pondělí 19. října 2015

Návštěvnost kin: Jak dopadl souboj Husí kůže s Marťanem?

Dolary jsou sečteny, známe vítěze duelu, který se v amerických kinech odehrál tento týden s otázkou: Dokáže někdo sesadit Marťana z prvního místa?


Tento týden měla premiéru rodinná strašidelná komedie Husí kůže v hlavní roli s Jackem Blackem. A vyšlo jí to. Umístila se nakonec na prvním místě s  23,5 milionu dolaru. Pro Blacka je to nejlepší otvírák od roku 2006, kdy Nacho Libre utržil 28,3 milionu dolaru. Ve srovnání s tím tedy Husí kůže velkou díru do světa neudělala. I tak ale může být Black spokojený, jeho předcházející spolupráce s režisérem Robem Lettermanem byly Gulliverovy cesty a ty utržily pouhých 6,3 milionu. Black už nějaký úspěšný film akutně potřeboval a i když recenze nejsou úplně nadšené, nejsou ani kritické (RottenTomatoes 71%), diváci jsou spokojení (hodnocení A v CinemaScore) a při rozpočtu 58 milionů by Husí kůže měla na seber vydělat. U nás bude mít premiéru až 12. listopadu.

Skutečným vítězem je ale Marťan, který sice neskončil první, ale 21,5 milionu mu pomohlo za tři týdny překonat celosvětově 300 milionů na tržbách.

Recenze: Marťan

Jak si vedl král filmařů?


Teprve na třetím místě se objevuje Most špionů od Stevena Spielberga s Tomem Hanksem. Drama ze Studené války se prý podařilo, ale musím se přiznat, že ani mě jako fanouška Spielbergovy tvorby tohle téma moc nezajímá. A zjevně nejsem jediný. 15,3 milionu je nejslabší otvírák ze všech filmů, které spolu SS a TH natočili. Ale ještě s tím mohou časem zamíchat případné nominace na Oscara.

Čtvrté místo patří Guillermovi del Torovi. Jeho gotický horor Purpurový vrch utržil 12,8 milionu. Při eRkové přístupnosti a vzhledem k tématu je to adekvátní suma, při rozpočtu 55 milionů už ale zase tolik ne. A vzhledem k tomu, že jde o nejslabší otvírák režiséra od doby jeho filmu MIMIC, nejspíš bublina kolem tohoto tvůrce splaskne. Množství projektů, které vyvíjí, od kterých ustupuje a které nejsou dostatečně úspěšné je už solidní.

Na pátém místě je Hotel Transylvánie 2, který utržil 12,2 milionu a po měsíci v kinech má celosvětově 267 milionů.

Šestá příčka patří po pádu o 61% podzimnímu propadáku Hugha Jackmana Pan. 5,8 milionu tržby - to není tempo, se kterým by se náklady 150 milionů daly v dohledné době zaplatit.

Sedmá pozice s 5,4 milionu připadla Stážistovi Roberta De Nira. Tahle komedie si vede z dlouhodobého hlediska solidně.

Na osmém místě najdeme thriller Siccario se 4,5 milionu dolaru.

Předposlední skončilo nové ,,náboženské" drama tentokrát z prostředí amerického fotbalu Woodlawn se 4,1 milionu a desátý je sequel Labyrint: Zkoušky ohněm, který má 2,7 milionu.

Seznam  poražených

Žebříček opustilo několik filmů spojených s uznávanými a populárními tvůrci. Vypadlo Deppovo Black Mass: Špinavá hra, do hlubin záhy po premiéře prosvištělo The Wire/Muž na drátě Roberta Zemeckise a také Everest. Spokojeně naopak žebříček opustil M. Night Shyamalan se svým hororem The Visit. 

Příští týden se utkají i přízeň diváků Poslední lovec čarodějnic Vina Diesela (kvalitu tipuje někde na úrovni Highlandera 2) a Paranormal Activity: The Ghost Dimension, na své se pokusí zezadu přijít i Bill Murray v komedii Rock The Kasbah  a hraná adaptace 80-kového animovaného seriálu Jem and the Holograms, což je docela bizár. 

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.