čtvrtek 2. dubna 2015

Téma: Nejpraštěnější žaloby na filmaře a herecké hvězdy - Amerika je vážně zemí neomezených možností

V USA se opravdu žaluje za každou ptákovinu.

Určitě už jste zaslechli nějakou historku o tom, co vše se v Americe někteří lidé pokoušejí dostat před soud. A žaloby ve stylu "na mikrovlnce nebylo varování, že se do ní nemá strkat kočka" opravdu nejsou jen výmysly.

S podobnými šílenostmi se musejí čas od času vypořádat i filmaři a herecké hvězdy. A někdy čelí opravdu hodně zvláštním žalobám.

Faktor strachu k blití

Reality show Faktor strachu vyvolala hodně pobouření, hlavně proto, že se v ní často konzumovaly nepěkné věci. Třeba rozmixované krysy. A právě to rozhodilo Austina Aitkena, který zažaloval stanici NBC o 2,5 milionů dolarů. Tvrdil, že když byl svědkem toho, že soutěžící jedli rozmašírovaného hlodavce, zvedlo mu to krevní tlak, udělalo se mu mdlo a začal zvracet. Následkem toho začal být dezorientovaný, naboural do dveří a zranil se. Soud ale označil případ za nesmyslný. Příště tedy bude asi bezpečnější přepnout kanál a nedívat se na pořady, u kterých se "zvedná kufr".

Název Batman jde na dračku

Tureckému městu jménem Batman v roce 2008 došla trpělivost s tím, že filmaři neustále používají název Batman bez dovolení a tak zažalovalo producenty a režiséra filmu Temný rytíř (2008) Christophera Nolana. A nejen proto, že si půjčili jméno Batman, ale navíc prý film může i za nárůst početu nevyřešených vražd a sebevražd žen v daném městě. Je to ale hajzlík, ten Temný rytíř, člověk by neřekl, v čem všem má prsty.

Tchýně jako ta moje

Tvůrci filmu Příšerná tchýně (2005) očividně vědí, jak autenticky ztvárnit tchýni. Svědčí o tom i žaloba jedné Američanky, která měla pocit, že chování filmové tchýně v podání Jane Fonda je až příliš podobné tomu, co předvádí její příbuzná. A nebyla moc nadšená z toho, že "její příběh" sledují i diváci v kině. Respektive nebyla moc nadšená z toho, že ho sledují a ona za to nedostala žádné peníze.


Za "krádež" básně bilión dolarů

Je docela časté, že jsou hvězdy žalovány o nemalé částky v řádu milionů dolarů. Ale ještě dál šel jeden básník, který tvrdil, že známá moderátorka Oprah Winfrey porušila autorská práva a ukradla mu jeho poezii. A za to po ní žádal velice slušné odškodné. Rovnou celý biliónek dolarů (milion milionů).

Sarah Jessica Parker a "ukradený" nápad na iPod

Před šesti roky podal muž jménem Franz A. Wakefield žalobu na Stevea Jobse, společnost Apple, ale také na herečku Sarah Jessicu Parker žalobu, ve které tvrdil, že mu ukradli nápad na přehrávač iPod, službu iTunes a telefon iPhone. Asi vás zajímá, co s tím má společného Sarah. Podle Franze prý uzavřela veletajnou dohodu, kdy za podporu daných výrobků obdrží 2 % zisku z prodeje daných produktů. Pokud by to byla pravda, tak nezbývá, než jí pogratulovat, protože by to bylo peněz jako šlupek. Ale pochybujeme, že taková dohoda existuje.

On žije

Elvis Presley je stále mezi námi. Tomu někteří fanoušci milovaného zpěváka a herce stále věří a jeden muž z Texasu je o tom tak silně přesvědčený, že v roce 1993 zažaloval společnost Elvis Presley Enterprises, protože se domníval, že firma nafingovala zpěvákovu smrt, aby mohl Elvis žít normálním životem. Muž se u soudu oháněl tím, že mu Presley pravidelně volá. To by nás zajímalo, o čem si asi povídají. A pán má zřejmě hodně silný signál, když se dovolá i do záhrobí.

Za kouzlení se platí

Žalobě se nevyhnuli ani veleznámí mágové David Blaine a David Copperfield. K soudu je hnal Christopher Roller, který žádal, aby odhalili svá tajemství a dali mu 10 % ze svých zisků. Proč by to měli dělat? No to je přece logické, protože kouzlení popírá zákony fyziky a využívá božské síly a Roller o sobě tvrdí, že je bůh. A jelikož si pánové půjčují jeho síly, je jasné, že za to chce peníze. To dá rozum.

To není jako Rychle a zběsile

Docela často se stává, že trailery lákají na něco, čeho se nakonec nedočkáme. A to naštvalo Sarah Deming, která se vydala do kina na film Drive (2011) s tím, že se dočká něčeho ve stylu Rychle a zběsile. Nakonec ale odcházela zklamaná, protože se jí dostalo něčeho úplně jiného. Jak to vyřešit? Samozřejmě žalobou na distributora FilmDistrict.

Takoví reální zabijáci

Takoví normální zabijáci (1994) jsou brutálním a kontroverzním filmem a není tak překvapením, že ho někteří viní z propagace násilí. Prodavačka Patsy Byers, která byla přepadena mileneckou dvojicí (ta ještě předtím stačila zabít manažera jedné továrny) a skončila na vozíku, měla dojem, že zmíněný film opravdu není neškodný. Pachatele prý k činu inspirovali právě Takoví normální zabijáci, které pár dnů před zločinem viděli. Zažalovala tak nejen zločince, ale i režiséra Olivera Stonea a společnost Time Warner. Soud ale Patsy nevyhrála. Došlo k odvolání, ale ani ve druhém případě žalující strana nezvítězila, protože soud došel k názoru, že Stone a Time Warner neměli v úmyslu nabádat někoho ke zločinu.

Který známý soudní proces nejvíce překvapil vás?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.