čtvrtek 4. června 2015

Téma: Herci, kterým jeden film zničil kariéru

Hollywood je kruté místo. V jednu chvíli jste na výsluní a za pár měsíců stěží získáte roli v béčkových filmech. Pětice herců, o kterých dnes bude řeč, o tom ví své.


Mike Myers

Ne, že by byl Mike hercem, který by se každoročně objevoval ve filmech nominovaných na hromadu prestižních cen, ale měl docela slušně rozběhnutou kariéru. Ať už mluvíme o sérií komedií Austin Powers nebo veleúspěšných animácích Shrek. Jenže pak se objevil v katastrofálním snímku Guru lásky (2008) a bylo to. Od té doby se mu tedy zrovna nedaří. A nebýt štěku v Hanebných panchartech a čtvrtém Sherkovi, tak by o něm nebylo moc slyšet.

Geena Davis

Před pár dekádami patřila Geena k velmi výrazným herečkám a měla na kontě působivé role v povedených filmech. Bylo zřejmé, že slečna zvládá jak dramatické party (Thelma a Louise), tak komediální (Beetlejuice). A dokonce se nevyhýbala ani akčním filmům. Ovšem, právě role v jednom z nich pořádně zatřásla s její kariérou. Ano, je tu řeč o jednom z největších propadáků všech dob Ostrovu hrdlořezů (i když se musíme přiznat, že nás docela bavil). Poté stojí za zmínku už jen série rodinných filmů Myšák Stuart Little a povedená akční podívaná Dlouhý polibek na dobrou noc, ale jinak si do životopisu Geena nepřidala zrovna množství projektů, na které by mohla být pyšná.

Kevin Costner

Kevin je podobný případ jako Geena. V jedné chvíli je to žádaný a milovaný herec a pak přijde propadák a je vystaráno. Není asi třeba připomínat, že šlo o Vodní svět (1995). Ne, že by se jednalo o vyslovenou katastrofu, pokud jde o kvalitu, ale finančně film prodělal a to pořádně. A od té doby se Costnerovi nedaří vzkřísit jeho slávu. Objevil se ve spoustě dalších projektů, ale buďto v menších rolích (Muž z oceli) a nebo měl více prostoru a dokonce byl daný film velmi dobře přijat kritiky, ale po ekonomické stránky příliš parády nenadělal (Draft Day).

Jake Lloyd a Hayden Christensen

Na druhou příčku jsme zařadili dva herce, protože je spojuje stejný film. Respektive stejná série a to Hvězdné války. Oba si zahráli totožnou postavu Anakina Skywalkera (Jake v první epizodě, Hayden ve zbývajících dvou) a tím v podstatě jejich hvězdná kariéra skončila. V případě Jake tak trošku dobrovolně, protože neudýchal obrovské množství pozornosti a také šikanu ve škole, kterou právě účast v Hvězdných válkách způsobila. Pokud jde o Haydena, tak ten to od některých schytal za svůj herecký výkon v Pomstě Sithů, i když se objevily informace, že za to spíše může Lucasova režie než jeho talent. Ale ať tak nebo tak, po třetí epizodě Hvězdných válek se už neobjevil v žádném projektu, který by se dal označit za veleúspěšný.

Eddie Murphy

V nadpisu článku je sice uvedeno, že jde o herce, kterým kariéru zničil jeden film, ale v případě Eddieho je trošku složitější říct, který to byl. Z nejúspěšnějšího afroamerického komika, který měl na kontě hromadu ikonických komedií, se vyklubal herec, který se objevoval v jednom horším filmu za druhým. Sice i jeho hlas zaznívá ve Shrekovi, díky čemuž si může nadále užívat luxusního stylu života a také oslnil v hudebním filmu Dreamgirls, ale jedna vlaštovka jaro nedělá a Eddie prostě natočil tolik špatných filmů, že by se teď musel objevit v minimálně pěti velehitech, aby se dalo mluvit o oživení jeho kariéry.

Stalo se vám, že jste si oblíbili nějakého herce a pak si zahrál ve filmu, díky němuž vám přestal být sympatický?

13 komentářů:

  1. N. Cage - v poslední době, co film to průser

    OdpovědětVymazat
  2. Jirina Bohdalova,v cemkoliv krome Rakosnicka a Kremilka.

    OdpovědětVymazat
  3. Finanční úspěch filmu přece nemá nic společného s úspěšností herců. Ty dostanou stejně zaplaceno jak u trháku tak u propadáků.

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám pocit, že Costner se teď zase zvedá...u Cage stejně jako Willise už dochází k neobsazování do role akčních hrdinů kvůli věku- což zatím úspěšně boří Liam Neelson..

    OdpovědětVymazat
  5. Napríklad Cuba Gooding Jr. po oscrovi a kasových trhákoch (napr. Pearl harbor) sa prepadol do zlých komédií a B-čkových akčňákov

    OdpovědětVymazat
  6. Já považoval Ostrov hrdlořezů za taky celkem zábavnej filmek, ale tehdá ještě nebyl twitter, aby se filmu mohl Joss Whedon zastat, že nabourává klišé o tom že ona je škrobená a on je živelný, když tady jsou živelní oba! :D

    OdpovědětVymazat
  7. Nevyhrál Kevin Costner teď náhodou Zlatý Glóbus či Emmy nebo jednu z těch dvou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyhrál Zlatý glóbus za seriál Hatfieldovi a McCoyovi v roce 2013, ale na stříbrném plátně se mu zrovna nedaří. Pořád se nějak nemůže vzpamatovat z "prokletí Vodního světa".

      Vymazat
  8. Mne se teda vodni svet vzdy libil, je to neco jineho proste, to ze proste film nevydelal je vec druha no.

    OdpovědětVymazat
  9. Jenže když pomineme špatný výdělěk v kinech v USA, tak Vodní svět po započtení prodeje práv, výdělku ze zahraničí a prodeje domácího videa byl nakonec ziskový - 67M, takže zas taková katastrofa to nebyla.

    OdpovědětVymazat
  10. Sean Connery - Liga Výjimečných, opravdu utrpení se na to koukat...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.