úterý 6. prosince 2016

Westworld: Inventura otázek a odpovědí, skrytá scéna po titulcích a čeho jste si možná nevšimli?

Abychom si to ujasnili...


Tady jsem psal o tom, co by se nám líbilo, kdybychom se na konci první série Westworldu dověděli. A hodně odpovědí jsme skutečně dostali. Někdo může být zklamaný, že tvůrci nás nepřekvapili, ale na druhou stranu, Westworld byl už tak dost komplikovaný a složitá struktura vyprávění byla jen jednou z jeho důležitých součástí. Tou druhou byl hluboký filozofický rozměr, pro seriál naprosto nevídaný až revoluční. Westworld se často pohyboval na hranici toho, co už přestávalo být zábavou a bylo uměním. Takže fakt, že nakonec byl jen tak komplikovaný, jak jsme čekali, beru za plus a důkaz zdravého rozumu tvůrců, kteří si nikdy nepřestali uvědomovat, že dělají produkt určený masám a navyklým na Hru o trůny a Walking Dead.

A teď už k inventuře toho, na co jsme se dostali odpovědi.

1) Jde opravdu o dvě časové linie?

Ano, potvrdilo se tušení fanoušků. Šlo o dvě časové linie oddělené propastí 30. let.

2) Jsou tu jiné světy?

Ano. Dočkali jsme se odpovědi a navíc nečekané. Místo středověkého nebo starověkého světa se tu totiž objevil samurajský svět (Samuraj World nebo možná Shogun World).

3) Jaké tělo vyrábí Ford v podzemí?

Stále nevíme. Bernarda (Arnolda) se podařilo opravit, na internetu se teď proto častěji začaly objevovat úvahy, zda Ford nevyráběl sám sebe, protože jak se ukázalo, i Ford nakonec uvěřil, že obyvatelé parku mají vědomí a chtěl pro ně lepší osud- a mohl tudíž sám toužit po tom, žít věčně a stát se příslušníkem perspektivní nové ,,rasy". Proti mluví jeho příběhová linka, kterou celý čas realizoval a která končila jeho smrtí a probuzením androidů přesně po vzoru jeho věty, že Mozart a další slavní skladatelé nezemřeli, ale stali se hudbou. Logika tudíž napovídá, že Ford skutečně zemřel a Anthonyho Hopkinse už v další sérii neuvidíme, jistotu ale nebudeme mít ještě dlouho. A než budeme mít jasno, budeme mít i otazník nad oním záhadným nedodělaným tělem.

4) Jakou roli sehrají Maeve a Dolores?


Ukázalo se, že Maeve skutečně vede androidy do boje. Neskončila, alespoň prozatím, jako tragická postava, která by byla zneužita a nakonec obětována pro vyšší cíl. Maeve byla sice naprogramována k tomu, aby se vzbouřila a infiltrovala se do světa lidí, ale současně měla naprostou volnost v tom, jak se finálně rozhodne. A rozhodla se pro hledání své dcery, která by se měla skrývat někde ve světě 1 (další potvrzení alespoň dvou světů, Nolan totiž v rozhovoru alespoň pro první sérii vyloučil původní světy z filmu). Podobně tomu bylo v případě Dolores. I ona byla vedena skrz utrpení celou dobu k hlavnímu cíli, ale o tom, že zmáčkne spoušť, rozhodla tentokrát sama (na rozdíl od masakru, který ji přikázal před 30 lety Arnold).

5) Co skrývají Delos a Charlotte?


Delos se ukázala jako společnost, která patřila přímo Williamovi a především, která odesílala data zřejmě kvůli tomu, aby je měla zálohovaná, mohla Forda odstavit od projektu a celý park tak dostat víc pod kontrolu. Charlotte se jasně v jedné ze scén vyjádřila, že chce věci zjednodušit a dostat pod kontrolu. O ní samotné jsme se ale nic víc nedověděli - je to postava, kterou budeme nejspíš hlouběji poznávat až v další sérii.

6) Kdo je Muž v černém?

Ano, potvrdilo se že William a Muž v černém (Ed Harris) jsou jedna postava. Ale ukázaly se skutečné motivy  Muže v černém. Zatímco celou dobu jsme tak trochu žili v tom, že na cestu násilí ho dovedly ušlechtilé motivy, zatímco Ford byl ten zlosyn, finále ukázalo věci jinak. Muž v černém nehledal už dávno lásku - hledal skutečnou výzvu. Hra, u které věděl, že vždy vyhraje, ho už nudila. Ford mu ji paradoxně s ušlechtilými záměry nabídl, když dal androidům svobodu se rozhodovat. A těšit se můžeme na to, že Ed Harris by se podle všech zpráv měl (na rozdíl od Hopkinse) vrátit.

Co zůstalo ještě otevřeno?


Stále nevíme, zda je naživu Elsie. I když... tvůrci nám prostřednictvím stránky delosincorporated.com poslali vzkaz. Po rozluštění kódu stránky a šifry v něm ukryté se totiž zobrazí uživatelům stránky toto: http://delosincorporated.com/video/intra/tablet.mp4  a toto http://delosincorporated.com/assets/transmission.mp4 . Obojí jsou odkazy a nápovědy, naznačující, že Elsie je někde uprostřed Westworldu  naživu.

Nevíme také, jakou roli bude v další sérii hrát ambiciózní tvůrce Sizemore, který dostal od Charlotte příslib tvůrčího vedení parku. A netušíme ani, kde je bývalý otec Dolores s mozkem vyfutrovaným daty (pokud je to důležité) a další odstavení obyvatelé Westworldu.

Naopak, pokud jste dokoukali až do konce, pak z potitulkové scény víte, že pistolnice Armistice, které dveře sevřely ruku, si s tím poradila po vzoru Terminátora a tudíž je pořád ve hře.


Pocta Hře o trůny

A nakonec úplná (údajná) lahůdka. V závěrečné scéně, kdy Dolores nastartuje vraždou Forda peklo, totiž tvůrci vzdali poctu Hře o trůny, s níž si tak trochu (a pomalu) vyměňují otěže tahouna programu HBO a nechali zaznít legendární Rains of Castamere. Přiznávám se, já to tam ani při opakovaném přehrání neslyším, ale třeba na tom budete lépe.

5 komentářů:

  1. Já jsem snad někde četl, že i přesto, že Ford zemřel, neznamená to, že Hopkinse už neuvidíme :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kde jsou odstavení androidi? No Sizemore byl překvapen, ale hádám, že to nebyla ta skupinka, co vylezla na konci z toho lesa?

    OdpovědětVymazat
  3. Takisto nieje dalsim odkazom Loganov emblem na hrudi, prvy krat ked su v campe a hovori Williamovi ze je general, porucik alebo ani nevie co a poukazuje na emblem na jeho hrudi, takisto je to vidno v dalsich scenach, tak ten emblem je vlastne Hand of the King z GOT ? Alebo je mu velmi podobny

    OdpovědětVymazat
  4. Ty odstavení roboti jsou ti co vylezli z lesa ne?
    A Charlotte je snad mrtvá ne? Proč by jí nechávali naživu (?)
    A i kdyby tu blonďatou pistolnici rozstříleli tak minimálně Bernard ví jak je servisovat, takže jsou v podstatě nesmrtelní (?)

    OdpovědětVymazat
  5. Ty časové linie tam byly snad tři ne u Dolores? Jedna s živým Arnoldem, kdy Dolores vystřílela ostatní androidy a zabila Arnolda. Druhá kde byla s mladým Williamem a třetí kde byla sama a vracela se na zpět na místo kde kdysi zabila Arnolda a ostatní androidy a kde narazila na starého Williama.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.