sobota 10. září 2016

Ostrov: Ztroskotal projekt Markízy?

Markíza po týdnu zlomila nad Ostrovem hůl. Proč? A jaké vyhlídky má show dál?


Nepříjemná, ale tak trochu očekávatelná a očekávaná situace potkala televizi Markíza. Klíčový projekt jejího podzimu Ostrov, slovenská verze populárního Survivora, má po týdnu příliš slabou sledovanost na to, aby se udržel v hlavním primetimu. Markíza ho proto podle serveru mediaboom.sk posunula do pozdějšího vysílacího okna kolem 21:40 a to vždy na pondělí, úterý a středu.

Ani pro Markízu to nejspíš nebylo překvapení, protože už před startem vyslal její ředitel poměrně jasný signál, když veřejně konstatoval, že Markíza jde s Ostrovem do rizika. Češi i Slováci už několikrát ukázali, že vysoce kompetitivní show s prvky strategie nejsou tak úplně jejich káva a že mají rádi spíš čistě vztahové show. Navíc možná ředitel viděl už sestříhaný materiál a uvědomil si, že tohle davy nestrhne.

Největším problémem Ostrova ovšem není práce samotného štábu, ale v očích fanoušků kontroverzní rozhodnutí rozdělit události, které jsou běžně součástí jedné 45-60 minutové epizody do neuvěřitelných tří hodinových částí.

Teoreticky by to fungovat mohlo, pokud by měl štáb dostatek dramatického materiálu. Jenže hned první tři díly ukázaly, jak výrazně to ovlivní show, když dostatek materiálu není (a to se stává i v americké verzi). Už v průběhu druhého dílu bylo zjevné, kdo vypadne, museli jsme ale vydržet až do konce třetího dílu, aby se to potvrdilo. Dotyčný se nepokusil svůj osud zvrátit a tak musel štáb rozehrávat pouze příběh o přežití trosečníků - nedostatek jídla a pokusy o rozdělání ohně. Jenže na tak dlouhou stopáž to bylo i pro fanoušky Survivora příliš vaty a natahování.

Ti, kdo rozhodli o tom, že Ostrov bude mít děj extrémně roztažený do mnoha dílů jako Farma (a dokážu si představit, že argument zněl, že to funguje u Farmy, tak proč ne u Survivora), tak postavili štáb (nebo sami sebe) před úkol, který se dal úspěšně splnit jen se štěstím.

Casting


Druhý otazník visí nad castingem - v týmech je kvůli nutnosti mít hodně materiálu nadstandardní množství lidí - dvacet dva. A z toho pramení pár zádrhelů. Ženy tu například dost splývají, těžko se v nich orientuje. Soutěžící mají navíc v grafické liště pod jménem město, ze kterého jsou, místo povolání, díky kterému by si je diváci lépe pamatovali a identifikovali je.

I když pár individualit se tu vylouplo, spoustu lidí se ani po třech dílech, ve kterých se nic moc nedělo, nepodařilo představit. A uvědomme si, že ukázat je něco jiného než představit postavu jako charakter.

Neviděli jsme ani vznikající skupinky (s jednou výjimkou) a tak jde pořád spíš o homogenní dav. To dost možná souvisí s tím, že žádné aliance nevznikají - soutěžící vůbec nehrají strategicky. A protože strategie je tím, z čeho v této show pramení drama, drama se nekoná a nastupuje lehká nuda. Není komu fandit, nejsou tu zvraty a k tomu všemu je tu i málo na první pohled sympatických lidí, kterým by vůbec člověk fandit chtěl.

Moderátor


Jednou z mála světlých stránek tak zůstává moderátor, který má v této show velmi těžký úkol. Marikán Mitaš samozřejmě není druhý Jeff Probst, ale drží si tu správnou hranici mezi zájmem o dění a neutralitou. Velmi dobrá práce a dá se čekat, že v dalších dílech bude ještě lepší.

Je vidět, že Markíza se svým rozhodnutím už jen snaží ztráty zmírnit a mohlo by se jí to podařit. Ostrovu by pozdější večerní čas mohl sedět podobně jako Farmě. Rozdělení jednoho dílu do tří epizod a tím nutné naředění děje ale bude do budoucna pro tuto show stejně limitující abude hodně záležet na tom, čím tak obří prostor štáb ve střižně naplní.

Pokud by Markíza chtěla show zachránit kvalitativně, musela by se nejspíš držet formátu, udělat ze tří dílů vždy jen jeden (byť delší), ve kterém by byla i soutěž o odměnu, o imunitu a také kmenová rada. Protože na dobrých a zábavných šedesát minut (a v nouzi i sedmdesát nebo osmdesát) v dosud odvysílaných třech dílech materiál byl.  Nikoliv ale na skoro 140 minut, což je stopáž na úrovni současných amerických epických blockbusterů. Jinými slovy s takovýmhle úkolem a pouhou jednou soutěží o odměnu a jednou soutěží o imunitu by si nevěděli rady ani američtí střihači po 30 sériích Survivora.

Samozřejmě, pro Markízu by takové řešení bylo nejspíš ztrátové, obchodní plán s touto show by se nejspíš rozpadl, takže se ho asi nedočkáme. A musíme doufat, že v následujícím období začnou soutěžící ,,hrát" a dramatické události na Ostrově se rozjedou tak, že bude o čem třikrát týdně vyprávět. Pomoci by mohla skrytá individuální imunita, která by dala žhavým kandidátům možnost záchrany a tím šanci na dramatické zvraty ve hře. Ale jestli se štáb zavčasu rozhodl na Filipínách ji do hry zařadit, to v tuto chvíli nevíme.

Pro všechny televize budiž Ostrov stejně jako kdysi Trosečník varováním, že výrazně měnit zavedenou a ve světě roky vyzkoušenou práci s odladěnými formáty je riziko, které se může škaredě nevyplatit.

Markíza nad Ostrovem začala zlomila hůl po týdnu (pokud se tomu tak dá říkat, posun na 21:40 je spíš optimalizace programu, nikoliv katastrofa), fanoušci Survivora ale ví, že to je příliš brzy. Všechno může ještě nabrat zajímavý směr (a dřív nebo později nejspíš nabere, jak bude ve hře přituhovat, leda by měl Ostrov s Trosečníkem společného víc, než by se všem líbilo), takže jako diváci doufejme v nejlepší.

Epizody Ostrova najdete zde.

10 komentářů:

  1. A ja myslel,ze markiza uz v ceskej republike nie je dostupna,lebo u nas ju smelo ignorujeme ako sa da...ale hadam nie je nikdo co by si myslel ze ostrov bude uspesny...iba ak by tam isla zlatka a patko, to by prekonalo aj superbowl.

    OdpovědětVymazat
  2. Fakt je, že Puškárová má poslední dobou ten úsměv hoodně děsivý, mohla tam po nocích strašit... Jinak Ostrov průser, zase museli "vylepšovat" dávno vymyšlené a podle toho to dopadlo.

    OdpovědětVymazat
  3. Fakt je, že Puškárová má poslední dobou ten úsměv hoodně děsivý, mohla tam po nocích strašit... Jinak Ostrov průser, zase museli "vylepšovat" dávno vymyšlené a podle toho to dopadlo.

    OdpovědětVymazat
  4. Mě se víceepizodní uvádění líbí. Vidíme více z běžného života, což v originálním Survivoru (mám jej rád) občas chybí na úkor akčně setříhaných dlouhých soutěžích. Život v táborech je ale stejně tak důležitý. Pravda, nedějí se tam megazvraty, ale aspon vidíme, jak to tam žije a dají se vypozorovat mnohé linky i když na ně přesně upozornováno - to je fajn. Ještě se to určitě rozjede :)

    OdpovědětVymazat
  5. stale budem srovnavat neco co nejde -ja nechapu proc neschledli scenariste aspon par dilu originalu a nejak to zapracovali do verze slovenske -kde je uz od zacatku ze uplne tapu ,-souteze je jedna vec ale druha je princip souteze sourvivor kde od zacatku jsu koalice taktika a intriky a v slovenske verzi je uplne vse jen o zazitku jak mama bude pysna a a jak mladi odpadnu a starousi to ovladnu ,-jen doufejme ze scenariste to osekaji a vse daji do jedneho dilu a verit ze taktika a intriky buud to muzem jen snit kdyz nikdo nema pet po hromade tak je to nejspis odsouzene do ztracena ,-a muzem tak jedine sledovat australsku verzi nebo od 23 uz 33 radu us survivor

    OdpovědětVymazat
  6. Ja jen doufam, ze cesky Survivor dopadne lepe. Jak to s nim vlastne vypada?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má být vysílán na jaře.

      Vymazat
    2. Vše o českém Survivorovi zde :)
      www.facebook.com/robinsonuvostrovfanpage

      Vymazat
  7. No v to že český Survivor dopadne lépe snad už ani nedoufám :) Vzhledem k tomu že Nova a Markíza tyto projekty sdílí , tak mají pravděpodobně i stejný plán . Leda by naše producenty US Survivor fakt chytnul a makali by na kvalitě . Casting , Štáb + Vedení TV + zajímavý challenge ala US original , pokud všechno z toho vyjde , mohlo by to i vyjít .. uvidíme

    OdpovědětVymazat
  8. Farma mixnutá Survivorem -> ten jejich Redemption Island je snad vtip , stejnej způsob vyřazování jako na Farmě ..

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.