neděle 26. února 2017

Zemřel Bill Paxton: Jeho TOP 5 filmů

Naprosto bez varování přišla z Hollywoodu zpráva o tom, že zemřel Bill Paxton, herec, který sice nikdy nebyl tou největší hvězdou, přesto na něho nejde zapomenout. Tady je celá řada důvodů.


Ta zpráva nejprve vypadala jako hoax. Objevila se v sobotu 25. 2 2017 a říkala, že Bill Paxton zemřel na komplikace po náročné operaci. Jenže během neděle byla oficiální cestou potvrzena a to znamená, že herec, který se proslavil především v osmdesátých a devadesátých letech, už není mezi námi. Filmoví fanoušci i celý Hollywood je v šoku.

Paxton sice nikdy nepatřil k největším osobnostem Hollywoodu, pokud se na to budeme dívat pouze optikou toho, jak moc bylo jeho jméno zárukou ekonomické výnosnosti, jenže měl jiné kvality. Byl herce, který dokázal film i jeho hvězdu podržet. Se svým milým úsměvem dokázal hrát jak obyčejné chlapíky, tak vyšinuté týpky. Objevil se v malých filmech i v těch komerčně nejúspěšnějších filmech všech dob. Byl přítelem Jamese Camerona a tento vztah jim vydržel dlouhé roky od Vetřelců až po Titanic.

Tady je pět filmů, na které se v souvislosti s Billem Paxtonem nedá zapomenout.

1) Vetřelci


Paxtonova spolupráce s Jamesem Cameronem začala už na Terminátorovi, kde si zahrál jednoho z otrslých pankáčů, ale teprve ve Vetřelcích zazářil na plno, když si střihl ukecaného a ukázkově hysterického mariňáka Hudsona. Nešlo sice o největší roli ve filmu, ale Paxton tu předvedl to, co ještě mnohokrát předtím. Vytáhl tuhle postavu ze stínu, udělal ji výraznou a věrohodnou, ale nikoliv na úkor hlavních postav filmu.


2) Apollo 13


Ron Howard obsadil Billa Paxtona po bok Toma Hankse do role jednoho ze členů posádky nešťastného Apolla 13 a neudělal chybu. Paxton stejně jako Hanks prostě umí hrát obyčejné hrdiny a Apollo 13 je jednoznačně jedním z vrcholů jeho bohaté kariéry.

3) Twister


Druhá polovina devadesátých let byla pro Paxtona zlatou érou. Po Apollu dostal šanci zahrát si ve Twisteru dalšího obyčejného chlápka v ohrožení. Hlavní roli sice v tomto snímku Jana de Bonta hrálo tornádo, ale Paxton byl přesně tím jménem, které dokázalo za solidní peníze dodat filmu šmrnc a současně diváky udržet v obavě, že by to nemusel hlavní hrdina přežít až do konce - protože tak velká hvězda a akční hrdina v jednom není.

4) Titanic 


Hned rok po Twisteru dorazil do kin Titanic. Paxton se tu znovu sešel s Jamesem Cameronem a znovu hrál postavu, která sice není hlavní, ale je nesmírně důležitá. I v tomto případě šlo o vědeckého pracovníka s dobrodružnou povahou, Paxton si totiž zahrál muže, který odhalil příběh Titanicu.

5) Jednoduchý plán


Brilantní drama Sama Raimiho (a jeden z těch nej filmů odehrávajících se na sněhu) přišlo rok po Titanicu a Paxton si v něm zahrál jinou polohu svého obyčejného chlapíka, kterou už měl také nacvičenou např. z Hillova vydařeného akčního dramatu Lotři. Jednoduchý plán je film, v němž Paxton hraje jednoho ze sourozenců (toho retardovanějšího a nebezpečnějšího si střihl Billy Bob Thornton), kteří najdou uprostřed divočiny kufřík s hromadou peněz. Jenže tím své životy nevylepší, ale naopak si je pořádně zkomplikují. A Bill Paxton je tu opět nezapomenutelný.

Filmů, kterým vtiskl pečeť svého neopakovatelného charismatu, je samozřejmě ještě víc. Skvěle sekundoval Kurtu Russelovi v Tombstone, zapomenout nesmíme na už zmíněné Lotry, v nichž jako obyčejný hasič pátrá uprostřed gangsterského ghetta v opuštěné továrně po pokladu, James Cameron ho obsadil do Pravdivých lží, společně s Matthewem McConaugheym prožíval drama v Ponorce U-571 a z poslední doby stojí za připomenutí jeho účast v Agentech S.H.I.E.L.D. a ve vynikající televizní westernové minisérii Hatfieldovi a McCoyovi.

Bylo mu 61 let, když odešel, ale věřím tomu, že i když to bylo nečekaně brzy, ještě spoustu dalších let tu díky filmům, z nichž mnohé patří k absolutní filmové klasice, bude. Bill Paxton, takový obyčejný hrdina. Čest jeho památce.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.