pondělí 5. října 2015

Návštěvnost kin: Jak si vedl Marťan Ridleyho Scotta a Matta Damona?

Před dvěma lety v nachlup stejný víkend mělo premiéru vesmírné drama Gravity Alfose Cuarona, které tehdy stanovilo nový říjnový rekord v tržbách na 55,7 milionů dolarů. Ve 20th Century Fox se díky tomu tehdy přestali bát a dali zelenou adaptaci knihy Andyho Weira Marťan, kterou plánoval Ridley Scott. Ten už má teď svoji premiéru také za sebou. Jak si vedl?


55 milionů a těsný závěs za Gravity nepochybně dělají studiu i Scottovi radost. Rekord to sice není, ale film má velké předpoklady nasbírat solidní sumu po celém světě - a tu základní, 100 milionů už díky dalším 45 milionům pokořil, takže při rozpočtu 108 milionů je skoro za vodou. Gravity mělo navíc k dispozici IMAX kina, ty má ale tentokrát Zemeckisův Muž na drátě. Je to také lepší start, než měl loni v listopadu Interstellar (47,5 mil.) A aby toho nebylo málo - v neděli došlo u Marťana k velkému nárůstu, takže předběžné odhady se ještě nakonec mohou po uzávěrce pokladen zlepšit - a studio jistě bude dělat vše pro to, aby mohlo oznámit nový říjnový rekord. Diváci dávají hodnocení ,,A", kritici jsou taky spokojení (94% na Rotten Tomatoes) - Marťan má prostě ty nejlepší vyhlídky. Tak jako tak je to pro Matta Damona druhý nejlepší otvírák po Bourneově ultimátu (69,2) a pozor - také druhý nejlepší otvírák pro Scotta po Hannibalovi (58 mil.) z roku 2001 - tedy nejúspěšnější Scottův film za 15 let. Premetheus dal milionů ,,jen" 51.

Související: Marťan - filmová recenze

O pouhých 32% si pohoršil Hotel Transylvánie 2, přidaných 33 milionů na konto je skvělých, celkem už má za pouhých 10 dnů 90 milionů, takže za pár dnů se stane jubilejním 20 filmem, který letos magickou stovku pokoří. V SONY musí být šťastní jako blechy.

Na třetí místo se při premiéře dostal Sicario (což je označení pro zabijáka). 12,1 milionu není nějaká velká pecka (stál 35), ale na erkové kriminální drama solidní.

Komedie Stážista s Robertem De Nirem padla jen o 36% na čtvrté místo s 11,6 milionu, celkem má 36,5 milionů. Těží nejspíš z toho, že jiná komedie v žebříčku v podstatě není, všude jde všem o život.

Pátý je Labyrint: Zkoušky ohněm a vede si rozpačitě. Jeho 7,7 milionu a celkových 63,2 milionu není průšvih, na druhou stranu náklady se výrazně zvedly a čekalo se asi víc, místo toho jsou tržby v USA ale v tuto chvíli o 10 milionů nižší než měl za stejné období první díl před rokem. Třetí díl nás ale tak jako tak nemine, protože celkových 200 milionů ze světa je OK.

Deppova Black Mass: Špinavá hra se s tržbami 5,9 milionu vyšplhala na celkových 52,5 milionu a šestou pozici.

Nejvíc to odskákal Everest, kterého podobně zaměřený Marťan naprosto zadupal do sněhu. Pád dolů o 58% a sedmá příčka musí bolet, stejně tak tržby pouhých 33,8 milionu z USA. Studio podle mě film ale špatně nasadilo, mělo si najít lepší termín a nedokázalo z jinak oceňovaného filmu udělat událost týdne č.1. Zahojit se může ve světě, celkem už má 136,5 milionu dolarů.

Vysmátý je M. Nigh Shyamalan. Jeho horor The Visit se pořád drží, připsal si na osmém místě 3,9 milionu a celkem krásných 57,7  milionu. Deváté je drama War Room a desátý thriller The Perfect Guy, který byl ještě před 3 týdny první.

Muž na drátě aneb The Walk zvolil podobnou strategii jako Everest - nejprve premiéru v IMAX kinech a 3D. Moc mu to ale nevyneslo - 1,9 milionu od středy. Pokud si o filmu lidé nezačnou víc říkat, může mít Zemeckis příští týden podobný problém jako Everest. Navíc je to už třetí drama, jehož hrdinové musí překonávat náročné podmínky a jde jim o život - a zdá se, že lidem stačí jedno a tím je Marťan.






0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.