pondělí 6. července 2015

Test seriálů 2014/2015: Scream - Seriál na motivy legendární hororové série. Jaký je?

Povedl se nebo je tak jalový jak napovídaly uvolněné ukázky?

Základní informace

Název: Scream
Datum premiéry: 30. června 2015
Žánr: Horor/mysteriózní/thriller
Stanice: MTV

Kdo za tím stojí

Tvůrci: Jill Blotevogel, Dan Dworkin a Jay Beattie
Hrají: Willa Fitzerald (Milionový lékař), Bex Taylor-Klaus (Arrow), Carlson Young (True Blood: Pravá krev), John Karna (The Neighbors), Bobby Campo (Nezvratný osud 4), Tracy Middendorf (Ztraceni), Connor Weil (McFarland USA) a další

O co jde
Seriál na motivy kultovní hororové série Vřískot z dílny Wese Cravena a Kevina Williamsona sleduje dění ve městečku Lakewood poté, co je zavražděna jedna středoškolačka. Právě tato událost začne odkrývat mnohá tajemství, která zdejší obyvatelé skrývají.

Klady

Stejně jako filmová předloha i seriál si pohrává s žánrovými klišé a dělá si srandu jak z hororů, tak sám ze sebe. Nevyhýbá se sice brutálním vraždám, ale nejde jen o standardní slasher, ve kterém téměř neporazitelný vrah postupně likviduje bandičku teenagerů. Podobné aspekty tu sice najdete, ale jsou obohaceny o sympatický nadhled a klasické postupy jsou často postaveny na hlavu. Současně k nim ale tvůrci mají určitou úctu a respekt.

Pozitivní (i když možná někdo nebude souhlasit) je zakomponování moderních prvků jako je Twitter, viral a podobné záležitosti, bez kterých se dnes člověk v podstatě neobejde (nebo se jim nevyhne, i kdyby chtěl).

Až na několik výjimek není špatné ani obsazení. Některé tváře jsou relativně známé, některé méně, ale casting je vcelku slušný.

Zápory


Tedy až na několik případů. Pár herců není úplně ideálních a jejich ztvárnění některých postav není zrovna oslňující. Kromě toho (což je ale docela běžný problém žánru) určití herci působí na středoškoláky dost staře.

Asi by ani neuškodilo, kdyby bylo v pilotní epizodě více skonů. Jedna z postav upozorňuje, že ze slasheru nemůže vzniknout seriál, protože zápletka o zabijákovi, který masakruje puberťáky se nedá roztáhnout na celý seriál. A chvíli se zdá, že má pravdu, protože některé momenty působí trošku natahovaně.

A zmínit musím i to, že některé usekané části těl vypadají až příliš gumově.

Sledovat nebo nesledovat?


Přestože uvolněné upoutávka byly obvykle nemastné neslané, nakonec se zdá, že seriálový Vřískot má slušný potenciál, který relativně dobře využívá. První díl nebyl tak úderný, jak být mohl, ale přesto byl mnohem zábavnější, než se původně zdálo.

Verdikt


Vypadá to, že MTV přichází s dalším povedeným seriálem. Ten navíc s největší pravděpodobností nebude dělat ostudu své filmové předloze. U té si vypůjčuje některé aspekty (určité postavy jsou chováním podobné těm, které jsme viděli v kině), ale jinak kráčí svou vlastní cestou a je to dobře. Rezervy jsou v obsazení a tempu, ale jinak jde o velmi slušný start.

Hodnocení: 7/10

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.