středa 6. května 2015

Joss Whedon se stáhl z twitteru do ústraní, má deprese z Avengers a fanoušků?

Posledních pár dnů byl Joss Whedon, mimo jiné režisér Avengers a Avengers: Age of Ultron, pod velkým tlakem. Od Avengers se čekalo mnohé, ale ne úplně to splnili. Místo pokoření vlastního rekordu mají jen druhý nejlepší otevírák všech dob a co je pro Whedona možná ještě důležitější, recenze nejsou zrovna pochvalné (i když i takové se najdou). Navíc Joss dostával od fanoušků poměrně solidní sodu přímo na twitteru v reakcích (objevily se i výhružky smrtí). Režiséři jsou sice tvrdé povahy, ale pořád jsou to jenom lidé a Joss se nakonec rozhodl tomuto tlaku podlehnout a na čas si dát od twitteru pauzu. Za oceánem to v podstatě znamená stáhnout se na čas z veřejného života.

Opravdu za to ale mohou fanoušci?
Fanoušci a jejich reakce zřejmě byli tou poslední kapkou, stačí si ale udělat malou analýzu a je jasná, že nejvíc vrásek získal Whedon v komunikaci se samotným Marvelem. Jen během posledních pár dnů se objevilo hned několik informací přímo z Jossových úst, ve kterých mluvil o tom, jak ho Marvel nutil k tomu či onomu. Jak se například Marvelu nelíbily všechny scény na farmě u Hawkeye, ale Joss si za nimi stál, musel ale výměnou natočit scény, které chtěl pro změnu Marvel. Jak vypadla celá linie s Lokim, některé jiné pasáže s Hulkem atd atd. Zkrátka, Marvel umí být hodně tvrdý a má svoji vizi a každý režisér, který s nimi spojí své síly, musí počítat s tím, že bude muset dělat kompromisy v zájmu většího celku MCU.



Američané si dávají na svá veřejná vyhlášení velký pozor, jsou to diplomati, což se ukázalo například při nedávném vyhození Joshe Tranka od Star Wars, které obě strany interpretovaly jako Joshovo rozhodnutí.  Pokud tedy takto mluví Joss Whedon na veřejnosti o práci na druhých Avengers, je třeba si k tomu přidat minimálně jednou tolik toho, co vyřčeno nebylo. Je také známo, že na Josse tlačili i herci, kteří chtěli pro své postavy dostatek prostoru - a hlavní hvězdy filmu jako třeba Chris Hemsworth, mohli mluvit přímo s Kevinem Feigem, takže jakýkoli problém u něj vytvořili, vpadl časem Jossovi do zad.

Fanoušci umí být tvrdí - hlavně na dálku z bezpečí svých pokojů

Natáčení Avengers navíc bylo fyzicky i psychicky velmi náročné - je to velký náklad, který na Jossových ramenou spočinul, docházelo k přepisování scénáře přímo na place, proběhly dotáčky - zkrátka a dobře blázinec, který vás vycucne raz dva. I proto Joss Whedon před časem upřímně přiznal, že pro něj spolupráce s Marvelem končí, že Infinity War už by na něj bylo moc velké. Obě strany podle všeho cítily, že Joss už by neměl na tento projekt síly ani chuť.

See you later
Sám si navíc před pár týdny zavařil, když kritizoval ukázku z Jurského světa, v níž Chris Pratt vede dvojsmyslnou konverzaci s Dallas Bryce Howard jako sexistickou - následně pak ale tweet smazal s tím, že to byla chyba - kterou mu ale mnozí neodpustili a za pojetí Black Widow v Avengers: Age of Ultron mu umyli hlavu s tím, že je pokrytec, který káže vodu a pije víno.

A teď si představte, že po dvou letech totálního pracovního vyčerpání vám začnou všichni říkat co jste kde udělali špatně a jak to vlastně není zas až tak moc dobrý film. Přijde vám to líto a prostě se na to na všechno na čas vybodnete, protože máte pocit, že jste naprosto vyhoření a potřebujete hlavně klid. To se nejspíš stalo Jossu Whedonovi, který si tak po právu vybírá svoji zaslouženou pauzu nejen jako režisér, ale i konzultant Marvelu. O jednom ale nepochybujeme. Až se mu zahojí rány a vyčistí hlava, začne pracovat na nějakém svém dalším úžasném světě. Ostatně i sám Whedon řekl, že by rád pracoval na nějakém dalším universu. Takže Star Wars? Seriál? Vlastní původní film? Nebo ještě něco jiného?

Poslední tweety


15 komentářů:

  1. V tomhle stojím 100% za Jossem. Nechápu kde se vzala taková banda vylízanejch k****ů se takovým opovržením. Marvel si tady diktuje, Marvel to posrala a všichni svalují vinu na Josse, který nechtěl jít s davem a chtěl být kreativní (Gray Hulk), ale Marvel chtěl hlavně vydělat prachy, tak mu všechnu volnost vzal. Jak může někdo napsat, že je zničil postavu Black Widow? To kvůli tomu co řekla na farmě Bannerovi o tom jejím zasvěcení? No a co vždyť je to jenom fiktivní postava ve fiktivním světě, nic se tim nesnažil říct mezi řádky. a to že někdo napíše, že mu Jossovo film zničil život, takovýho pitomce bych hned profackoval... ach jo, ta americká mládež je někdy tak primitivní

    OdpovědětVymazat
  2. Je mi ho líto. Age of Ultron jsem ještě neviděla, ale nemyslím si, že to bude až takový propadák, abych musela být zklamaná a zničená. V poslední době, když je natočený dobrý film, publikum očekává, že další bude ještě lepší. Což se prostě ale ne vždy povede. A pak se nespokojí s tím, že je něco "jen dobré" ale ne naprosto geniální. Kdyby byl Age of Ultron naprosto nedívatelná blbost, pochopila bych to.
    Ze stejného důvodu se teď bojím o GoT. Přiznejme si, že 4. řada byla opravdu skvělá. Byla tam sousta skvělých zvratů a smrtí, které šokovaly ty, kteří to nečetli. A na které se čtenáři těšili, jak je zpracují. Na 5. řadu všichni čekali se stejným nadšením, ale obávám se, že hodně lidí bude zklamaných, protože s porovnáním s minulou sérií, tam prostě těch zvratů bude méně. A určitě se vyrojí spekulace o tom, jak seriál "klesá".
    Stejně tak je to i s Avengers.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Age of Ultron jsem už viděl a bavil jsem se skvěle. Ta kritika je podle mě hlavně proto, že ten film měl nesplnitelný očekávání. První Avengers byli super s několika naprosto dokonalýma scénama. To zopakovat prostě nejde. Kdyby se tam snažili dát scénu jako Hulk vs Loki, tak by to nebylo ono, protože jsme to už viděli a to kouzlo by nefungovalo. Myslím, že pokud člověk nebude očekávat filmovou nirvánu, ale bude se chtít pobavit se svými oblíbenými postavami, tak zklamaný nebude. Za mě jsou nejlepší Marvel filmy: 1. Avengers, 2. Winter Soldier, 3. Guardians of the Galaxy a hned za nimi na 4. Age of Ultron

      Vymazat
  3. Bohužel to ale Joss nezvládl. Age of Ultron je film totálně o ničem, nemá žádnou hloubku, zápletka je ubohá a snímek je pouze jedna velká akce plná hlášek bez širšího rozměru. Agents of SHIELD, Agent Carter a nový Daredevil dávají Age of Ultron pořádně na zadek, protože tyto dnešní seriály dokazují, že i komiksový svět může být zajímavý a chytře pojatý. Age of Ultron mělo být vyvrcholení 2. fáze a pro mě je to rozhodně nejslabší film z této fáze. Jsem nesmírně zklamaný a divím se, jak tato sračka (ano, nemá smysl používat jiná slova) mohla být vůbec natočena...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten film měl dvě hodiny. To co Joss natočil mělo tři a půl. Zvrat - on si ten film sám nevykuchal. Vytáhni hlavu ze zadku a přestaň za filmem tohohle kalibru jednoho člověka, jako ti bezmozci na tom Twitteru.

      Vymazat
    2. A co jako, že měl film tři a půl hodiny?? To jako opravdu naivně čekal, že to pustěj takhle dlouhé do kin? A ač mám Josse rád (jeho seriály miluju) tak řadě postav opravdu spíše ublížil.. Natasha jako zaláskovaná školačka působila trapně a třeba Captain, který si se svým druhým filmem dost napravil reputaci, tady zase udělal krok do zadu a je spíše pro smích, viz. když vynadal Starkovi, že řekl sprosté slovo.. (V tu chvíli jsem měl fakt dost.. a to byl teprve začátek).. no nic.. snad se to příště povede lépe..

      Vymazat
  4. Wheedon je prostě neskutečně přeceňovanej tvůrce.Ale de fakto kromě prvních Avengers nenatočil nic světobornýho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen stvořil kulty jménem Buffy a Firefly, jinak nic...

      Vymazat
  5. Mne je hlavne luto, ze ludia kritizuju druhych Avengerov, len preto, ze nedostali to iste, co v jednotke. Ten film je sice vacsi, ale sucasne osobnejsi a iny. (a vycitky tych, ktori hovoria ze je to rovnake ako jednotka su len dokazom, ze film nesledovali pozorne)

    A Joss Whedon je skvely tvorca, dal za vznik vybornemu Firefly, ci Dr Horriblovi, pre Marvel napisal aj chvalenu seriu X-men (schvalne nespominam Buffy, ktoru mnohi odsudzuju z principu, hoci jej ani nedali sancu)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak Firefly tak Horrible byly neskutecná nuda.Dollhouse byl nepovedenej bazmek.A Buffy s Angelem teenage volovina pro náctiletý pipiny.Takže co tak úžasnýho že udělal????

      Vymazat
    2. Vsetko co si vymenoval. Ze to nedokazes ocenit ty, neznamena, ze to neocenila hromada fanusikov, ktora v tom vidi nieco viac. Neostava ti nic ine, len sa s tym zmierit :)

      PS: A bez urazky, oznacit Buffy za volovinu pre pipiny je dokaz ignoranstva, ale nie neobvykly pre ceskych divakov, ktori ju odsudili uz po par dieloch, ale do tejto debaty by som sa nepustal.

      Vymazat
  6. Buffy byla (JE) výtečná záležitost, kterou nám naštěstí nikdy nikdo nevezme :)

    OdpovědětVymazat
  7. Treba natoci par novejch dilu Firefly :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Treba natoci par novejch dilu Firefly :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Mně se Avengers 2 líbilo víc jak jednička. Twitter a podobné je snad největší zlo, které mohl člověk stvořit. Každý je kritik, každý by to napsal/natočil líp (přestože ve dvou větách naseká pět pravopisných chyb, a solidní text napsal naposledy slohovku na základce), každý má možnost se vyjádřit. Je sice hezké, že existuje svoboda projevu, ale magorům, kteří vyhrožují někomu jen za to, že se mu nelíbil film, by neměli vůbec chodit mezi lidi. Sama jsem zklamaná, že třeba Black Widow není akční figurka (protože my "holky" máme přece ty princezny, že jo.), a určitě se dalo vytěžit z té její minulosti víc, než že nemůže mít děti. Ale nebudu psát tvůrci, že je debil, sexista (tenhle člověk stvořil desítku fantastických ženských postav, jděte se bodnout!) a kdesi cosi. Když se film nelíbí, OK, tak už se na to prostě znovu nepodívám. Lidi jsou čím dál divnější...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.