středa 22. dubna 2015

Avengers: Age of Ultron - první recenze jsou překvapivě rozpačité


Dokázal to Joss Whedon? Jsou Avengers: Age of Ultron stejný nářez jako poprvé? První ohlasy z projekcí na twitteru napovídaly, že ano, ale teprve dnes se objevily první skutečné recenze. A ty se překvapivě shodují v tom, že kouzlo se podařilo zopakovat - a současně nepodařilo. Co to má znamenat?

Většina recenzí se v klíčových věcech shoduje. Avengers: Age of Ultron je masivní akční náhul se skvělým záporákem Ultronem. Poprvé je ale zkrátka poprvé. V prvním dílu jsme hrdiny už znali, ale sledovali jsme, jak se dávají dohromady. Age of Ultron je prvním filmem, který nám je od začátku ukazuje jako (ne)fungující tým. Dynamika sbližování chybí, byť jsou ve filmu pro změnu jiné motivy.


Příliš mnoho zajíců, myslivcova smrt?

Celý film má problém především s tím, že toho musí hodně vysvětlit a nemá na to čas. Takže ignoruje např. závěr Iron Mana 3, ale nevysvětlí proč. Nové elementy v příběhu - dvojčata Quciksilver a Scarlet Witch mají svoji motivaci vysvětlenou velmi rychle a povrchně, takže se jim nedostaneme pod kůži tak, jak by si zasloužily. A jak se všichni shodují - Avengers: Age of Ultron díky tomu působí trošku ploše. Jako by aktuální příběh filmu trpěl tím, že současně musí rozehrát i partii pro to, co bude následoval v Civil War a Infinity War. Po skončení filmu jde z kina a přestože jste se celou dobu skvěle bavili, nutí vás to přemýšlet hlavně nad tím, co bude dál, než se bavit o skvělých momentech z filmu.

Skvělá akce, ale...

A tím se dostáváme k dalšímu bodu. Podle některých recenzí je sice film prošpikovaný akcí, narážkami a hláškami, ale současně nikdy nepřeskočí a jen stěží doskočí laťku, kterou si sám Whedon nastavil prvním filmem. Slashfilm dokonce píše, že tu není žádný okamžik, jako když se v prvním dílu Hulk naštval, zachránil Iron Mana a vlítnul na Chitauri a pak ještě omlátil Lokiho o zem. Iron Man údajně ve finále skoro chybí a Thor zase zmizí na část filmu. Zkrátka, nepříliš dobré zprávy, protože právě kvůli okamžikům jako byl Loki vs Hulk jsme si Avengers zamilovali a odlišovalo je to od běžné Hollywoodské produkce. Pokud prý Avengers atakovali často hranici 10, druhý díl se nikdy nedostane přes 8 a občas 9.

Ale neklesejme na duchu. Všichni se současně shodují, že o co méně pozornosti mají hvězdy, které už mají své sólovky, o to více a s větší pečlivostí se Whedon věnuje zbytku - Black Widow a především utiskovanému a vysmívanému Hawkeyovi. Tomu vymyslel pořádnou backstory a Hawkeye má podle všech s přehledem ty nejlepší hlášky a je jich hodně.

Whedon porazil sám sebe

Skoro ve všech recenzích se objevuje srovnání s Iron Manem 2. A vpodstatě se všichni shodují v tom, že Avengers: Age of Ultron jsou skvělí, zábavní, ale... první díl nepřekonávají ani ho nedosahují a tak přesto, že jsou skvělí, odcházíte z kina jakoby zklamaní, protože jste čekali víc. Whedon se tak zjevně stal obětí vlastního úspěchu a sequelového syndromu. Jako když dostanete pod stromeček hromadu fakt skvělých dárků, víte že jsou skvělé a máte se radovat, ale loni to přece jen byla větší pecka. Jít ze skvělého filmu a přesto vzpomínat na to, jaký byl první film - to není úplně ideální stav.
Možná i sám Whedon cítil, že víc už by nedal (v podstatě řekl, že Infinity War už je na něj příliš velké sousto) a proto se po dohodě s Marvelem další fáze nezúčastní.

Zahraniční recenzenti tak vesměs dávají Avengers: Age of Ultron hodnocení 7-8/10 což není špatné, ale je to překvapivě málo. Současně si ovšem myslím, že mají nejspíš měřítko díky prvnímu filmu posunuté a jsou na Whedona zkrátka náročnější - v době, kdy se v recenzích běžně vyskytuje formulace ,,když vypnete mozek, budete se skvěle bavit" alespoň od něj chtějí víc než od jiných, protože ví, že to dokáže.. A nevěřím, že ze srovnání s takovými posledními Transformers nebo dokonce hodně zábavným ale současně hodně ,,hloupým" Rychle a zběsile 7 (kde je mimochodem hromada míst, které si koledovaly o údernou hlášku a trestuhodně ji nemají ani ve formě pokusu) by z toho s přehledem Avengers nevyšli jako vítězové. Přesvědčit se ale budeme muset sami. Jedno je jisté - pokud si chceme film užít, snižme trošku svá možná až příliš nereálná očekávání - protože právě na jejich míře nejvíc závisí míra našeho zklamání.

14 komentářů:

  1. Tak recenzím a zvláště Rotten Tomatoes nevěřím od doby, kdy sepsali Man of Steel, který byl boží IMHO.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rotten tomatoes hodnotí celkově snad všechny filmy podprůměrně nebo průměrně, neviděl jsem snad jedinej film kterej by hodnotili větším číslem jak 7 , a to i dost dobré filmy jsou u nic hodnoceny dost špatně,takže souhlasím.

      Vymazat
  2. Kdo tu mluvil o Rottent Tomatoes (kromě vás)? Tohle je výcuc z recenzí na Slashfilmu, Deadline, Coming Soon atd - zkrátka z nejrespektovanějších filmových serverů a blogů.

    OdpovědětVymazat
  3. Co o tom asi napíše Mirka Spáčilová?!:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, dokud to neohodnotí Mirka, jsou všechny debaty jen čistě v teoretické rovině.

      Vymazat
    2. Kdo je mirka spacilova?

      Vymazat
    3. Vy si možná děláte legraci, ale já na to nepůjdu do kina do doby, než Mirka Spáčilová napíše recenzi, až po ní se rozhodnu... :D

      Vymazat
    4. Jo jo, když napíše Mirka že je to shit, tak to bude super!

      Vymazat
  4. Tyhle ohlasy... Nicméně mě už to nebaví... Myslím tím komiksové filmy, vždyť je to pořád dokonala, samé restarty, samá pokračování... filmy dělají podle jednoho mustru....

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle mi nedělejte... Já žiju tím že ten film bude nejlepší. Tohle prostě odmítám :( :(

    OdpovědětVymazat
  6. Je to prostě Avengers s roboty místo Chitauri. To fakt čekal někdo něco jiného? Jediná šance na film od Marvelu s jinou formulí byl Antman of Wrighta a jak to dopadlo?

    Určitě to není špatný film, 7-8/10 je málo? To rozhodně ne, opravdu jste čekali desítky? :DD Tak dopadl a dopadne většina filmů od Marvelu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty víš jak dopadnul Antman?

      Vymazat
    2. Nemluvím o tom, jak dopadnul film. Ale o tom, jak to dopadlo s Wrightem a jeho scénářem, který Whedon včera chválil. Nejlepší scénář, co Marvel měl a oni ho vymění nebo nechají přepsat Peytonem Reedem (nebo jak se jmenuje).

      Vymazat
  7. Uvidíme, jak to bude v kině. Ale upřímně - první díl Avengers také moc neodkazoval na předchozí díly (ani věta Capa a Iron Manova třeba o Tonyho otci + spoustu dalších souvislostí, které se neřešily), takže v tomto případě bych byl klidný, do filmu se nemůže vše vejít. Myslím, že hodnocení okolo 8 z 10 pro komiksový film je sakra velké (a dobré) číslo. Ale pro mě bude nejdůležitější příběh. U Marvelu pro mě jednoznačně vede Captain America: Winter Soldier. To byl první komiksový film z MCU, kdy jsem měl dojem, že jsem sledoval něco víc než jen komiksárnu. Tak uvidíme v kině :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.