neděle 12. března 2017

Recenze: Kong: Ostrov lebek – Jak se Warnerům daří budovat jejich „monster-vesmír“?

Godzilla před necelými třemi lety přišla s dokonalou marketingovou kampaní a rozpačitým výsledkem. Vezme nám dech až nový King Kong, nebo si zase musíme pár let počkat?

Tak především, Kong: Ostrov lebek nemá (až na potitulkovou sekvenci) s Godzillou nic moc společného, především co se týče pojetí látky. Godzilla se prezentovala jako ultra-vážná látka beze stopy humoru, zato s jakýmsi přesahem o malosti člověka oproti přírodě. To se Kong snaží tematizovat také, ovšem dělá to formou výpravného a odlehčeného dobrodružného filmu, který si nehraje na žádné tajemno, ale nebojí se vytasit trumfy po necelé půlhodině a pak s nimi dál pracovat. To, že s nimi nepracuje úplně ideálním způsobem, je další věc…


Nadupaná akce kontra mizerný scénář


Ať už byla Godzilla jakkoliv nešťastně prodávána jako něco úplně jiného, než co čekalo na diváky v kinech, něco se jí upřít nedalo – precizní výstavba děje a jasná tvůrčí vize. To jsou přesně věci, které chybí Kongovi. Ten zase Godzillu drtivě poráží v akčních scénách a využití ústředního monstra, zkrátka kdyby se ty dva filmy spojily, máme tu asi mistrovské dílo monster-žánru. Takhle kulhají přesně tam, kde ten druhý boduje.

Každopádně je třeba zapomenout na všechny předešlé King Kongy, což je vlastně dobře. Peter Jackson si před jedenácti lety vylámal zuby právě kvůli přílišnému lpění na originálu. Nepříliš známý režisér Jordan Vogt-Roberts a tým scénáristů se s tím nepáře a vrhá nás rovnou do víru dění. Amerika 70. let řeší ústup vojsk z Vietnamu a nikoho moc nezajímá dvojice vědců (John Goodman, Corey Hawkins), kteří chtějí mermomocí zkoumat nezmapovaný ostrov kdesi uprostřed Pacifiku. Studená válka ale je studená válka a Amerika musí být všude před Ruskem, takže jim vláda jako zázrakem povolí cestu i s vojenským doprovodem, ke kterému využijí právě jednotku, která se stahuje z Vietnamu, a jíž velí neústupný Preston Packard (Samuel L. Jackson). K výpravě se nachomýtne i elitní stopař Conrad (Tom Hiddlestone) a fotografka Weaverová (Brie Larson), plavba, kterou Jackson natáhl skoro na hodinu, se tu odbude za pět minut a voilá – už se můžeme kochat tropickou faunou na Ostrově lebek!

Diváci a postavy se ale ani pořádně nestačí rozkoukat a už je tu obří lidoop, který si s vrtulníky pohazuje jako s volejbalovým míčem. Kongova představovačka je vpravdě monumentální, režisér skvěle pracuje s měřítkem a účelně proměňuje štědrý rozpočet (prý 185 milionů!) v akční atrakce, které berou dech. Opravdu, co Kongovi nemůžu upřít, jsou fantastické akční sekvence. Úvodní bitku s vrtulníky sice už ve zbytku filmu nic netrumfne, ovšem po celé stopáži jsou rozesety velké a nápadité souboje s ostrovní faunou, která většinou není úplně přátelská. Triky jsou na špičkové úrovni, která rozhodně odpovídá velikosti rozpočtu, Kong působí respektuhodným dojmem a finální fight s obdobně velkým soupeřem je přesně tím, co divák od podobných filmů čeká.

Ano, potud je všechno v nejlepším pořádku. Problém představuje, ehm, celý zbytek filmu. Je hezké, že studio investovalo spoustu peněz a tvůrčího zápalu do atrakcí, ovšem scénář jim utekl někam do neznáma. Úvod, ve kterém se dává dohromady expediční tým, sympaticky seznamuje s množstvím postav, další děj ale ukáže, že těch charakterů je zde příliš. Ba co hůř, většina z nich je naprosto zbytečná. Dokonce i Hiddlestonův Conrad, který by měl být hlavním tahounem, nemá žádnou pořádnou backstory, která by mu dodala nějaké motivace. Je to naprosto zaměnitelný, zpomaleně a v podhledu zabíraný „hrdina“ bez charakteru a jakýchkoliv zapamatovatelných rysů. Brie Larson na tom není o moc lépe, novinářská podstata její postavy jí sice dává určitý potenciál, který ale zůstane po celý film nevyužitý. A ne, argument ve stylu „Vždyť je to o Kongovi, ti lidi nás stejně nezajímaj!“ tady opravdu nezabere, protože ti lidi pořád ve stopáži hrají prim.

Odlehčené „dobrodrůžo“ nebo parafráze filmů z Vietnamu?


Pozornost tak na sebe logicky strhávají vedlejší charaktery, což ale taky není úplně dobře. Proč, ptáte se? Inu, John C. Reilly, jehož místní Robinson mě jako jediný vyloženě bavil, směřuje film k zábavnému dobrodružnému filmu, který tady už dlouho nebyl, a krade si pro sebe každou scénu, ve které se vyskytuje. Proti němu ale stojí Samuel L. Jackson, jehož pološílená kreace nemá obdoby. Jeho Packard je kombinací Marlona Branda z Apokalypsy a Toma Berengera z Čety, ovšem vyhnaný do extrému, který působí naprosto nevěrohodně. Záměr tvůrců propojit Konga s vietnamskou válkou nejen kontextově a tematicky, ale navázat i na poetickou tradici filmů, které ji reflektují, je sice zajímavá, ale Jacksonův herecký projev se absolutně nehodí ke zbytku filmu a celá ta military politika je ve výsledku směšná více než cokoliv jiného. A ubíjí tu oddechovou dobrodružnou jízdu, kterou mohl film při jistějším žánrovém uchopení být.

Jako další problém se nejpozději v polovině filmu ukáže i marketingová kampaň. Godzilla (aby toho srovnávání nebylo málo) si ve svých ukázkách chytře hrála s postupným vnazením a odhalováním. To se nakonec ukázalo jako trochu zbytečné, jelikož výsledný film až do finále stejně neukázal v podstatě nic. Kong naopak propálil většinu atrakcí už v trailerech. Je to smutné, ale v kině jsem si spíš odškrtával povinné zastávky (představení Konga, boj s obřím pavoukem, procházka kolem obřích kostí, finální souboj), než abych se těšil, co přijde dál. Skvěle nadesignované potvůrky nevzbudí takový úžas, když si je tvůrci propálí už v první ukázce.

Nemůžu říct, že by Kong: Ostrov lebek byl vyloženě špatným filmem. Co se velkých trikových atrakcí, akčních scén a jejich velkorysého podání týče, už dlouho tu nebyl tak nadupaný blockbuster. To ale mluvíme o zhruba čtvrtině filmu, která je super. Zbytek je špatně napsaný brak, kterému můžu připsat k dobru maximálně zábavného Reillyho, jinak v něm není nic. Warneři si tak budou muset ještě pořádně máknout, aby mě o potenciální funkčnosti jejich rodícího se vesmíru přesvědčili. Potenciál tam vidím, Konga jako takového prodali velmi dobře. Proto je škoda, že na něm film víc nestojí. Což je vlastně stejný případ jako u Godzilly. Filmy jsou to až překvapivě odlišné, ale důsledky jejich částečného selhání jsou nakonec stejné.

Verdikt


Skvělá akce, která dojíždí na mizerný zbytek filmu. Kong zjevně dostal luxusní produkční péči z hlediska castingu, vizuálních efektů, výpravy, zvuku a dalších technických záležitostí, ovšem při tom všem piplání se úplně zapomnělo na to, že by se to všechno mělo propojit smysluplným scénářem. Ten tu zkrátka absentuje. Kong asi nebude vyloženým propadákem, takže Warner Bros. budou moci živit tuhle značku i dál, ovšem propříště by to chtělo lepší dramaturgickou práci. Pak půjde o parádní blockbuster.


Hodnocení: 5/10

5 komentářů:

  1. Mam rovnaky nazor. A je naozaj velka skoda, ze 90% cgi ukazali v traileroch, zbytocne zbrkly napad, ako keby sa v tom nevedeli pohybovat a pritom WB.. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. IMHO ta jejich úvaha mohla byt vcelku logicka ohledne te kampane. Nemuzeme prijit se stejnou kampani jako u Godzilly, protože lidi by si mysleli, ze to bude stejna nuda a uz by nam to podruhe takto nezbastili. Pokud je chceme dostat do kina, musíme jim zkratka ukazat, ze akcni sceny jsou nahul. Mozna ukazali az zbytecne moc, ale na jejich miste bych takto nejak po swot analyze premyslel (jako ze jsem pomerne dlouho marketingove analyzy delal)

      Vymazat
    2. To hej ale zasa vylozit vsetky karty na stol pred premierou a potom cakat, ze ludia budu v uzase, omyl. Najvacsi marketing filmu robia aj tak divaci, hlavne prve 2 tyzdne po premiere. A ked takyto divak ma pocit, ze v kine nevidel vlastne nic nove, co by nevidel v ukazke, (myslim tym aj pribeh, pretoze ten bol okato postrehnutelny z traileru) staci aby sa o tom niekomu len zmienil. Je to dominovy efekt a na celkove trzby to rozhodne nema pozitivny dopad. Preto som pisal ze od profikov z WB mi to prislo dost prestrelene ale to je loen moj pohlad na vec, urcite vedeli co robia..

      Vymazat
    3. Vzhledem k šedesátimilionovému otvíráku v USA kampaň evidentně cílila správně. Otázka ovšem je, jak rychle budou filmu ubývat diváci, podle mě právě přespříliš vstřícná kampaň a fakt, že film není kdovíjaká pecka, způsobí jejich rychlý odliv. Myslím si, že tržby mezi 120-130 miliony z Ameriky budou pro Konga konečná.

      Vymazat
    4. Nj, kazdopadne som si premieru uzil aj ked len v cinemax ale pobavilo! Dufam,ze z toho vznikne perfektny novy monster svet a ze nas toho este vela caka... ;) Bluray s bonusmi to isti!

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.