čtvrtek 20. srpna 2015

TOP 6: Nejúspěšnější taneční filmy

Vrtění zadkem a jiným částmi těla slušně vynáší.

Taneční filmy jsou specifickým žánrem. Jen málokterý jeho zástupce se snaží nabídnout více, než jen vymazlenou podívanou plnou sexy lidí a choreograficky dechberoucích tanečních scén. A proč by ne, čas od času je podobná záležitost, u které si užije hlavně zrak, potřeba. Na druhou stranu, je tu i místo pro projekty, ve kterých sice hraje tanec také důležitou roli, ale nezapomíná se ani na příběh, herecké výkony a podobné aspekty. Své diváky, a není jich málo, si najdou obě podoby tanečních filmů.


6. Let´s Dance 3D (2010)
Rozpočet: 30 milionů dolarů
Tržby: 159,29 milionů dolarů

Filmová série Let´s Dance (pořád nám nějak uniká, proč byl originální anglický název Step Up nahrazen v naší distribuci jiným anglickým termínem, ale budiž) v podstatě odstartovala kariéru Channinga Tatuma. A kromě toho je nejznámějším a nejoblíbenějším zástupcem tanečních filmů, které si na nic nehrají a nestydí se za to, že jsou v podstatě jen hodinu a půl dlouhými videoklipy, ve kterých se vlní parta žhavých lidí (slečny vypadají jako z katalogu plavek a pánové se často živí jako modelové spodního prádla, ale musí se jim nechat, že trsat umějí) v rytmu moderní hudby z MTV. Po příběhové stránce to nestojí za zmínku, ale těžko hledat vizuálně vypiplanější taneční podívanou. Zatím jsme si mohli užít pět dílů, které celosvětově vydělaly skoro 651 milionů dolarů. První byl pak nejúspěšnějším.

5. Bez kalhot (2012)
Rozpočet: 7 milionů dolarů
Tržby: 167,22 milionů dolarů

Bez kalhot není úplně klasickým tanečním filmem, v centru dění jsou striptéři, ale v projektu je několik povedených vystoupení, díky kterým byl Bez kalhot oficiálně zařazen i do tanečního žánru. A není asi velkým překvapením, že nejpovedenější taneční kousky předvádí už zmíněný Channing Tatum. Ostatně, film je částečně inspirován jeho životem, kdy se jako mladík živil svlékáním za peníze. A je zřejmé, že spoustu pohybů si ještě pamatuje, což zúročil právě v komediálním dramatu Stevena Soderbergha. Aktuálně si můžete užít druhý díl, který se v kinech objevil tento rok, konkrétně 9. července.

4. Flashdance (1983)
Rozpočet: 7 milionů dolarů
Tržby: 201,46 milionů dolarů

Flashdance patří k nejklasičtějším zástupcům tanečních filmů a to hlavně proto, že nabídl několik ikonických scén ("sprcha" na židli) a také pár songů, které patří k klasikám. Řeč je samozřejmě o písni Maniac, kterou nazpíval Michael Sembello a Flashdance... What a Feeling od Ireny Cary. Druhý zmíněný song si dokonce odnesl Oscara. Původně se také mluvilo o pokračování, ale to nikdy nevzniklo. Ovšem objevil se divadelní muzikál. Jen pro zajímavost, původní verze měla přístupnost R, kvůli šťavnatému jazyku a sexuálnímu nádechu. Televizní podoba byla sestřihána, aby nebyla tak "škodlivá". Ve spojení s filmem bylo podáno několik žalob. Projekt byl inspirován skutečným osudem Maureen Marder, která se přes den živila jako stavební dělnice a v noci tancovala ve stripklubu. Maureen prodala Paramountu práva na její příběh za 2 300 dolarů. V roce 2006 se ale u soudu řešilo, zda to nebylo nekalé jednání, zda tvůrcům nebylo jasné, že jde o příliš nízkou částku. Soud ale nakonec žalobu zamítl, prý nešlo o podvod. V roce 2003 se zase Paramount dostal do sporu se Sony a Jennifer Lopez, která použila některé taneční kroky a zápletku z filmu pro svůj klip I´m Glad. Zpěvačka se sice bránila tím, že jde o poctu právě projektu Flashdance, ale Sony nakonec souhlasilo, že Paramountu zaplatí poplatky za použití aspektů z filmu.


3. Hříšný tanec (1987)
Rozpočet: 6 milionů dolarů
Tržby: 213,95 milionů dolarů

Baby (Jennifer Grey) prostě nebude sedět v koutě. Její přeměnu z ošklivého káčátka v sebevědomou ženu, si zamilovala spousta lidí. A kdo by se mohl divit, jak její výkon, tak ten, který předvedl Patrick Swayze, povýšily film z průměrné romance na klasiku tanečního/romantického žánru. Je to vtipné, je to dojemné, je to svižné a nabízí to několik legendární písní, jako například (I´ve Had) Time of My Life od Billa Medleye a Jennifer Warnes, která byla oceněna Zlatým glóbusem i Oscarem. Soundtrack získal dvě platinové desky a film samotný se stal prvním, kterého se na fyzických nosičích prodalo víc než milion kusů. V roce 2004 se objevil prequel Hříšný tanec 2, který se ale finančně ani kvalitativně původnímu projektu nepřiblížil. V roce 2011 se začalo pracovat na remaku v režii Kennyho Ortegy, který měl na starosti choreografii prvního filmu. Nový Hříšný tanec měl mít premiéru někdy v roce 2013, ale k tomu očividně nedošlo. Kvůli problémům s obsazením (například zemřel Patrick Swayze, který si měl ve filmu také zahrát) byla premiéra odsunuta. Její konkrétní datum není známé.


2. Horečka sobotní noci (1977)
Rozpočet: 3,5 milionů dolarů
Tržby: 237,11 milionů dolarů

Hudba od skupiny Bee Gees a John Travolta jako štíhlý štramák, to je Horečka sobotní noci. Právě ona silně napomohla oblibě disco žánru (ostatně, soundtrack se stal jedním z nejprodávanějších všech dob). Film samotný si odnesl několik nominací na Zlaté glóby a song Stayin´ Alive se objevil na 9. místě žebříčku 100 nejlepších filmových songů Amerického filmového institutu. Inspirací pro film se stal článek Nika Cohna, který vyšel v roce 1976 v magazínu New York. Jeho název byl Tribal Rites of the New Saturday Night a tvářil se jako skutečné reportážní čtení o disco scéně. V devadesátých letech ale Cohn přiznal, že byl článek vymyšlený.


1. Černá labuť (2010)
Rozpočet: 13 milionů dolarů
Tržby: 329,4 milionů dolarů

Černá labuť je psychologickým hororem, ve kterém hraje důležitou roli balet, takže ho s přimhouřenýma očima můžeme zařadit i do tanečního žánru. Natalie Portman dostala za svůj výkon Oscara (film získal celkem pět nominací), což ale vyvolalo určitou kontroverzi, protože ji v náročnějších tanečních scénách zastupovala profesionální baletka Sarah Lane. Herečky se ale zastal režisér Darren Aronofsky a choreograf filmu Benjamin Millepied. Původně se objevily informace, že Portman si odtančila jen 5 % záběrů, ale Aronofsky prozradil, že ze 139 tanečních záběrů je jen 28 natočených s pomocí Sarah Lane.

U kterého filmu vlníte boky vy?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.