sobota 3. prosince 2016

Proč přemýšlím o tom, že skončím s Walking Dead. A jsem sám?

Tohle smrdí a smrdí to dost. Nejhorší sledovanost za poslední čtyři roky.

Walking Dead nikdy nebyl seriál, který by měl vyrovnanou kvalitu. Vlastně si nepamatuji, zda jsem někdy nějakému jinému seriálu odpustil tolikrát jako Walking Dead. Těch zbytečných, ukecaných a natahovaných epizod bylo víc, než je zdrávo a v letošní sedmé sérii to tvůrci vyhrotili tak, že už jim to asi u části fanoušků neprojde. Ono sledovat ještě v páté epizodě reakci na to, co se stalo v první a navíc u Maggie, které měla ke Glennovi klíčový vztah - to je trochu hodně velká retardace a ukázkový příklad špatného storytellingu. AMC zkrátka strašně spoléhá na to, že vydržíme stejně jako Rick Grimes všechno, jenže tak to není. Konkurence je obrovská a to nejen mezi seriály, ale dokonce i v užší skupině zombie seriálů.

I proto mě napadla myšlenka, že už s Walking Dead skončím. Stejně ho v poslední době mám puštěný už jen v malém okýnku v rohu obrazovky (VLC-Video vždy nahoře), zatímco pracuji a jen po očku checkuji, co se děje. Vzhledem k tomu, že se nic neděje, si to mohu dovolit. A zjevně nejsem sám, protože sledovanost Walking Dead letos klesá. Samozřejmě, tahle mašina má pořád obří výkon, ale pokles je pokles a nejspíš jde o varovné signály pro AMC.

Je to paradox, protože právě teď se seriál dostal do bodu, kdy měl naopak nabrat s příchodem Negana a dalších postav nový dech. Jenže to se nestalo. Začalo to už přespříliš vyčůraným závěrem šesté série a pokračovalo natahovaným prvním dílem. A natahuje se v zásadě doteď. Což je zbytečné a škoda.

Walking Dead vždycky byl seriál tak trochu o ničem, ale dokud v něm postavy dostávaly zabrat, překonávaly překážky a něco se dělo, nebyl vlastně problém. Vždycky mi ale vadily epizody, ve kterých jsme sledovali jen jednu skupinu. Tento princip právě sedmá řada dovedla k pochybné ,,dokonalosti", kterou už osobně jen těžko snáším. Potřebuji s postavami žít a dýchat, ale když je nevidím dva tři týdny, moc to nejde. A když se pak na ně dostane, prožijí toho velmi málo a já zjistím, že kdybych se nedíval, o moc bych nepřišel. Tempo epizod je totiž pomalé a tvůrci se snaží vyvolat dojem, že se řeší něco velmi důležitého, co potřebuje čas.. Tak to bohužel mnohdy není. Kdyby v AMC přistoupili na to, že v rámci epizod budou skákat mezi všemi hrdiny, Walking Dead by dostalo mnohem větší náboj, jenže toho se asi jen tak nedočkáme a pokud ano, už u toho bude možná méně diváků než bývalo.

Problém je také v tom, že Rick a jeho druzi jsou nyní ve velmi pasivní pozici otroků a je zjevné, že nějakou dobu budou muset sekat dobrotu - a tedy, že akce bude méně. Obzvlášť při tempu vyprávění, jaké AMC zvolilo. Komiks nečtu, ale vím od jeho fanoušků, že s Neganovým příchodem dostal novou šťávu. Na televizních obrazovkách se ale stal přesný opak - tvůrci už naprosto ztratili zdravý přístup k látce a jejich jediným cílem je naservírovat tupému stádu diváků co nejnaředěnější děj natočený navíc co nejlevněji - protože herci jsou nejspíš placení za epizodu. Teď se jim to v podobě klesající sledovanosti vrací. A kdo ví, pokud se finále poloviny série odehraje v podobně tragickém duchu jako finále šesté série a dosavadní většina epizod sedmé série, po Vánocích by odpadlíků mohlo ještě přibýt.

Jak jste spokojení s Walking Dead vy? Co vám vadí nejvíc? A jak vychází Neganova éra v televizi ve srovnání s jeho fungováním v komiksu?




18 komentářů:

  1. Jo, nejsi sám, já s TWD shodou okolností seknul právě před touhle sérií :-) A teda vůbec mi nechybí...

    OdpovědětVymazat
  2. jj souhlas, uz hodne dlouho to jde s tihle serial z kopce a nejak uz ani nemam silu se podivat na posledni 3 vydane dily. A to ze nam ukazali koho Negan zabil az na zacatku tehle serie byl podle me hodne spatny napad, protoze za ten rok cekani jsem uplne zapomnel na nejakyho Glenna a co vsechno dokazal a toho zrzavyho chlupa jsem nesnasel, takze me bylo uplne jedno ze se jim Negan podival co maji v hlave...

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je nejlepší série řekněmě od 4. série kdy se to pak vše posralo.. konečně se to zvedá a recenze tupých ovcí (snad nemyslím i gorillu) mě nebaví... ještě sem to nečetl.. jen komentuji nadpis a dávám svůj názor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas s tím, že je chyba nechávat epizody pouze jedné skupině a druhou neukázat třeba i 2-3 díly.. to je zpomalení děje, protože to co vyřeší první skupinka řekněme v dílu 2, může třetí skupinka řešit teprve v díle 5 i proto, že prostě se to děje seriálově ve stejný čas (epizoda 2,5), zatímco epizoda 4 je časově později než 5. (Pochopte, teď sem nezkouknul ty díly nwm jak to tam je to je vše příklad... typu vyrovnávání se alexandrie + vyrovnávání se meggie a mezitím Negan už v alexandrii). Jinak "natahovaná 1. epizoda" podle mě absolutní špička.. jeden z nejlepších dílů TWD vůbec (ne že by bylo zrovna co říct...). Napětí které bylo skvěle podtržené hudbou... Negan... suprově zahraný.

      Vymazat
    2. tak podle toho co jsi napsal jsi tupy jedine ty.
      1. Komentujes neco, co jsi ani necetl
      2. ne kazdy ma/musi mit stejny nazor jako ty
      3. kdyz uz ma jiny nazor, tak to neznamena ze je hned tupa ovce. Tohle pochopis az trochu vyrostes. (Tipuju, ze je ti tak 12-17)

      Vymazat
    3. Tak podle toho si tupý jedině ty.
      1. Koment "č.2" byl po přečtení tak co řešíš, pokud si to nepochopil si očividně mentálně zaostalý jedinec a může ti být klidně 40. Věk tě neomlouvá.
      za 2. Přečti ještě jednou. "dávám svůj názor, podle mě" ano, to jsou mé názory né tvé - píšu to tam)
      za 3. Ne, neznamená, ale většinou to tak je. Nebo mi chceš říct že 5.-6. série byly lepší? No, nevím. Je možné že se to někomu líbilo více, ale proč ... bez uvedení důvodu těžko říct a navíc.. hodnotit sérii po 5 dílech - znovu doporučuji vyšetření. (Pls napiš že si ji nehodnotil - ok beru).
      za 4. Prý už nevyrostu. Omlouvám se. (Tipuju, že ti je tak 50-98)

      Vymazat
  4. Ja uz to s WD vzdal hodne davno, konkretne po treti serii, pamatuji-li si to spravne. A to jsem byl se serialem od sameho zacatku a v podstate to sledoval jeste pred tim, nez se to dostalo do sirsiho povedomi a stala se z toho takovahle "kultovni" silenost. Tenkrat me to uz zaclo dost nudit a navic se mi vubec nelibil smer, kterym se to vydalo. V podstate se to neustale drzelo ramcove komiksu, ale vsechno co tam fungovalo, bylo tady spatne. Krasne to vystihuje postava Guvernéra. V komiksu je to nadharne napsanej silenec. V serialu je to nudnej tajemnej patron bez spetky charismatu (alespon pro me, udajne byl pry i ve ctvrte serii).

    Trosku me ted zlakal Negan a Glennova smrt, ktera me v komiksu dost zasahla, ale ocividne neni treba se k tomu vracet, kdyz to tu tak ctu. Navic casting na Negana me moc nenadchl, ale takovychhle castingovych preslapu je tam vic (to ovsem bohuzel soudim jen na zaklade fotek - tedy vizualni podoby. Jak hrajou netusim. Proto tohle me vyjadreni berte z rezervou :))

    Jinak nevim, od koho to pan Franta slysel, ale komiks mi prijde, ze si drzi vysokou uroven po celou dobu. Takze ne snad, ze by Negan komiks ozivoval. Ikdyz ano, je pravda, ze to dostalo s jeho prichodem jinaci grady. Ale to uz bude nejakej patek :) Ted tam ma taky pomerne zajimavou, ikdyz zcela jinou roli. Kazdopadne posledni dobou mi komiks prijde dost natahovany. Jako by uz kirkman nezvladal ukocirovat vsechny projekty (a ze jich ma). Obcas se fakt nestacim divit, jak malo toho po mesici cekani v dalsim cisle je. Zabavne je to furst stejne, jen se to strasne pomalu posouva :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jednoznačný souhlas s článkem. Jsem rád, že nejsem sám. Člověk se týden těší a pak se nestane ABSOLUTNĚ nic.. Jinému seriálu by tolik hluchých dílů o ničem asi opravdu neprošlo. A to, že se vždy jeden díl věnuje jen určité skupince mě irituje už několik sezon. Jediný jak se na to dá poslední dobou koukat je, že si člověk nechá nahromadit 5 a více dílů a pak je sjet najednou. V tom případě je totiž i malá šance, že se v rámci příběhu i něco stane..

    OdpovědětVymazat
  6. Lidi jako ty, by s tímhle seriálem neměli vůbec ani začínat.Walking dead vůbec není o akci, o armádách walkerů, ani o lidech co se mezi sebou navzájem zabíjí. Walking dead sleduje změny charakteru a psychiky lidí v post-apokalyptickém světě, a čím dýl seriál běží tak o to víc se zabývá právě tímto, a myslím si že to zachycuje dost realisticky. Je smutný že málo lidí to chápe ale bohužel je to tak, pokud chcete akci a zabíjení existuje milion lepších alternativ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostý souhlas... nevím co chcou.. asi Bitvu ve stylu Pána prstenů. Všichni chodci se shromáždí na nějaké OBŘÍ louce, naběhnou do nich lidi, na koních - pešky - v autech a začnou se sekat. Když bude vše vypadat ztraceno a budou docházet náboje - BUM - Negan přijde a s Lucille a sám je všechny rozseká. OOO To je ale frajer, ten to oživil. Jsem spokojen... Asi takhle nějak by si to představovali... ale jak si psal.. je to o vývoji postav a né jen o bezhlavém zabíjení chodců/lidí.

      Vymazat
    2. přesně jsem čekal, že když tam zmíní jednou slovo akce hned se toho někdo chytne a otočí kolem toho celou pointu článku, ta je ale úplně jinde akce je to poslední vy šašci. Jde tu o díly o př. jedné postavě atd.. co když tu postavu nemám rád? 3 týdny čekat na hlavní dění okolo Ricka přesně. To mě SERE

      Vymazat
    3. Moje slova! :) nic co bych dodal.

      Vymazat
  7. podle mě jak přežije člověk druhou serii tak už je trochu divný přestat kvůli kvalitě seriálu, protože nic nebylo horší než druhá serie, ani dalších sto hodin ubrečenejch lidí a Lori nemělo na jedinej díl druhý série

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas, 7. série je na tom ještě nadprůměrně.

      Vymazat
  8. Jsem rád, že to tak vidí i jíní. Mně tohle vadí strašně a není to tak jen u téhle série. Už to dělali dřív. Daryl+Beth, Tyrese + Sasha v 5 myslím atd..

    OdpovědětVymazat
  9. Sorry, že budu "skákat"

    - přesně, kdo nepřestal koukat na formě, tak ted už vydrží hodně :)

    - Negan (casting) představitel mi hrozně sednul už v "Supernatural" a "Magic city" a tady mi sedí taky způsob jakým se snaží děsit s úsměvem a vyloženě s tebou vyje..at a ještě ti jemně a taktně naznačit, že bys měl poděkovat :D

    - pokud pozvolnost aktuálních dílů poslouží k představení podstatně větší oblasti a udělá půdu pro nějaké zvraty, tak OK, ale takhle mi poslední dva díly už trochu nudily, ikdyž já nikdy nepreferoval totální akci na úkor, ty psycho sondy do postav, ale stejně...

    - poslední věc: u zombie tématiky mi vždy zajímá, co? Jak? Proč? a rád bych viděl aspon náznakem co se děje někde hodně dál, funguje někde nějaká vláda, ustálo se to někde? CO ARMÁDA? velký základny jsou dobře zásobený, vyzbrojený a x 10 km od lidských sídel, tak jako fakt nikde nic? :( ....komiks nečtu, tak nevím kolik asi měsíců je naproti oproti seriálu...

    OdpovědětVymazat
  10. Chci rict ze radim k tem kteri jsou temi nejvetsimi fanousky komiksu i serialu. Popravde nechapu moc kterym tady vadi nejaky dve posledni vypravejici epizody, tvurci proste musi odvypravet co se delo s ostanimi postavami ktere se oddelili od hlavni. Navic tenhle serial neni uplne o akci a horde zombiku, kteri by na vas utocili 24/7. Na druhou stranu urcite chyby ve scenari jsou a nektere epizody nejsou uplne skvele napsane ale jako velky fanousek to odpustim a predevsim me zajima jak se postavy chovaji v krizovych situacich a jak smrt jejich nejblizsich na ne dolehne. Navic casting je opravdu jeden z nejlepsich co mohli kdy dat dohromady, kort pokud na to koukate v puvodnim zneni. Pardon za chyby and you can cry.

    OdpovědětVymazat
  11. Taky nechápu na co tady nadávají...po první epizodě sedmé řady muselo být všem jasný že se to teď uklidní než poznají ostatní skupiny co jsou proti Neganovi a spojí se a půjdou proti němu..a to se nedá dát ve třech epizodách.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.