čtvrtek 27. října 2016

TOP 10 slavných filmů, které měly bizarní pracovní názvy

Hollywood často pracuje v agentském módu a kvůli utajení a snížení pozornosti veřejnosti natáčí své hity pod pracovními názvy. Jindy zase tvůrci dají svým filmům z dnešního pohledu divné pracovní názvy a teprve v průběhu tvorby je napadne - naštěstí - lepší varianta. Celá řada slavných filmů se tak jmenovala během nějaké fáze své výroby z různých důvodů jinak - a někdy to dokonce bylo myšleno vážně.



Návrat Jediho

Star Wars už v době vzniku Jediho návratu byly takový fenomén, že štáb se uchýlil k maskování a jako pracovní název si zvolil Blue Harvest. Produkce měla tyto nápisy naprosto všude včetně triček, beden. Důvodem přitom nebyla jen možná přehnaná pozornost fanoušků, ale také snaha ušetřit. Při natáčení Impérium vrací úder se totiž ukázalo, že když se pronajímatelé lokací a služeb dověděli, že jde o natáčení Star Wars, zvyšovali své ceny.

Titanic

James Cameron se bál, aby ho některé ze studií nepředběhlo s natáčením filmu o Titanicu a tak svůj film roztočil pod názvem Planet Ice. Mazané!¨

Temný rytíř

Christopher Nolan používá krycí názvy rád. Když točil v Chicagu The Dark Knight, snažil se držet fanoušky Batmana od natáčení tím, že svůj film nazval jako Rory´s First Kiss. Moc to nepomohlo, stejně byl i se štábem odhalen. Nebylo to přitom poprvé a naposledy, co krycí název použil. Batman začíná se jmenovalo The Intimidation Game. The Dark Knight Rises zase Magnus Rex. A Inception Oliver´s Arrow.

Harry Potter a Tajemná komnata

Protože potterománie už v té době byla v plném proudu, štáb pro natáčení v Londýně zvolil název, který mu měl trochu usnadnit život v ulicích - Incident on 57th street. Podle jedné písně Bruce Springsteena.

Návrat do budoucnosti II

Původně měly být první a druhý díl jeden film nazvaný jako Paradox. Nic z toho se nakonec nestalo - kvůli budgetu vznikly filmy dva a první se přejmenoval. Název Paradox si nicméně Robert Zemeckis ponechal pro natáčení druhého, aby se vyhnul přehnané pozornosti fanoušků.

Avengers

Marvel si na krycích jménech ujíždí možná vůbec nejvíc. Všechny marvelovky tak měly svůj název, obzvlášť to ale vychytali Avengers, kteří se jmenovali ... Group Hug. Skupinové objetí. A paradoxně přesně taková nálada skutečně byla na place a přenesla se i do filmu, který dodnes patří k nejpohodovějším a nejzábavnějším marvelovkám.

Vetřelec

Vetřelec se měl původně jmenovat Star Beast, což mělo vyjadřovat mix hororu a sci-fi. Jenže když si jeho scenárista Dan O´Bannon uvědomil, kolikrát ve scénáři zazní slovo ,,alien", rozhodl se název změnit. A stvořil legendu.

Pán prstenů: Společenstvo prstenu

Peter Jackson natočil všechny tři díly Pána prstenů v podstatě současně a když Společenstvo vyslal na Vánoce 2001 do kin (ano, letí to strašně), raději krabice s kopiemi polepil jmenovkami Changing Seasons, aby udržel všudypřítomné zraky a ruce nenechavců a pirátů stranou.


E.T. Mimozemšťan

Steven Spielberg měl takový strach, že ho někdo předběhne s filmem o přátelství mimozemšťana a chlapce, že svůj film během natáčení přejmenoval na A Boy´s Life. Herci  měli při čtení scénářů dohled, aby nevznikly kopie a všichni členové štábu museli nosit speciální ID karty, aby se na plac nevetřel někdo nepovolaný.

Pulp Fiction

Quentin Tarantino a Roger Avary svůj film původně pojmenovali Black Mask jako poctu stejnojmennému časopisu, který ve 30. a 40. letech vydával pulpové povídky. Nakonec se ale rozhodli vzdát v názvu poctu spíš celému žánru, než jednomu periodiku.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.