pondělí 31. srpna 2015

TOP 5: Nejlepší filmy hororového mistra Wese Cravena

Ve věku 76 let zemřel hororový expert Wes Craven. Zanechal za sebou ale nesmazatelnou stopu.

Wes Craven byl bez přehánění jedním z nejvýznačnějších tvůrců hororů. Na kontě má několik titulů, které patří k nejvýraznějším projektů z žánru.

Je sice pravda, že v posledních letech se mu až tak nedařilo (vyjma povedeného Vřískotu 4, který je také jeho poslední režisérskou prací), projekty jako Vem si mou duši (2010) nebyly úplně takové, jak by si diváci představovali, ale to nemění nic na faktu, že Craven natočil zlomové filmy, které výrazně ovlivnily žánr.

Ještě před svou smrtí (kterou způsobila rakovina mozku) se producentsky podílel na seriálové verzi Vřískotu, která aktuálně běží na MTV.

5. Hory mají oči (1977)

Brutální boj rodiny, která uvízne v poušti, neoslní složitým scénářem, ale mrazivou atmosférou. Nejen, že Hory mají oči patří k prvním projektům, kterými o sobě dal Craven vědět, ale také pomohly s oživením skomírajícího hororového žánru. V roce 1984 se film dočkal pokračování, ale to nepřekvapivě kvalit originálů nedosáhlo. Naopak, remake z roku 2006 původní verzi ostudu rozhodně nedělá. Zásluhu na tom měl i Wes, který se ujal produkce.

4. Lidé pod schody (1991)

Na počátku devadesátých let natočil Craven horor, který byl notně líznutý komedií a fungovalo to. Není to projekt, který by oslovil každého, ale našlo se dost těch, kteří ocenili jeho svéráznost. Bylo to výrazně jiné, než na co jsme byli od Wese zvyklí, ale díky poctivé dávce bizarnosti se z Lidí pod schody vyklubala podívaná, která za zhlédnutí jistě stojí.

3. Paříži, miluji Tě (2006)

Přestože Craven je spojován hlavně s hororovým žánrem, tak si párkrát odběhl i k jinak laděným projektům. Například k povídkovému filmu Paříži, miluji Tě, pro který zrežíroval jeden ze segmentů. I když pravda, jeho povídka Pére-Lachaise měla mysteriózní nádech. A přestože na Paříži, miluji Tě pracovala hromada kvalitních filmařů, Cravenův příspěvek se v "konkurenci" neztratil. 

2. Vřískot (1996)

V roce 1996 se Wesovi (společně s jeho věrným "bratrem ve zbrani" Kevinem Williamsonem) podařilo oživit žánr teenagerovských vyvražďovaček a to s pomocí projektu Vřískot. A nešlo jen o krvavý masakr plný prsatých blondýnek, ale hravou podívanou, která testovala hranice žánru, ale současně mu prokazovala úctu. Film se dočkal tří pokračování, kdy dvojka a trojka nebyly špatné, ale také ne takové, jak si mnozí přáli, ale čtyřce se podařilo napravit Vřískotu reputaci.


1. Noční můra v Elm Street (1984)

Hororový žánr není zrovna proslulý svou originalitou, ale jsou i výjimky. A tou je Noční můra z Elm Street, která přišla s originálním námětem, nezapomenutelným záporákem Freddy Kruegerem (Robert Englund) a navíc hodně pomohla kariéře Johnnyho Deppa. Projekt se dočkal hromady pokračování, crossoveru s Pátkem třináctého a remaku (Craven spolupracoval jen na trojce a Nové noční můře), ale jednička zůstala nepřekonána.

Který projekt Wese Cravena se vám líbí nejvíc?

3 komentářů:

  1. To je jasné, vřískot jsem neviděl do dneška, ale co se mně strašně líbí, je hororová serie Noční můra v Elm Street. Freddy Krueger je neporazitelný. Pak se mně ještě líbilo Freddy vers. Jason :))

    OdpovědětVymazat
  2. Velka velka skoda. Myslel sem ze este natoci Vriskot 5. Jinak na jeho Freddym sem vyrustal,pamatuji jak sem vzdycky s mati na to cumel,me bylo tak 12 let a vzdycky sem si zakryval oci pritom jak se tam objevil ;-) Ten novy remake tem starym nesaha ani po kotniki. A pak prisel Vriskot,dnes jiz klasika,to sme vzdycky doma sjizdeli na Vhs a jedli popcorn. Jinak na trojku sme se dostali do kina aniz by nam este bylo 15 let a davali to myslim az od 18 let. Dneska vecer si pustim prvniho jedna dve Freddy jde ;-) Wesi diky za ty vsechny filmy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude seriál, kde Wes ještě stihnu produkci

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.