pondělí 11. ledna 2016

Dunkirk: 5 věcí, které víme o novém válečném filmu Christophera Nolana

Christopher Nolan nedávno oznámil natáčení nového filmu, takže otázka je jasná. Co o tom zatím víme?

Temný rytíř: Jak se dostal Nolan k režii trilogii o Batmanovi? A co rázného prohlásil o jeho stylu režisér X-Men: První třída?

1. Dunkirk bude válečný film. 

Bitva u Dunkerque patří ke známým bitvám druhé světové války. Její důležitou částí byla v závěru evakuace spojeneckých vojsk z Francie, při němž se z prohrané bitvy podařilo zachránit 330 000 vojáků. Spojenci tuto bitvu sice prohráli, ale tím, že vojáky úspěšně evakuovali zůstali ve hře a jak to nakonec dopadlo už víme z historie. Čemu přesně se ale příběh bude věnovat nevíme. Evakuaci už zachytil částečně i Joe Wright na začátku Pokání v onom slavném dlouhém záběru. Scénář k Dunkirku napsal sám Nolan. Většina jeho scénářů je velmi originálních, takže Dunkirk je pro něj výzva. Válečných filmů  totiž už vznikla spousta a téma ho muselo něčím silně oslovit, že se do něj pustil.

Nejvýraznější válečné filmy nového tisíciletí

2. Kdo v tom bude hrát?

V Dunkirk se objeví Tom Hardy. Hardy už s Nolanem natočil Dark Knight Rises a Inception, Mark Rylance (hraje ruského agenta v Mostu špiónů) a Kenneth Branagh. Další jména zatím známá nejsou, Nolan ale prozradil, že ani jeden ze tří slavných herců nemá hlavní roli. Tu a některé další velké role by měli hrát neznámí herci, casting na ně právě probíhá.

Recenze: Interstellar - Nolanův nejlepší film?

3. Na co se bude točit?

Nolan bude natáčet na 65 mm IMAX kamery a klasické 65mm kamery. To by mu mělo umožnit maximální kvalitu obrazu a epické válečné záběry. Nolan na 65mm film natočil své poslední čtyři filmy. A zdá se, že ani tady o vyloženě komorní drama nepůjde.

TOP 5: Nejméně povedené filmy obdivovaných režisérů

4. Kdy začne natáčení?

Natáčení začne v květnu 2016 a Nolan je společně se svojí ženou Emmou Thomas producentem filmu. Premiéra nás čeká v roce 2017.

Téma: Co musíte dělat, abyste vypadali jako filmoví znalci?

5. Kdo složí hudbu?

Hans Zimmer. Ten už dokonce začal na hudbě pracovat podle scénáře, takže v době natáčení by mohl Nolan mít k dispozici první verzi.

25 let s IMDB: 25 nejlepších filmů podle hodnocení uživatelů

2 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.