středa 7. října 2015

TOP 5: Nejlepší remaky televizních seriálů

Slovo "remake" vyvolává paniku jak u fandů stříbrného plátna, tak u milovníků televizních pořadů. Ale ne všechny "předělávky" seriálů jsou nepovedené.

Remaky nemají dobrou pověst a vcelku zaslouženě. Neznáme konkrétní statistiky, ale náš hrubý odhad je, že 95 % remaků nesahá originálu ani po kotníky a skoro by se dalo říct, že některé z nich jsou "plivancem" na původní projekt. Ale čas od času se objeví nějaký televizní projekt, který se rozhodně nemá za co stydět a s předlohou je více méně srovnatelný. Vybrali jsme pět těch, které potěšily nás.


5. The Bridge (2013)


Hodnocení: ČSFD: 74 %, IMDb: 7,9/10

Originál: Bron/Broen (2011)

Hodnocení: ČSFD: 89 %, IMDb: 7,6/10

Původní švédsko-dánský kriminální počin Bron/Broen těží z mrazivé atmosféry severských zemí a nesourodné dvojice detektivů v hlavní roli, americká verze taktéž volí velmi rozdílné duo ústředních postav, ale je zasazena k hranicím USA a Mexika. Ale bez ohledu na to, že je tam vcelku slunečno, nepříjemnou atmosféru místo navodí díky chudobě a vysoké kriminalitě na mexické straně hranic. Obě verze se pak chlubí příjemným obsazením, severská nabízí Sofii Helin a Kima Bodnia, americká Diane Kruger a Damiána Bichira.

4. Famílie (2010)


Hodnocení: ČSFD: 76 % IMDb: 7,5/10

Parenthood (1990)

Hodnocení: ČSFD: 44 % IMDb: 5,2/10

Seriál Parenthood z roku 1990 se inspiroval u o rok staršího filmu Rodičovství se Stevem Martinem, který režíroval Ron Howard. Právě ten stál i za seriálovou podobou. Ta se ale dočkala jen 12 dílů a asi si na ni moc lidí nepamatuje. O dvacet let později se na obrazovky dostal seriál Famílie, jehož předlouhou je právě původní film a částečně i seriál. Famílie sází na vtipné dialogy a uvolněnou atmosféru, ale současně umí být i příjemně sentimentální. Jednoduše fungující rodinné drama plné zajímavých charakterů.

3. Shameless (2011)


Hodnocení: ČSFD: 86 %, IMDb: 8,4/10

Originál: Shameless (2004)

Hodnocení: ČSFD: 83 %, IMDb: 7,3/10

Najde se jistě dost odpůrců nové verze Shameless. Už jen proto, že jde o remake britské verze a je pravdou, že "amerikanizace" britské tvorby obvykle nedopadá dobře, ale Shameless je čestnou výjimkou. Britská podoba sázela na úderný humor, který si s ničím nebral servítky i zajímavě načrtnuté postavy, americká verze volí podobné aspekty a fungují stejně dobře jako v originálu. Obě varianty se tak nepřekvapivě dočkaly přízně kritiků i nominací (a několika vítězství) na různé ceny.

2. The Killing (2011)


Hodnocení: ČSFD: 85 %, IMDb: 7,8/10

Originál: Forbrydelsen (2007)

Hodnocení: ČSFD: 83 %, IMDb: 7,9/10

Kriminálek je na obrazovkách plno, ale pokud zrovna nemáte zájem o seriál, ve kterém se sází spíše na efektní průlety lidskými útrobami a hollywoodsky frajerský vyšetřovací tým, jeho každý člen rozumí dvaceti oborům, ale preferujete atmosférické a sugestivní projekty, pak nesáhnete vedle, pokud zvolíte seriál ze severských zemí. Důkazem je kromě již zmíněného Bron/Broen také Forbrydelsen, který vznikl v koprodukci Norska, Dánska a Švédska. Právě do poslední zmíněné země je projekt zasezen. Americká podoba se odehrává v deštivém a neutěšeném Seattlu, ve kterém je nalezeno tělo mrtvé dívky Rosie Larsen (Katie Findlay). Její vraždu vyšetřuje detektivka Sarah Linden (Mireille Enos) a její parťák Stephen Holden (Joel Kinnaman) a odhalí pár velmi nepěkných věcí. Ocenit je nutné jak atmosféru, která se vám zaryje pod kůži tak herecké představitele hlavních rolí.

1. Kancl (2005)


Hodnocení: ČSFD: 71 %, IMDb: 8,7/10

Originál: The Office (2003)

Hodnocení: ČSFD: 78 %, IMDb: 8,6/10

Britský humor je velmi svérázný a speciálně pak ten, za kterým stojí Ricky Gervais. Ten je duchovním otcem anglické verze Kanclu a také si v ní zahrál hlavní roli Davida Brenta. Seriál vydržel na obrazovkách tři roky. Americká varianta se začala vysílat dva roky po premiéře originálu a nejprve nehodlala vybočit z mantinelů, které nastavila britská verze, ale postupem času se vydala svou vlastní cestou a úspěšně po ní pokračovala celých devět let. S americkou verzí pomáhal i Ricky Gervais, takže určité prvky, kterými disponuje anglický Kancl zůstaly, ale objevila se spousta nových. Silnou stránkou americké podoby je obsazení, kterému kraluje Steve Carell, Rainn Wilson, John Krasinski či Jenna Fischer, ale rozhodně se neztratili ani představitelé vedlejších postav, kterých je v Kanclu dost, ale téměř každá zvládla diváka zaujmout a zapsat se do povědomí.

Který remake seriálu je váš oblíbený?

Autor: Jan Lysý


5 komentářů:

  1. Rozhodně Battlestar Galactica.

    OdpovědětVymazat
  2. kancl a killing vazune ostudu nedelaj, povedene remaky

    OdpovědětVymazat
  3. Svůj hlas dávám Battlestar...

    OdpovědětVymazat
  4. Rozhodně v seznamu chybí Queer as folk. Některé seriály ze seznamu strčí hravě do kapsy.

    OdpovědětVymazat
  5. Britské seriály mě naopak nebaví a myslím, že v Česku nejsou moc oblíbené. Nesedí nám, proto americké verze jsou v českých TV vždy oblíbenější. Ani neznám kromě Misfits britský seriál, který by mě bavil, jsou divné. Naopak miluju skandinávské mrazivé psycho věci, tam mi zas americké verze nesedí. Takže remaky divné britské tvorby ano, ale seveřany bych nechal být. Jejich filmové cítění Amerika nikdy lepší neudělá.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.