úterý 1. září 2015

Téma: Šest nejvýraznějších hororových tvůrců

Filmaři, kteří změnili žánr.

Hororů se každoročně urodí docela dost. Většina z nich je ale pásovou produkcí, která se do historie zrovna nezapíše. Je ale pár tvůrců, kteří zvládli svými filmy změnit hororový žánr. Kromě Wese Cravena, který nás bohužel nedávno opustil, to byli například tito pánové:

Alfred Hitchcock

Žádný přehled hororových tvůrců se prostě nemůže obejít bez Alfreda Hitchcocka. Tenhle prý dost nevrlý chlapík stvořil hromadu projektů, které patří ke zlatému fondu žánru. Těžko vybírat ty nejlepší, povedených je jich spousta. Ať už jde o výrazně thrillerově orientované filmy jako Vertigo (1958), ornitologické Ptáky (1963) nebo klasiku nad klasiky Psycho (1960). Samozřejmě, jmenovat bychom mohli hromadu dalších, skoro se dá říct, že co film, to skvost, ale prostě jen budeme konstatovat, že Hitchcock je "otcem zakladatelem" thrillerového/hororového žánru, od kterého by se měli dnešní tvůrci učit.

SOUVISEJÍCÍ: TOP 5: NEJLEPŠÍ FILMY WESE CRAVENA

James Wan

Wan je mezi ostatními zmíněnými filmaři relativním nováčkem, ale hodně talentovaným. V době, kdy většina konkurentů sází jen na usekané gumové končetiny a hektolitry krve, zvolil Wan jinou taktiku a nabídl projekty s "oldschoolovým" nádechem, které preferují spíše tajemné bytosti ve stínech, postupně budovanou mrazivou atmosféru a děsivé zvuky na pozadí. Je pravda, že film Saw, který odstartoval jeho kariéru, byl také brutální, ale měl i zajímavý příběh a propracované zvraty. Jeho pozdější projekty pak ale byly příjemně staromilské a velmi působivé horory. Ještě teď se nám stahují půlky, když si vzpomeneme na Insidious.

George A. Romero

Bůhví, zda by byli zombíci tak oblíbení, kdyby nebylo Romera. Bez přehánění jde o zakladatel zombie žánru. Přinesl několik filmů, ve kterých se oživlé mrtvoly prohánějí, ale nešlo jen o krvavé apokalyptické projekty, Romerova "dítka" mají často nádech sociální/politické satiry. Navíc je George jedním z prvních filmařů, kteří představili afroamerického hlavního hrdinu a to v Noci oživlých mrtvol (1968). A to bylo v šedesátých letech dost odvážné.

Tobe Hooper

Hooperův Texaský masakr motorovou pilou (1974) je jedním z pilířů žánru, o tom asi málokdo pochybuje. Brutální atmosférické podívaná v téměř "dokumentárním" stylu diváky pořádně vyděsila a mnohé filmaře inspirovala, inspiruje a inspirovat zřejmě i bude. Platí to i pro jeho jiný projekt a to Poltergeist (1982). Ten byl sice diametrálně odlišný, nesázel na krev a motorovou pilu (volil duchařskou zápletku), ale byl minimálně stejně působivý jako Texaský masakr. Hooper nadále působí v žánru, ale jeho nejnovější filmy nejsou až tak povedené (Djinn).

Sam Raimi

Raimi je jedním z mála režisérů, který bez mrknutí oka zvládá hororový subžánr a to hororové komedie. Není snadné natočit něco, co umí být děsivé i vtipné zároveň, ale Raimi to umí. Důkazem může být jeho filmová trilogie, kterou odstartoval čistokrevný horor Lesní duch (1981), ale zbývající dva díly už byly hodně říznuté nadhledem. Později si Raimi odběhl ke komiksárnám, ale v roce 2009 se vrátil zpět ke svému "domovskému" žánru, když natočil docela zábavný horor Stáhni mě do pekla. Aktuálně pracuje na seriálovém sequelu ke své nejproslulejší trilogii. Ponese název Ash vs Evil Dead.

John Carpenter

Bez ohledu na to, že v posledních letech se Carpenterovi příliš nedaří, nemění to nic na faktu, že je jedním z hororových/sci-fi mistrů. Na kontě má skvělé filmy jako Věc (1982), Mlha (1980) nebo Starman (1984) a také odstartoval hororovou sérii Haloween (1978). Zvládá ale i jiné žánry, například dobrodružné komedie jako jsou skvělé Velké nesnáze v Malé Číně (1986). Později sice režisérovi trochu došel dech, ale například zatím jeho poslední film The Ward (2010) možná nebyl žádný zázrak, ale také ne naprostý škvár.

Který hororový režisér je váš favorit?

2 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.