tych, ktorych tieto nazory z nejakeho hladiska zaujimaju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aneb máš-li opačný názor, tak drž hubu, že.. :D
      Mě ten článek zaujal.. i když s obsahem nesouhlasím. Bude to bomba. Jako Prometheus. :)

      Vymazat
  4. Zlato - bude to sračka :-) - už to bude zajímat jen tebe :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Hmm, Covenantu příliš nevěřím, takže si extra naděje nedělám, nicméně hodnocení zámořských kritiků v mýh očích moc neznamená, viz např. Ritchieho Artuš. Trailery slabé, zámořské reakce tragické, ale film je výborný.

    OdpovědětVymazat
  6. Každy jak to uvidi jsi udela svuj nazor,a ne se tady hadat že to bude sračka,Alien je prostě good film,a rad pujdu do kina.

    OdpovědětVymazat
  7. H m m..podle mě se tady jen kydá hnůj na nejlepšího režiséra sci-fi filmů! Na konkurenčním Kinoboxu je napsáno jak ten film skončí a naznačeno pokračování.

    OdpovědětVymazat
  8. nejaky novy clanek by nebyl

    OdpovědětVymazat
  9. Vážně nechápu co jste od toho čekali ? Je to v pořadí už 6 film, tak toho ani tvůrce už moc nevymyslí! Já se na to moc těším! Pořád lepší než pořád dokola koukat na původní filmy!

    OdpovědětVymazat
  10. Videl som to a napisem len tolko ze dej je neskutocne predvidatelny:D Zaciatok je pseudointelektualno filozoficky . A koniec akcny ale za mna max 50%

    OdpovědětVymazat
  11. Veškeré tajemno, které okolo vetřelců zbylo po Prometeovi je zde proměněno na cosi divného. Původní Vetřelec a Vetřelci nebudou nikdy překonáni a sám Scott se jim nezvládá ani přiblížit. Ztrátu smyslu pro detail potvrzuje důležitou scénou s prohozením Davida a Waltera - nechybí náhodou Davidovi na bradě zranění po hřebíku ? Prostě žijeme v době, kdy divák musí dostat víc a víc a rychleji a víc a pak se doufá, že když je to fanoušek vetřelce, tak to překousne a bude dělat že dobrý. Ne - není to dobrý.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.