pondělí 10. října 2016

Recenze: Designated Survivor - Kiefer Sutherland nečekaným prezidentem USA

Kiefer Sutherland je zpátky. Po krátkém odpočinku od 24 hodin se přesunul k novému seriálu, který už má slíbených prvních 22 dílů. Jak se Designated Survivor podařil?

Když se schází kompletní vláda a kongres USA, aby si vyslechli v Kapitolu prezidentovu každoroční Zprávu o stavu Unie, jeden člen vlády se této akce neúčastní, aby zůstal naživu pro případ, že by došlo k nějakému obřímu neštěstí. Tento jeden člen vlády (většinou někdo méně důležitý) je označován jako designated survivor - určený přeživší, který se v případě kritické situace ujme chodu vlády země. A samozřejmě - v novém seriálu Designated Survivor, ve kterém hraje Kiefer Sutherland hlavní roli, přesně k takové kritické situaci dojde. Na Kapitol je spáchán teroristický útok, všichni členové vlády v čele s prezidentem zemřou a vůdcem USA se tak stává  do té doby nenápadný ministr  Tim Kirkman v podání Kiefera Sutherlanda.

Je přitom až neuvěřitelné, že se Sutherlandovi podařilo znovu trefit roli v seriálu, který podle všeho na obrazovkách nějakou dobu vydrží (už po startu dostal potvrzenou celou sérii 22 dílů). Sutherland přitom v žádném seriálu ani příliš hrát nechtěl, jenže když podle svých slov dočetl scénář, hlavou mu blesklo, že možná právě drží v ruce dalších 10 let své kariéry. A řekl ano.

Jak dlouho se Designated Survivor na obrazovkách udrží a hlavně jak brzy se originální téma vyčerpá a okouká, to se odhaduje jen těžko.  Zatím to ale funguje od dílu k dílu lépe a lépe. Přestože celá zápletka stojí na nepravděpodobné události, tvůrcům se ji daří servírovat dostatečně uvěřitelně na to, aby to diváka bavilo a neuráželo jeho inteligenci. Scénář je dobře napsaný, nabízí potřebný počet zvratů a samozřejmě, že celé to táhne na svých bedrech Sutherland, který je v roli bezchybný. Jeho Tom Kirkman má tu správnou dávku vnitřní nejistoty i odhodlání, dokáže být stejně zaskočený, jako rozhodný a akční a za co patří scenáristům největší dík, kdykoli máte pocit, že už se v roli prezidenta USA zabydluje, stane se něco, co ho vrátí zpátky na zem.

Ukazuje se tak, že Designated Survivor má v sobě mnohem víc možností, než by se na první pohled zdálo. Nejen dějově - rezonuje i společensky a politicky. Nevypráví jen o osudu jednoho muže, ale o osudu celé země, o nejistotách, které v nás dřímají a které po tak velkém teroristickém útoku dostanou svoji reálnou podobu v nečekaných reakcích občanů, správních složek a místních i státních politiků. V Designated Survivor se Spojené státy ocitají na prahu obrovské krize, která by mohla v menším vydání postihnout  každý stát na zemi a následkem toho tu dochází k nečekaným  a vyhroceným situacím, které musí hlavní hrdina řešit. Tvůrci se věnují tématům jako je rasismus, uprchlíci, bankovní krize a terorismus a  v tomto směru je Designated Survivor nositelem pozitivních hodnot, protože Sutherlandův Kirkman je v jádru velmi slušný a morální člověk (prostě klaďas prezident, jakého by chtěli mít všichni).

Kromě Sutherlanda se v seriálu objevuje také celá řada dalších známých herců jako Kal Penn, Meggie Q, Natascha McElhone a Virginia Madsen. Všichni odvádí skvělou práci a dá se čekat, že s přibývajícím časem jejich postavy dostanou další vrstvy a prohloubí se. Už jen samotné obsazení je ale důkazem toho, že rozpočet byl bezezbytku využit, aby vznikl kvalitní zábavný televizní produkt a dobrý nápad nepřišel nazmar. V podstatě není, co by se v tuto chvíli dalo Designated Survivor vytýkat  - nezbývá než doufat, že tvůrcům nedojde dech a seriál neupadne do opakující se scenáristické šablony pro jednotlivé díly.

Verdikt: 


Vynikající seriál, který čerpá svoji sílu z originální ústřední zápletky, skvělého a přesvědčivého Kiefera Sutherlanda v hlavní roli a kvalitní práce scenáristů, kteří umí pracovat s postavami i s rozvíjením výchozího nápadu. V jádru jde sice pořád o napínavý oddechový seriál, který nemá takové ambice jako třeba House of Cards, ale úroveň řemeslného zpracování v kombinaci s aktuálními tématy z něj dělá zasloužený hit, kterému byste měli dát šanci.

Hodnocení: 9/10

2 komentářů:

  1. Souhlas. První tři díly jsem viděla už dvakrát :) Sutherland má i za těmi brýlemi charisma jako blázen, a když přejde do velitelského módu, je prostě perfektní. Myslím, že zápletka má potenciál i na několik sérií. Vždyť tam bylo jasně řečeno, že jako prezident má před sebou minimálně tři roky, nemluvě o tom, že mezi pilotem a třetím dílem uběhly asi tři dny. Jediná "nevýhoda" je, že je to ABC, což znamená pauzy kvůli všemu možnému, a hlavně asi i mid-season break, což by se třeba u Netflixu nestalo :D (

    OdpovědětVymazat
  2. Zatím parádní seriál, i další herci vedle zde uvedených hvězd odvádějí skvělou práci. Snad to vydrží!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.