úterý 15. března 2016

Ben Hur: První fotky z nové verze legendárního filmu a co o něm víme?

Je to jeden z těch filmů, které byste nenašli v žebříčku nejočekávanějších filmů roku 2016. Ale skutečně ho natočili a bude mít letos premiéru. Co o něm víme?

Zrovna před pár dny jsem náhodou na zmínku o nové verzi Bena Hura narazil a říkal jsem si, jestli ji vůbec točí a že je zvláštní, že se o ní ještě vůbec nemluví. A teď tu máme první dvě fotky.

Novou verzi legendárního filmu Ben Hur, v němž kdysi zazářil Charlton Heston, natočil Timub Bekmambetov a to už mluví za vše. Titulní roli po Hestonovi převezme Jack Huston, což je trochu zvláštní představa, ale třeba to z něj udělá hvězdu stejně jako kdysi Gladiátior z Russella Crowea. Ben Hurova mentora si zahraje Morgan Freeman.

Ben Hur je příběhem pomsty a vykoupení, který se odehrává v době Ježíše Krista. Jeho hlavní hrdina princ Judah Ben Hur je falešně obviněn ze zrady svého nevlastního bratra Messaly (Toby Kebbel) a poslán do otroctví. Po letech strávených na moři se pak vrací, aby hledal pomstu - a našel vykoupení.

Film by se měl víc než verze s Hestonem držet knižbí předlohy Lew Wallaceho Ben Hur: Příběh Krista (Ben Hur se s ním setká), jedno budou mít ale oba filmy společné. Velký závod koňských spřežení, kterýž dodnes zůstal filmařsky nepřekonán a je považován za jednu z nejlepších akčních scén všech dob.



Na její novou verzi se herci připravovali víc než dva měsíce a není pochyb o tom, že bude hlavním tahákem celé kampaně a že Bekmambetov bude chtít filmovou klasiku překonat. Jestli se mu to ale vůbec může podařit je otázka. Střídmost není zrovna jeho silná vlastnost. Má tendence své filmy přeplácat, takže bych se nedivil, kdyby v honbě za spektáklem výsledek nakonec připomínal spíš Andersonovi Pompeje - a pak upadl v zapomění. Stát se ale samozřejmě může i opak a nebylo by nic lepšího, než se dočkat něčeho jako druhého Gladiátora.

Premiéra 12. srpna 2016.


1 komentářů:

  1. Fotky z natáčení už sleduju delší dobu a vypadá to fakt dost hnusně-jako naprosto klasický zaměnitelný produkt obsahující univerzální Hollywoodské římany kteří vždy vypadají v těhle filmech stejně nehledě na staletí ve kterém se děj odehrává-což znamená hlavně to že jsou navlečení do neskutečně hnusných velmi nepřesných imitací zbrojí(které se navíc takřka vždy nosili v jiné době)a které už byli v jiných "římských" projektech použity milionkrát před tím a to vše je ještě navrh kombinováno z tunou Hollywoodských nesmyslů které nemají co dělat s antikou a prokazatelně vznikly až v Hollywoodu.Bohužel filmy některé z těhle "H" propriet vtiskly do obecné populární představivosti tak moc že se mezitím staly ve filmech normou toho jak jsou některé věci zobrazovány a stejně tak i většinový divák má díky tomu představu o realitě pošramocenou ahistorismy které jsou znovu a znovu okazovány ve filmech.Ani tenhle film se nevyhne klasické hollywoodské posedlosti kůží která ve filmové realitě patří za symbol toho co znamená,podle Hollywoodu, antický svět.

    Nesnáším tuhle věčnou recyklaci ahistorických kostýmů.To co bylo kdysi vyrobeno pro Kleopatru Elisabeth Taylorové je možné dodnes zahlédnout v podstatně novějších kouscích.Ještě nikdy v historii nebyl natočen aspon jeden vysokorozpočtový film který by byl byt je z 50% věrný realitě co se kostýmu týče(o historické věrnosti příběhů ani nemluvě) a ještě nikdy nebylo možno ve filmu vidět například římské vojáky tak jak opravdu vypadaly-což je pro diváky velká škoda protože v realitě vypadalo vše o mnoho lépe než co je vidět ve filmech.

    Třeba to nebude úplně zlé aspon jako film ale kouzlo nejslavnějšího Ben-Hura to jistě nepřekoná ani náhodou.A proč musí být všechny antické filmy současnosti tak jednotvárně potemělé obrazem?Netvrdím že to musí hýřit barevností tak jako Hestonův Ben-Hur(natočený v době kdy se s barevnými filmy pořád začínalo a kdy byli lidé barvou ve filmech proto fascinováni)ale ta jednotvárná utlumená barevnost je už vážně otravná.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.