úterý 28. června 2016

Bud Spencer a TOP 5 jeho nejlepších filmů

Muž, který mě naučil milovat fazole, natočil celou řadu skvělých a zábavných filmů, na které se dá dívat zas a znovu. Tohle je pět jeho nejlepších pecek (většina z nich logicky s Terencem Hillem), tak schválně, jestli se shodneme.


Policajt v Africe

V dnešní době už Budovy sólovky lehce ztrácí dech a potřebovaly by občas zrychlit tempo, na druhou jeho charisma je pořád drží nad vodou a celá série o komisaři Rizzovi má své nepopiratelné kouzlo. O tom, který díl je nejlepší, se můžeme dohadovat donekonečna, pro mě je to Policajt v Africe, který nabízí spoustu humoru, spoustu rvaček, exotiku, roztomilého černouška i strážmistra Caputa. Esence Spencerovy sólové kariéry a postava, díky které znají Spencera po celém Německu jako Plattfusse.


Jestli se rozzlobíme, budeme zlí

Zničili jim buginu, tak teď dostanou po tlamě. Skvělá vypalovačka, ve které je hned několik vydařených bitek s propracovanou choreografií a Bud Spencer společně s Terrence Hillem jsou v ní na vrcholu svých sil. Legendární scéna ve sboru, vrah Paganini, Donald Pleasence jako poradce šéfa gangu a famózní bitka v bistru a ještě famóznější bitka v tělocvičně - i přes pár hluchých míst skvělý film, který obstojí i dnes.



Sudá a lichá

Jeden z nejlepších a nejvtipnějších scénářů, jaké měli Hill a Spencer k dispozici má funkční příběh, skvělé komediální situace a samozřejmě kvalitní rvačky. Funguje dodnes, má solidní tempo a navíc delfíny a pointu.


Malý unavený Joe

Spaghetti westerny stály na počátku dvojice Spencer - Hill a Malý unavený Joe patří určitě k těm nejlepším. Skvělá upocená a ušpiněná atmosféra, věčně nabručený Spencer, tuna fazolí a hlavně závěrečná mlata na misionářské stanici, která patří vůbec k těm největším bitkám, co kdy dvojice natočila.


Dva výtečníci

Geniální v každém kousku, Dva výtečníci jsou pro mě s přehledem nejlepším filmem Spencerovy (a Hillovy) kariéry. Nabízí skvěle propracované rvačky, ale co je ještě důležitější - od začátku dokonce fungují jako vynikající komedie plná vtipných a přesně pointovaných situací. Spencer a Hill jsou tu ve vrcholné formě (rok 1977), mají dokonale zvládnuté své typy i jejich vzájemnou interakci a způsob, jakým si Hill věčně nabručeného Spencera dobírá, tu funguje společně se Sudá a lichá nejlíp z jejich filmů. Film má dodnes jen velmi málo hluchých míst a šlape jak dobře promazaná mašina - nejspíš i díky režisérovi Enzo Barbonimu, který natočil i Pravá a levá ruka ďábla, Malý unavený Joe, Jdi na to a Dvojníky. A Spencer s bundičce do pasu s nápisem JUMBO je tu naprostým klasikem. Takhle ho budu mít navždy před očima.



Který Spencerův film máte nejraději vy?

7 komentářů:

  1. Vedle několika oblíbených, co již jsou zmíněny, to za mě jsou - Jdi na to, Kdo najde přítele najde poklad a mám rád i Banánový Joe

    OdpovědětVymazat
  2. Jen jsem docela zmaten těma Dvěma výtečníkama. V poslední době to vidím pod tímto názvem, ale co mám doma ještě VHS se záznamem z 90. let z ČT1, tak to tehdy bylo pod názvem Dva poldové

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neznám okolnosti, ale pohled na csfd jasně napovídá, že Dva výtečníci je preferovanější název. Pod ním to kdysi běželo před rokem 1989 v kinech a zřejmě se jen po revoluci někdo snažil to přejmenovat a zjevně neúspěšně, tak se zase asi všichni vrátili k původnímu českému názvu.

      Vymazat
    2. je to tak, taky to mám doma jako Dva poldové, vždy jsem si to pak pletl se Superpolicajty z Miami

      Vymazat
  3. Milionovy chrobak je kult,ale policajt v afrike je bezkonkurencne najvtipnejsi... kazdy jeho film je spomienkou a pamiatkou na lasku k filmu,ktora vdaka jeho filmom ostane s nami navzdy

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. já jako malej vždy nejvíc miloval Dvojníky i díky tý jeho jazzový písničce :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.