pondělí 31. srpna 2015

RECENZE: Labyrint - Jiří Strach servíruje temnou kriminálku, za kterou se nemusí stydět ani v zahraničí!


Nejlepší český seriál roku 2015 je tu!


Česká televizní tvorba doslova potřebuje tvůrce, který s lehkostí sobě vlastní dokáže přecházet od jednoho žánru k druhému a u každého z nich odvede důstojnou, ba přímo výbornou práci. A zdá se, že jsme tohoto tvůrce konečně našli! Je jím herec a režisér Jiří Strach.

Strach má na svém kontě již pěknou řádku výborných pohádek, komedií a v neposlední řadě mysteriózních kriminálek. Právě v tomto posledně jmenovaném žánru se dnes večer vrátil na obrazovky České televize zbrusu novým sedmidílným seriálem Labyrint z pera Petra Hudského.

Řemeslná pecka

Už v prvním díle Labyrintu Jiří Strach svým divákům přináší opět to, na co jsme u něj již dobře zvyklí - kvalitní kameru, hutnou atmosféru, vynikající herce a propracovanou hudbu. V případě Labyrintu je každá tato kategorie povznesena ještě o stupínek výše než doposud.

Jiřímu Strachovi a jeho týmu se daří vykreslit místy až mrazivou atmosféru. Všechny zobrazené vraždy jsou dostatečně děsivé samy o sobě, ale přidaná kapka mystiky způsobí, že vám budou stát chlupy na zádech. A zároveň vás tyto vraždy nenechají chladnými. Ani ne proto, že byste cítili s obětmi, ale kvůli tomu, že chcete znát tajemství, která se za těmito vraždami skrývají. Tohle je přesně ten důvod, proč jsou mysteriózní kriminálky o třídu lepší než obyčejné kriminálky. Motivy vraha řádícího podle určité mytologie jsou zkrátka zajímavější a vtahují diváka do děje daleko více. A právě Jiří Strach se v tomto žánru pohybuje s naprostou jistotou.

Kromě vynikající kamery musím pochválit výběr exteriérů i interiérů. O nějakých papundeklech nemůže být ani řeč, což je v dnešní době české tvorby poměrně vzácné. Atmosféra je navíc umocněna výbornou hudbou Ondřeje Brzobohatého.

Největší klady seriálu ale samozřejmě spočívají ve dvou věcech - ve scénáři a v hercích. Petr Hudský dokázal první epizodu Labyrintu vystavět s přehledem i vtipem. Stopáž čítající necelou hodinu tak velice rychle uběhne a vy se nenudíte ani při výplňových scénách s dcerou hlavního hrdiny.

Lví měrou se na úspěchu prvního dílu podílí také ústřední herecká trojice - Jiří Langmajer, Stanislav Majer a Zuzana Kanócz. Všichni tři své role zvládají na sto procent. Každý z nich navíc do týmu přináší jinou důležitou vlastnost. Zuzana Kanócz ráznost a drzost, Jiří Langmajer uvážlivost a charisma a Stanislav Majer humor. Ona poměrně častá přítomnost humoru mě příjemně překvapila. Čekal jsem čistě depresivní kriminálku, ale zejména brněnský policejní sbor se stará o to, aby vám pobaveně cukaly koutky.

Verdikt

Jiří Strach nám znovu servíruje nadprůměrnou podívanou. Jedinými vadami na kráse jsou občasná zaváhání u některých herců ve vedlejších rolích. Jinak Labyrint po první epizodě představuje odvážnou, řemeslně zvládnutou kriminálku, za kterou se Česká televize nemusí vůbec stydět. Ba dokonce se jí pravděpodobně podaří s tímto seriálem získat nějakou tu prestižní cenu ze zahraničních festivalů. Tak doufejme, že kvalita zůstane stejná i ve zbývajících epizodách.

Hodnocení: 9/10  

Viděli jste první díl Labyrintu? Co na něj říkáte?

Foto: Česká televize

8 komentářů:

  1. Motivy vraha řádícího podle určité mytologie imho nejsou zkrátka zajímavější a nevtahují diváka do děje daleko více než obyčejné kriminálky. Děje se tak jen u těch, které mají hlavu a patu a zvládnuté řemeslo. Naopak mysteriozní náměty směřují ke kýčovitým srajdám mnohem snáz a častěji než ty "obyčejné". Zvláště u nás.

    Souhlas s tím, že první díl vypadá nadějně a že v žánru české krimi posledních několika let nadprůměr

    OdpovědětVymazat
  2. Uprimne, docela jsem se na tento serial tesil, ale ve vysledku jsem spise rozcarovany. Co se da urcite vyzdvihnout jsou herci a kamera. Diky bohu za toho Langmajera, i kdyz ani jeho damska spoluhracka je v ramci projevu bezvadna. Co jim vsak podrazi nohy jsou zejmena dialogy a scenar. Dalo by se shrnout, ze hlavni linka je vykradeny Nesbø, s tim, ze dialogy jsou jako z prirucky pro zacinajici scenaristy. Uvozeni nekterych skutecnosti (cely rozhovor v aute, kterym se dojde na novinare, policejni analyza vrazdy (ten latinsky nazev kobry proste musela policistka rict, protoze to v zahranicnich filmech vypada tak "cool" apod.) a rozvrzeni charakteru je taky klise az beda. O co, ze Donutilova role bude *SPOILER* záporná?? Za me tak 65% a to hlavne kvuli tomu, co chudaci herci musi vypustit z ust.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak. Kamera a prostredi me nadchlo. Dialogy jsou strasne. Ale celkove se na prvni dil dalo koukat.

      Vymazat
  3. Jsem takový (docela nenáročný) TV divák, že se aspoň obden rád na něco podívám.
    A "Labyrint" je rozhodně něco, na co se dokážu týden těšit a zatím mne nezklamal (už mám za sebou tři díly).
    Přečetl jsem si právě několik recenzí, které na scénáři, režii, Donutilovi a ČT nenechaly nit suchou... Autorů je mi trochu líto (slabší stránky se přece dají najít vždycky). Naopak souhlasím s titulem této recenze -- "Labyrint" podle mého patří do stejné ligy jako je dánsko-švédský "Most" nebo belgický "Salamandr". A to je co říct!

    OdpovědětVymazat
  4. Teď si zkuste tento seriál představit bez hystericky předramatizované hudební vložky (i když pravda v tomto směru "síle" Kocábova Husa zatím šahá pouze po kotníky), a bez bohužel standardně tupých dialogů. Vyjde vám kvalitní kriminálka s dobrými herci, kamerou i atmosférou, která není kýčovitě prvoplánová a využívá genia loci aniž by pracovala s klišé příliš přepjatě. Občas možná trochu příliš akční, uznávám, a samozřejmě zpomalovačky působí vyloženě směšně. Pusťte si k tomu jeden díl Mostu a dojde vám, že cesta je ještě dlouhá. A vůbec, proč se pořád něčemu podobat, proč nemít dostatek sebedůvěry a netvořit svébytné a originální kusy sami?

    OdpovědětVymazat
  5. Milujem tento seriál, je to užasné, napínavé, konečne niečo hodnotné po všetkých tých nudných seriáloch ako v slovenských televíziach, tak v českých. Bodaj by sa takých to snímkov natáčalo viac. A hudba je tiež super. Seriálu dávam 100%.

    OdpovědětVymazat
  6. Pro mě naprosto strhující podívaná, na nekonečné kraviny nekoukám, takže dílů přiměřeně. Musím dodat, že téměř všechno zde fungovalo jak na drátku, hudba dokreslovala atmosféru. Napsat a přivést k životu dílo v této kvalitě s těmito exteriéry muselo dát hodně práce. Ti co kritizují, a vadí jim pár drobností, mohou přepnout na Novu a užít si "pořádnou" podívanou.

    OdpovědětVymazat
  7. Lenže hlavný motív hudby Ondřeje Gregora Brzobohatého je ukradnutý z filmu Krídielko alebo stehienko? S Funesom. Je síce fantastický, ale ukradnutý...

    Ralf

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.