pátek 11. prosince 2015

Temná věž: Idris Elba jako pistolník Roland? Zdá se, že i to je možné

Filmová verze Temné věže už pomalu patří k těm legendárním filmům, které jsou ve vývoji, ale to je všechno. Herci a režiséři přicházejí a odcházejí, někteří se filmu věnují víc, jiní méně, ale nakonec to vždycky všechno zase skončí na mrtvém bodě. To nejen ukazuje, o jak těžkou adaptaci jde, ale ve srovnání s tím vyniká genialita a zarputilost Petera Jacksona a jeho Pána prstenů. Takovýhle projekt prostě nevznikne, pokud nemá alespoň jednoho člověka, který se rozhodne obětovat mu nadstandardní kus svého života. Teď se ale ,,ka" dává do pohybu a Temná věž našla svého pistolníka.

Podle magazínu The Warp by si Rolanda mohl zahrát Idris Elba, který by se tak objevil na plátně vedle Matthewa McConaugheyho. Ten už smlouvu podepsal a v Temné věži bude hrát záhadného muže v černém, což není nikdo jiný než Randall Flag z jiného Kingova románu Svědectví/ The Stand. Režie Temné věži by se měl chopit talentovaný a ostřílený Dán Nikolaj Arcel (série Millenium).

Ještě donedávna se přitom počítalo s tím, že Kingův fantasy román o pistolníku Rolandovi Deschainovi, který společně se svým ,,společenstvem" putuje za Temnou věží nehostinným světem, zfilmuje Ron Howard v hlavní roli s Javierem Bardemem. Tehdy měly vzniknout pro Universal tři filmy a seriál, z plánů ale nakonec kvůli vysokému rozpočtu sešlo. Na chvíli to vypadalo, že film skončí u Warnerů, kde je ,,doma" Akiva Goldsman, ale ani to nevyšlo. V průběhu letošního roku se naštěstí neunavnému Howardovi s Goldsmanem podařilo dotáhnout dohodu se studiem Sony, které nutně potřebuje silnou sérii. Howard sice s režií nepočítá, film nicméně bude koprodukovat.

Wrap mimo jiné potvrdil i to, co si už všichni dávno mysleli, totiž že Matthew McConaughey měl původně hrát Rolanda, ale Randall Flag mu přišel zajímavější. A zatímco Conaugheyho bych si jako Rolanda uměl představit, Idris Elba je šok a nejen pro mě. Mám Idrise rád, je to skvělý herec, na Lutherovi si solidně ujíždím a nedělalo by mi problémy si tohoto herce představit jako Jamese Bonda, ale s představou jeho v roli Rolanda se budu muset chvíli smiřovat  a zvykat si na ni. Přece jen Roland má svůj předobraz v Clintovi Eastwoodovi a to je trochu rozdíl. Pravdou ale také je, že Elba jinak podobně jako v případě Jamese Bonda má to správné charisma a s Conaugheyem by mohli mít v těch pár společných scénách hodně dobrou chemii.

Jak to nakonec dopadne se nejspíš dozvíme už brzy. Je jasné, že SONY sérii chce a chce ji co nejdřív, režisér je připravený, zbývá jen rozseknout casting. Elba je v tuto chvíli nejspíš jedním z hlavních kandidátů pro filmaře, on sám se k celé věci zatím nevyjádřil.

4 komentářů:

  1. Já jsem tedy s obsazením Elby na vážkách. Všechno mi sedí až na hrdinův původ, který bude muset být buď to pozměněn, nebo bude působit přinejmenším zvláštně, nicméně se jedná o Temnou věž, ve které se různých zvlášnůstek najde celá řada. Takže jestliže Elbovi posvětí sám King, budu spokojen. Jinak ten Javier, Crow, případně Mortensen či Jackman by byli taky fajn, tak jsem zvědav :-) Spíš než o výběr herce mi jde o to, aby se na Věži pracovalo s láskou podobně jako se Star Wars nebo Warcraftem...

    OdpovědětVymazat
  2. Temná věž je film, který chci aby se uskutečnil a zároveň ne. První kniha je chuťovka, která by se dala vmáčknout do padesáti minut a do toho máme dveře k naverbování kompletní ka-tet. Bum! a na světě je úvodní tříhodinový snímek. Některé knihy by se daly sloučit a celkový počet filmů by mohl končit u 4-5.
    Jak píše kolega, Elba není dobrou volbou. Skvělý herec, mám ho rád, ale v tom případě by rodinka Deschain byla v Gileadu významnou nejen svým postavením, ale i mimořádnou vadou pigmentu. Právě Matthew McConaughey mi připadá jako dokonalá volba. Štíhlý, hluboký pohled, propadlé tváře a možná by si ani nemusel barvit vlasy. Je to zkrátka velké sousto, do kterého už se evidentně nechce dlouhé roky pořádně zakousnout.
    A tajemný muž se nachází ve více knihách.

    OdpovědětVymazat
  3. Mě tedy přijde hodně srandovní, že si autor článku nedokáže představit Elbu v roli Rolanda, ale v roli Jamese Bonda mu to problém nedělá. Černý Bond je největší nesmysl jaký jsem kdy slyšel. Na druhou stranu Rolanda na filmovém plátnu nikdo nikdy neviděl a najde se spousta diváků, kteří knižní předlohu nečetli. Tudíž na barvě pleti vůbec nezáleží a podstatné bude jen charisma....

    OdpovědětVymazat
  4. Jenže nejde o to zda-li předlohu četli nebo ne, část příběhu se zkrátka odehrává v minulosti a zkoumá jednak počátky "kolapsu" světů stejně jako hrdinovi. Ano, vyskytují se zde revolvery, ale jen vzácně. To je jako obsadit Karla IV černochem. A co se Bonda týče, odborník nejsem, ale netuším proč by James nemohl být černoch, když by byl zasazený do dnešní doby, a ne do studené války, ve které se odehrávají knihy. Když tak mě opravte, případně vysvětlete, co tomu brání.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.