pondělí 4. ledna 2016

10 malých velkých filmů, na které se těšit v roce 2016

Nejsou to blockbustery sázející na speciální efekty ale spíš filmy, které mají za kamerou zajímavé režiséry, před kamerou skvělé herce a slibují skvělou zábavu s výrazným autorským rukopisem.


1) Hail Caesar! / Ave Caesar!


Bratři Coenové nepolevují ve svém vysokém tempu a už zkraje roku nám naservírují další ze svých filmů. Tentokrát půjde tak jako před mnoha lety v případě jejich skvělého Bartona Finka o retrokomedii zasazenou do Hollywoodu a gangsterského podsvětí. V hlavních a vedlejších rolích doslova plejáda hvězd:  Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich, Ralph Fiennes, Jonah Hill, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Tilda Swinton, Channing Tatum a Christopher Lambert.

2) Triple 9


Příběh zkorumpovaných policajtů se v roce 2015 vytasil nejen s famózním obsazením, ale i skvělým trailerem a slibuje mix nekompromisní akce, napětí a dramatu. Casey Affleck, Clifton Collins Jr., Chiwetel Ejiofor, Gal Gadot, Woody Harrelson, Anthony Mackie, Teresa Palmer, Aaron Paul, Norman Reedus, Michael Kenneth Williams a Kate Winslet a režie John Hillcoat (Cesta, Země bez zákona) - je potřeba psát něco víc?

Půlnoční trailer: Triple 9 - Woody Harrelson a Norman Reedus v drsném policejním dramatu

Trailer: Triple 9 - prohnilí poldové v akčním thrilleru, který vypadá na pořádně špinavou šlehu

3) Deadpool


Ani Deadpool není blockbuster v pravém slova smyslu. Reklamní kampaň se sice daří vést šikovně (trailer je nářez), takže podle posledních průzkumů se i laici začínají ptát, kdo že to je ten Deadpool, nicméně přístupnost R dává jasný signál, že tohle není film pro všechny. Tohle je film pro nás. Ryan Reynolds toužil po Deadpoolovi 7 let tak doufejme, že tenhle reparát zvládne, protože jestli ne, nejspíš z něj v Hollywoodu bude mrtvý muž. Nedokážu představit, kdo by mu dal v případě neúspěchu ještě v áčkovém projetu šanci. Ten chlap má sice devět životů... ale tohle je jeho devátý.

Trailer: Deadpool se představuje v dalším skvělém eRkovém traileru aneb Šťastné a veselé, tohle je dárek od něj!

4) The Nice Guys


Shane Black se vrací k tomu, co mu jde nejlíp a co jsme si od něj zamilovali... nahláškované akční buddy krimi, v níž se Ryan Gosling a Russell Crowe musí dát dohromady, aby odhalili pozadí zdánlivě obyčejného případu. Trailer je nakládačka nejvyššího kalibru, film doufejme nezůstane pozadu.

5) Silence


O Martinu Scorsesem jako by poslední dva roky od Vlka z Wall Street nebylo slyšet, ale to jen proto, že se věnoval filmu Silence, který je adaptací oceňovaného románu o jezuitském mnichovi v Japonsku. Scorsese dal dohromady vynikající cast, jehož třemi vrcholy jsou Liam Neeson, Adam Driver a po Spider-manovi odpočatý Andrew Garfield. Šance, že tohle bude jeden z vrcholů filmového roku 2016 je velká.

6) John Wick 2


Keanu Reeves se baví a my s ním. První John Wick byl pro mnohé jedním z nejlepších akčních filmů roku 2014 (recenze) a přestože nevydělal ohromující sumu, zdá se, že nastartoval producentům (mezi něž patří i Eva Longoria) solidní byznys. Dvojka bude velmi pravděpodobně komerčně úspěšnější než první díl a nejspíš i větší nářez jako stvořený pro nastartování té správné pánské jízdy.

7) Everybody Wants Some


Richard Linklater má výjimečný cit najít v obyčejných věcech humor, neokázalé drama i lidskost. V Everybody Wants Some pojede hlavně na té lehčí notě. Retrokomedie o hráčích amerického fotbalu vypadá podle traileru výborně, první ohlasy jsou nadšené a Linklater má tudíž moji absolutní důvěru. Komedií není nikdy dost.

8) Midnight Special


Režisér Jeff Nichols už na sebe upozornil snímky The Mud/ Bahno z Mississipi a Take Shelter, to co na nás ale chystá teď od něj nečekal nikdo. Příběh otce, který musí společně se svým synem utíkat před vládou poté, co zjistí, že jeho syn má speciální schopnosti jako by vypadl z románů Stephena Kinga (hlavně Žhářky), díky Nicholsově režii ale působí spíš jako nezávislé drama. Nichols do hlavní role otce obsadil svého oblíbence Michaela Shannona, uvidíme ale také Kirsten Dunst, Adama Drivera a Joela Edgertona, takže scénář musel stát za to, protože tohle jsou herci, kteří nejdou jen po prvoplánových hitech.

9) 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází


Michael Bay se rozhodl natočit si svůj malý válečný film podle skutečných událostí. Porazit Černý jestřáb sestřelen se mu asi nepodaří, protože bude prostě až druhý, od té doby se navíc objevila celá řada dalších vydařených válečných dramat o amerických vojácích v problémech, ale to nic nemění na tom, že Bay je mistrem filmové akce a pokud se mu tahle mise nepodělá pod rukama podobně jako americkým vojenským jednotkám, čeká nás silný zážitek.  A navíc - John Krasinski jako akční hrdina.

Trailer: 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází - Michael Bay nám servíruje akční drama v další erkové upoutávce

10)  Story Of Your Life


Dennis Villeneuve nás v roce 2015 dostal Sicariem a ještě před tím Zmizením, takže i jeho nový film nejspíš bude malou velkou událostí. Navíc to bude sci-fi. Amy Adams si v něm zahraje specialistku na lingvistiku, kterou vláda najme poté, co na Zemi přistanou mimozemšťané a Amy bude mít za úkol rozluštit z jejich řeči a písma, zda přicházejí v míru či ne. V dalších rolích nás čekají Jeremy Renner, Forest Whitaker a Michael Stuhlbarg, hlavním tahákem je ale v tomto případě jméno režiséra.

Související: TOP 10: Nejlepší filmy roku 2015

Malých velkých filmů, o kterých se teď v některých případech zas tolik nemluví, nás samozřejmě čeká víc. Matthew McConaughey si zahraje v historickém dramatu  The Free State of Jones. Nicholas Winding Refn představí svůj film The Neon Demon. Scenárista a režisér Damien Chazelle (Whiplash) uvede svoji novinku La La Land s Ryanem Goslingem, Emmou Stone a opět J.K. Simonsem a Terrence Malick zase svůj film The Knight of Cups s Christianem Balem. Hororovým hitem příštího roku by pak měla být podle prvních ohlasů skvělá The Witch. Takže těšit se máme na co a pokud by nás náhodou blockbustery zklamaly, zachrání to dost možná právě filmy režisérů, kteří na svůj autorský rukopis nerezignovali.





0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.