úterý 24. listopadu 2015

Recenze: Into The Badlands - postapokalyptická rubanice jak má být?

Války trvaly tak dlouho a proběhly tak dávno, že už si je ani nikdo nepamatuje. Výsledkem je ale svět rozdělený mezi sedm Vládců, kteří vládnou jako feudální páni - mají své pevnosti, své poddané, kteří u nich pracují za ochranu a své vojáky, kteří jsou tvrdě vycvičení a jako jediní mohou nosit zbraně. Řád ukutý z chaosu, mír postavený na krvi. Vítejte v Pustinách.

AMC nestačí, že do nás jednou týdně pere The Walking Dead a že si z něj udělalo spin-off. A tak tu máme další nekompromisní seriál, který ocení všichni milovníci postapokalyptických akčních záležitostí a martial arts. Už od prvních trailerů totiž bylo jasné, že se nám tu rýsuje kousek, který sice tak jako mnoho jiných trpí televizním lookem, ale nabídne naprosto netelevizní akční scény.

Hlavním hrdinou Into The Badlands je Sunny, kterého si střihl sám Daniel Wu. Jeho Sunny je klasický mlčenlivý badassmotherfucker, který pro svého pána Quinna (Marton Csokas) sejme kohokoli bez mrknutí oka. Svůj bodycount si průběžně tetuje na záda a začíná mu tam docházet místo, protože se pohybuje v řádu stovek. A už od první scény, kdy doslova vykostí partičku banditů, je jasné, že tady se na nás chystá něco v televizních poměrech docela výjimečného. Nejen, že bitky jsou tvrdé tak jako třeba v Banshee (i když jde o jiný styl), ale mají i nápaditou choreografii. Na starosti je má Stephen Fung, který je současně executive producerem celého seriálu, a hongkongský veterán Ku Huen-chiu. Oba mají zkušeností na rozdávání a nenechávají si je pro sebe. Into the badlands je zkrátka pocta klasickým samurajským filmům (čepele tu o sebe cinkají jako by chtěli tvůrci pokořit všechny rekordy) a bere si rovněž inspiraci z hongkongských filmů.

Kde to celé vázne je všechno statní. Příběh o sedmi vládcích bojujících mezi sebou o mimořádným talentem obdařeného mladíka, se kterým Sunnyho spojí osud, není z nejoriginálnějších a je lehce inspirován klasickým čínským příběhem Journey to the West. Bohužel i když se občas dočkáme té správné ušpiněnosti ve výpravě, celkově seriál působí až příliš lacině televizně. A to nejen vizuálně.

Dialogy i celé scény jsou plné klišé, nelogičností (jedna z postav proklouzne až do pokoje Quinnova syna, aniž by si toho kdokoliv všiml) a přehnaných zkratek a ve výsledku to končí tak, že dialogy začnete brát jen jako nutné zlo spojující akční scény. Nikdy to naštěstí není vyloženě nuda, takže ve finále budou ti, kterým je Into The Badlands určeno, spokojení. Ale dalo by se z toho vymáčknout víc a pracovat s tím nápaditěji, přece jen osmdesáté roky máme za sebou a devadesátky jakbysmet.

Zatím nás čeká šest dílů (mimochodem za zmínku stojí úvodní skladba, kterou složil Mike Shinoda  z Linkin Park), ale není pochyb o tom, že tady si AMC testuje své diváky a má do budoucna zaděláno na solidní kombo s The Walking Dead.

Verdikt


Pokud máte rádi asijské akční filmy, kde se kope do hlavy a výš a čepele jsou ostré jako nože na sushi, budete spokojení. Into The Badlands je postapokalyptický nářez, který sice ztrácí po scenáristické stránce, ale jako jeden z mála nabízí vynikající akční martial art scény, které uspokojí všechny milovníky tohoto žánru. Ocel cinká, kosti se lámou (ne samy od sebe) a Daniel Wu jako Sunny má dostatečné charisma, aby tuhle dobrodružnou výpravu do pustin utáhl. Zbytek je nutná, standardně chutná televizní omáčka, která neurazí a kupodivu ani nezabije. Milovníci asijské kinematografie a martial arts si klidně mohou jeden bod přidat

Hodnocení: 7/10




1 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.