středa 15. června 2016

TOP 5 nejlepších pixarovek

Už někdy od roku 2010, kdy měl premiéru třetí díl Toy Story a na další rok byl oznámen sequel Aut, se mezi fanoušky studia Pixar šeptá o tom, jak se kdysi tak kreativní studio vyčerpalo a do budoucna bude především dokola těžit osvědčené značky. A je pravda, že Pixar už ztratil pověst výhradně originálního studia. Zároveň je ale třeba říct, že přes rostoucí množství pokračování, které studio produkuje, se stále nedá o žádném z jeho filmů říct, že by byl vyloženě špatný. Navíc, stačí si vzpomenout na ty nejvyšší kvalitativní vrcholy Pixaru a nějaký ten průměrnější kousek je pak hned snadnější odpustit. Je mi jasné, že každý divák si najde spousty argumentů, proč má nejraději zrovna ten jeden. Tohle je každopádně mých pět nejoblíbenějších pixarovek. Věřte, že to nebylo jednoduché škrtání a řazení!

5. Ratatouille (Brad Bird, Jan Pinkava; 2007)

Už svým tématem vysloveně lahůdková záležitost, která se může hrdě zařadit mezi vůbec nejdospělejší animované filmy. Příběh krysáka Remyho, jehož životním snem je stát se šéfkuchařem v prestižní pařížské restauraci, těží maximum z kontrastu nablýskaných kuchyní a nádherných jídel v luxusních podnicích a malých hlodavců, které má každý zafixované jako mor každé kuchyně. Vizuálně jde o jeden z nejkrásnějších pixarovských filmů. Navíc skutečně nejde o žádnou třeskutě vtipnou taškařici, ale o dojemný příběh o toleranci a nutností jít si za svým snem. Což nejsou nijak převratné myšlenky, ale Ratatouille je podává způsobem ještě neviděným – skrze vkusný humor, špičkový scénář a nádhernou animaci. Pro českého fanouška má film ještě přidanou hodnotu, jelikož původně na něm jako režisér pracoval Čech Jan Pinkava. Ten byl nakonec nahrazen osvědčenějším Bradem Birdem, ale mnohé z jeho původní vize se do filmu otisklo.

4. V hlavě (Pete Docter, Ronaldo Del Carmen; 2015)

Všichni ti, kteří tvrdí, že Pixar už nezvládá točit tak originální a skvělé filmy jako dřív, ať se prosím podívají na pecku V hlavě (recenze). Tu bych bez problémů zařadil mezi TOP 5 nejlepších filmů roku 2015, protože právě originality má víc než 99 % zbylé tvorby. V hlavě nahlíží do mysli jedenáctileté holčičky Riley, která právě prožívá problematické životní období (stěhování není příjemné nikdy, zvláště pak v tomhle věku) a v její hlavě se s tím snaží poprat pětice odlišných emocí – Radost, Strach, Vztek, Nechuť a Depka. A věřte, že hravá expozice je pouze předzvěst dobrodružství, které po celou svou stopáž dokáže překvapovat jedním nápadem za druhým. Propast zapomnění, imaginární přítel z dětství, vysavači přebytečných vzpomínek, filmové studio snů… Je toho tady hromada a Pixar si tady zadělal na potenciálně hodně vděčnou sérii. V hlavě je pro mě jasným důkazem, že odepisovat Pixar po dvou, třech trochu slabších filmech by bylo předčasné.

3. Hledá se Nemo (Andrew Stanton, Lee Unkrich; 2003)

Jeden z filmů mého dětství. Dodnes si pamatuji, že Nemo byl i v Česku událostí, na kterou se před kinem stály fronty. Zaslouženě, protože to byl nesmírně vtipný a především chytrý animák, jeden z prvních důkazů, že u dětského filmu se může smíchem otřásat celé kino, nejen caparti, které doprovázejí znudění rodiče. Ve fantasticky ztvárněném podmořském světě sledujeme přímo multižánrovou podívanou, cesta Nemova otce za záchranou syna je jasná road movie, Nemovy snahy o útěk z akvária zase má prvky klasik o útěku z vězení, zapomnětlivá rybka Dory vnáší do příběhu crazy komedii a celé je to natolik exotické a akční, že bych se nebál Hledá se Nemo přirovnat k dobrodružnému filmu. Právě tento film byl dlouho mým nejoblíbenějším Pixarem a dodnes je to skvělá zábava, na kterou se kdykoliv rád podívám.

2. Toy Story: Příběh hraček (John Lasseter; 1995)

Přestože jsme se dočkali dvou úspěšných (a výborných!) pokračování, přestože od jeho premiéry uplynulo už více než dvacet let, přestože po technické stránce jsou už dnešní animáky na jiné úrovni, první Toy Story se může stále hrdě řadit mezi ty vůbec nejlepší animované filmy. A zdaleka nejde jen o to, že představuje průkopníka, první pixarovku a také první kompletně 3D animovaný snímek. Příběh hraček je dodnes dojemný, vtipný a výborně fungující start úspěšné frančízy. Kovboj Woody, Buzz Rakeťák a další známé postavy jsou zapracovány do filmu, který představuje nejen merchandisingový ráj pro studio, ale především kvalitně odvyprávěný příběh pro diváky všech generací. Dvojka zvládla propracovat daný svět do větší šířky, trojka zase dokonale uzavřela trilogii a vymámila ze mě (a jistě ze spousty dalších diváků) nejednu slzu. První díl je ale i po těch letech startem, který bude bavit i nastupující generace zhýčkané dokonalejší animací, proti které může bojovat skvělým příběhem.

Toy Story 4: Co čekat od čtvrtého dílu milované animované série od Pixaru?

1. Úžasňákovi (Brad Bird; 2004)

Jeden z těch animovaných filmů, u kterých zapomínám, že je vůbec animovaný. To se povede jen těm nejlepším kouskům. Příběh o superhrdinské rodince, která musí kvůli odporu veřejnosti vůči superhrdinům žít v utajení a vést obyčejný život, je paradoxně nejkouzelnější ve své první polovině, kdy sledujeme především obyčejné životní situace (rodinná večeře, utrpení v nezáživném zaměstnání, snaha dětí zapadnout mezi vrstevníky…) ozvláštněné schopnostmi postav, které jim život spíš znesnadňují než naopak. Ať už je to supersilný táta Bob, jeho elastická žena Helen, nebo jejich děti Violet, Dash a malinký Jack-Jack, všechno to jsou skvěle vykreslené charaktery, které si oblíbíte během několika minut a za půl hodiny máte pocit, jako byste je znali roky. Tak moc živoucí postavy dokáže Pixar napsat. Je skoro až škoda, že jsou Úžasňákovi logicky nuceni vrátit se do akce. Brad Bird si ale poradil i s dynamickými akčními sekvencemi. Celá zápletka i stylizace si hodně bere z klasických bondovek (především megalomanský záporák se sídlem v sopce) a z komiksů (schopnosti postav VELMI připomínají marvelovskou Fantastickou čtyřku). Tyhle odkazy a vynikající scénář zajišťují, že si film dost možná dospělí užijí ještě více než jejich ratolesti. Variabilita a široké spektrum věcí, kterými film dokáže zabavit, jej v mých očích staví nad všechny ostatní pixarovky. A trochu mě mrzí, že když se pokračování dočkala i Auta nebo Příšerky s.r.o., zrovna tahle vděčná látka zatím zůstává u jednoho filmu. Ale možná dobře, o to raději si jej pouštím znovu, navíc s vědomím, že ho nepokazilo žádné nedomrlé pokračování.

TOP 5: Nejvýdělečnější animáče. Tyhle filmy posbíraly stamiliony dolarů

6 komentářů:

  1. Naprosto priserny vyber:
    1. Hleda se Nemo
    2. Priserky s.r.o.
    3. Toy Story
    4. Ratatouille
    5. Auta

    Uzasnakovi tady nemaji co delat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možno ešte tie autá by som dal vážne preč, to už skôr UP alebo Wall-e ktoré boli viac rodinné, a okrem toho, že boli zábavné boli aj smutné. Inak s tebou súhlasím.

      Vymazat
    2. Vzdycky to bude subjektivni, takze psat veci jako priserny vyber je trochu mimo. A pak tam dat jeste ke vsemu Auta, coz je pravdepodobne ten uplne nejmin originalni film od Pixaru :) Ale jak rikam, je to subjektivni a kazdej si do topky muze dat co chce. Ja s tou topkou treba taky nesouhlasim. Nedaval bych tam vubec V hlave. Ten film mi prisel strasne precenovanej, ale mozna to bylo jen tim, ze jsem na nej sel s takovym ocekavanim, ze jsem musel byt zakonite zklaman. Cekal jsem, ze to tema Pixar zuzitkuje mnohem lip. Ale jinak s topem v zasade souhlasim, jen bych to trosku promichal a doplni o Priserky s.r.o. Ty mam uprimne vubec nejradsi :) Ale je fakt, ze Pixar uz neni to co byval. Nove znacky jsou nic moc a pokracovani me taky moc neberou (auta 2 byl des a pokracovani priserek bylo taky slabsi). Ty tam jsou ty casy, kdy byl Pixar zarukou kvality a kralem na poli animaku. Pro me osobne se to zaclo lamat u UP, ikdyz Toy Sotry 3 jsem si jeste taky docela uzil. Ted mi prijde, ze paradoxne dela lepsi filmy WDAS, ktery hralo v CGI driv druhy housle (ale od Tangled to slo dost nahoru). A letos me prave naprosto dostala Zootopia, ktera byla lepsi nez kde jakej animak od Pixaru za poslednich par let.

      Vymazat
  2. Vždyť už je oznámen druhý díl Incredibles

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlas s autorem. Akorat bych proházel pořadí a možná dal Wall-Eho místo myšáka nebo Incredables. Sice je to bráno jako průlom a pecka, ale já se u toho tak dobře nebavil jako u robůtka

    OdpovědětVymazat
  4. Osobně se mi V Hlavě moc nelíbilo. Jsem to jenom já? Přišlo mi to moc "ubrečené" a hodně na city. Zábava na vedlejší kolej. V půlce začal film pomalu upadat na tempu, až do uplakaného závěru.
    Nic proti. Film je to suprový, nápad úžasněj, zpracování skvělé... ale do top 5 mezi ty ostatní legendy? Nevím, nevím... :)
    Ale co - můj názor. Jen mě zajímá jestli ho někdo sdílí...
    Ale nebudu jen kritizovat - pěkný seznam, super nápad. V hlavě jsem si připravil svůj vlastní a donutí mě to určitě pár filmů zase zkouknout. ;)
    PS. Podle mě byl film V Hlavě zaměřený pro mladé dívky 7-14 let (stejně jako hlavní "lidská" postava), aby jim to pomohlo v pubertě (hádky s rodiči, plány útěku z domu, škola)? :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.